Κορωνοϊός: Πώς τα εμβόλια ενεργοποιούν την άμυνα του οργανισμού

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αισιοδοξία σκόρπισαν τα πρώτα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του πειραματικού εμβολίου της Moderna κατά της COVID-19, μετά και τις –επίσης θετικές- ενδείξεις για το εμβόλιο που αναπτύσσουν οι Pfizer and BioNTech.

Το πειραματικό εμβόλιο της Moderna, όπως και αυτό των Pfizer και BioNTech, χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία βασισμένη σε γονίδια, γνωστή ως mRNA (messenger RNA – αγγελιαφόρο RNA).

Το εμβόλιο λειτουργεί μεταφέροντας στα ανθρώπινα κύτταρα γενετικές πληροφορίες για τη σύνθεση μιας πρωτεΐνης, η οποία μοιάζει με εκείνη που βρίσκεται στην επιφάνεια του κορωνοϊού.

Αυτό ενεργοποιεί μια ανοσοαπόκριση που προστατεύει όσους έχουν εμβολιαστεί, εάν αργότερα εκτεθούν στον πραγματικό ιό.

Σε «κλασικά» εμβόλια, όπως αυτά ενάντια στην ιλαρά και την πολιομυελίτιδα, στον ασθενή χορηγείται εξασθενημένη εκδοχή των ιών, κάτι που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να παραχθούν αντισώματα.

Σε αυτήν την περίπτωση, αντί για το σύνολο του ιού, τα εμβόλια εστιάζουν στην πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού, την οποία χρησιμοποιούν τα αντισώματα για να αναγνωρίσουν τον ιό.

Μόρια RNA μεταφέρουν αυτήν την γενετική πληροφορία στα ανθρώπινα κύτταρα για τη σύνθεση της πρωτεΐνης ακίδας, ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου αυτό να κτίσει μια άμυνα, όπως συμβαίνει και με το παραδοσιακό εμβόλιο.

koronoios-pos-ta-emvolia-energopoioyn-tin-amyna-toy-organismoy0
Source: Nature Magazine – Alberto Cervantes, Josh Ulick /THE WALL STREET JOURNAL

Η διαφορά με το εμβόλιο της Pfizer

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Moderna, το πειραματικό της εμβόλιο εμφανίζει αποτελεσματικότητα 94,5%.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Pfizer Inc. και η BioNTech SE ανακοίνωσαν ότι το πειραματικό τους εμβόλιο κατά της COVID-19 ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό.

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που ανακοίνωσε η Moderna είναι ότι το δικό της εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου (δηλαδή σε απλό ψυγείο) για διάστημα έως και 30 ημερών, έναντι των 7 ημερών που προβλέπονταν αρχικά.

Επιπλέον, το εμβόλιο αυτό μπορεί να διατηρηθεί στους -20 βαθμούς Κελσίου (δηλαδή στη θερμοκρασία ενός κοινού οικιακού καταψύκτη) για διάστημα έως έξι μηνών.

Το σκεύασμα θα διανεμηθεί σε φιαλίδια των 10 δόσεων και μπορεί να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 12 ώρες αφότου ξεπαγώσει.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική διαφορά με το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο πρέπει να μεταφέρεται και να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου, ενώ μπορεί να διατηρηθεί σε απλή ψύξη μόνο για πέντε μέρες το πολύ, βάσει των έως τώρα δεδομένων.

«Ενθαρρυντικά νέα»

Ενθαρρυντικά και σημαντικά χαρακτήρισε τα νέα για το εμβόλιο, μετά και τις ανακοινώσεις της Moderna, o Hλίας Μόσιαλος.

Σε ανάρτησή του, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, στάθηκε στο γεγονός ότι το εμβόλιο της Moderna μπορεί να διατηρείται σε συγκριτικά υψηλότερες θερμοκρασίες, και άρα θα μπορεί να φυλάσσεται σε πιο συμβατικά ψυκτικά μέσα.

Επίσης, κατέγραψε μεταξύ άλλων το γεγονός ότι, όπως και το εμβόλιο της Pfizer, έτσι και το εμβόλιο της Μoderna έχουν «οριζόντια» αποτελεσματικότητα, σε άτομα διαφορετικών εθνών και ηλικιών.

Άμεση συμφωνία με τη Moderna θέλει η Κομισιόν

Να κινηθεί γρήγορα, προκειμένου να κλείσει άμεσα συμφωνία με την Moderna για την προμήθεια εκατομμυρίων δόσεων του προωθούμενου εμβολίου, επιδιώκει στο μεταξύ η Κομισιόν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται ανώνυμη ευρωπαϊκή πηγή, στόχος των Βρυξελλών είναι η εξασφάλιση ενός deal σε τιμή λιγότερων των 25 δολαρίων ανά δόση.

Παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία με τις Pfizer – BioNTech για την αγορά 200 + 100 εκατομμυρίων δόσεων, οι διαπραγματεύσεις με τη Moderna, οι οποίες «τρέχουν» από τον Ιούλιο, ακόμη δεν έχουν οδηγήσει σε «λευκό καπνό».

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

kathimerini.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα