Κορωνοϊός: Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στο 40% η κάλυψη σε απλές κλίνες και στο 51% σε ΜΕΘ για κορωνοϊό. Δεν εξετάζεται επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Εικόνα επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεικτών, με τη μετάλλαξη «Δέλτα» να φαίνεται να επικρατεί νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν και να αλλάζει το πρόσωπο της πανδημίας, καθιστώντας ακόμη πιο επιτακτική την τήρηση των μέτρων, τη σωστή χρήση της μάσκας, την εργαστηριακή επιτήρηση της πανδημίας και φυσικά τον εμβολιασμό, περιγράφουν οι ειδικοί επιστήμονες.

Οπως ανέφερε χθες ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος, την τελευταία εβδομάδα το επιδημικό φορτίο στη χώρα μας παρουσιάζει σχετική αύξηση, με τον μέσο όρο των ημερήσιων κρουσμάτων του τελευταίου επταημέρου να ήταν χθες στα 2.942 περιστατικά και τις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας να είναι στο πορτοκαλί και τρεις στο κόκκινο. Χθες, άλλωστε καταγράφηκαν 3.605 νέα κρούσματα της COVID-19 επί συνόλου 101.000 εργαστηριακών τεστ, 240 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι και 20 ασθενείς κατέληξαν. Από τα νέα κρούσματα τα 938 εντοπίστηκαν στην Αττική, 298 στη Θεσσαλονίκη και 506 στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, το στέλεχος «Δέλτα» φαίνεται να επικρατεί νωρίτερα από ό,τι περίμεναν οι ειδικοί. Ηδη καταγράφεται στο 79,1% των νέων κρουσμάτων και σύντομα αναμένεται να φτάσει το 90%. Η πανδημία σε αυτή τη φάση παραμένει μια νόσος των νέων, με το 56% των διαγνώσεων να είναι μεταξύ ατόμων ηλικίας κάτω των 34 ετών, ωστόσο, όπως επεσήμανε ο καθηγητής, αρχίζει να πλήττει και μεγαλύτερες ηλικίες ειδικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Οσον αφορά το σύστημα υγείας, το τελευταίο 20ήμερο έχουν διπλασιαστεί οι εισαγωγές ασθενών που έχουν προσβληθεί με κορωνοϊό σε νοσοκομεία, και αυτή τη στιγμή τα ποσοστά κάλυψης απλώς κλινών και κλινών ΜΕΘ COVID είναι στο 40% και 51% αντίστοιχα στο σύνολο της επικράτειας, με τη μεγαλύτερη πίεση να παρατηρείται στην Κρήτη.

Ο κ. Γώγος και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισαν την ανάγκη για εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων και των νέων, ενόψει του φθινοπώρου, ενώ επανέλαβαν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό οι νέοι να ελέγχονται με τεστ επιστρέφοντας από τις διακοπές τους, ιδίως εάν στο περιβάλλον τους έχουν ευάλωτα άτομα.

Εν τω μεταξύ, την παράταση έως την προσεχή Τετάρτη 18 Αυγούστου των ειδικών περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή διασποράς του ιού, τα οποία ισχύουν εδώ και μία εβδομάδα στη Ζάκυνθο και στα Χανιά, ανακοίνωσε χθες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Αυτά αφορούν την απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1 π.μ. έως τις 6 π.μ. με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας και την απαγόρευση της μουσικής καθ’ όλο το 24ωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας. Η γραμματεία στη σχετική ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι τόσο στις «κόκκινες» περιοχές όσο και σε όλη την επικράτεια απαγορεύεται η διενέργεια σε ιδιωτικό μη επαγγελματικό χώρο οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 20 ατόμων.

https://www.kathimerini.gr/society/561465190/koronoios-diplasiastikan-oi-eisagoges-sta-nosokomeia/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα