ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Είμαστε   πιο ευάλωτοι στις επιδημίες;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -


Συνέντευξη της Auriane Guilbaud* στον Paul Sugy της Figaro

FIGAROVOX.- Το έτος 2015 δημοσιεύσατε ένα συλλογικό έργο με τίτλο «Η επιστροφή των επιδημιών»: γιατί ο κίνδυνος εξάπλωσης μεταδοτικών σε μεγάλη κλίμακα ασθενειών  αναζωπυρώνεται τα τελευταία χρόνια;

Auriane GUILBAUD.- Η ιδέα της μόνιμης εμφάνισης νέων λοιμώξεων δεν είναι καθόλου καινούρια: Όπως είχε προβλέψει ο Σαρλ Νικόλ, βραβείο Nόμπελ ιατρικής 1928, τα μικρόβια προσαρμόζονται πάντα. Πολλοί παράγοντες που έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια συμβάλλουν στην κατάσταση αυτή, ιδίως η ανάπτυξη των μαζικών μεταφορών, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η επέκταση και εντατικοποίηση της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αποδάσωσης που συνεπάγονται αύξηση των επαφών μεταξύ ανθρώπων και ζώων και ευνοούν τη διέλευση ιών μεταξύ ειδών.

Γίναμε και πάλι περισσότερο ευάλωτοι σε αυτές τις επιδημίες;

Οι επιστημονικές εξελίξεις και η ιατρική έρευνα προσφέρουν προοπτικές καταπολέμησης των επιδημιών αδιανόητες στο παρελθόν, τόσο σε όρους ανίχνευσης όσο και θεραπείας. Ωστόσο, η πρόοδος αυτή αντισταθμίζεται από τις ανησυχητικές εξελίξεις, ιδιαίτερα την απερίσκεπτη χρήση αντιβιοτικών στην ιατρική και την κτηνιατρική, η οποία προάγει φαινόμενα αντίστασης και μια σχετική αναζωπύρωση της αμφιβολίας σε σχέση με τον εμβολιασμό.

Όλες οι προηγούμενες επιδημίες έδειξαν τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας

Ποια είναι τα διδάγματα από τις προηγούμενες επιδημίες (Ebola, H1N1, SRAS …);

Όλες οι προηγούμενες επιδημίες επισήμαναν τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και την αναποτελεσματικότητα αποσπασματικών και άναρχων μέτρων, όπως το ασυντόνιστο κλείσιμο των συνόρων. Οι επιδημίες SARS και H1N1 έδειξαν ιδιαίτερα τη σημασία της επικοινωνίας και της διαφάνειας μεταξύ των κρατών και έναντι των ανθρώπων. Η Κίνα αυτή τη φορά κατέβαλε προσπάθειες στον τομέα αυτό, μετά από την κριτική για τη διαχείριση του SARS το 2003. Ο ΠΟΥ επίσης εργάζεται στην ίδια γραμμή, προσαρμοζόμενος στο σημερινό πλαίσιο: συνάντησε, παράδειγμα, στις 13 Φεβρουαρίου τις Google, Facebook, YouTube, κλπ. για τον περιορισμό της κυκλοφορίας των ψευδών πληροφοριών.

Οι τελευταίες επιδημίες Ebola, όπου η καταπολέμηση της νόσου ήταν πολύ δύσκολη στις χώρες με διαλυμένα συστήματα υγείας, έχουν επισημάνει τη σημασία της ύπαρξης ισχυρών και ανθεκτικών συστημάτων υγείας. Σε όλα αυτά τα σημεία πρέπει να γίνουν πολλά, αλλά η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επείγουσα σχετικά με την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, την εξασφάλιση πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη και τη λειτουργική υποδομή, ικανή να απορροφήσει απότομη αύξηση του αριθμού των ασθενών.

Τα παγκόσμια ιδρύματα υγείας είναι καλύτερα προετοιμασμένα απ’ ό,τι πριν μερικά χρόνια; Οι ανισότητες εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των χωρών ή των περιοχών του κόσμου;

Νομίζω ότι ο ΠΟΥ επικοινωνεί καλύτερα από ό, τι στις προηγούμενες επιδημίες και δείχνει την παρουσία του πιο σταθερά: μπορούμε να το δούμε, παράδειγμα, στις προσπάθειές του να μην υποβαθμίσει την κατάσταση, χωρίς να σπεύσει να δηλώσει πανδημία. Από αυτή την άποψη, μπορούμε να πούμε ότι έμαθε από το προηγούμενο H1N1 (όπου είχε επικριθεί ότι κήρυξε πανδημία πάρα πολύ γρήγορα) και την Ebola (κατά την επιδημία του 2014 στη Δυτική Αφρική, είχε επικριθεί για την καθυστερημένη κήρυξη έκτακτης ανάγκης).

Πολύ έντονες παγκόσμιες ανισότητες παραμένουν στην ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας, οι οποίες μπορούν να καταστήσουν όλες τις προσπάθειες προετοιμασίας απαρχαιωμένες. Παρά τα διδάγματα από την πανδημία Ebola, η κατάσταση στη Δυτική Αφρική παραμένει ανησυχητική, παράδειγμα, και ο ΠΟΥ έχει εκφράσει την ανησυχία του για την ικανότητα της αφρικανικής ηπείρου να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό.

Επικρίνατε την διεθνή συνεργασία στον τομέα της υγείας, ιδίως τον ΠΟΥ. Οι επικρίσεις σας εξακολουθούν να ισχύουν το 2020, καθώς ο κόσμος προετοιμάζεται για μια νέα μεγάλης κλίμακας επιδημία;

Ο ΠΟΥ έχει μάθει από τις προηγούμενες εμπειρίες του, αλλά παραμένει ένας διακυβερνητικός οργανισμός, οι φορείς λήψης αποφάσεων του οποίου είναι τελικά τα κράτη μέλη. Όπως και σε προηγούμενες επιδημίες, παρά την επείγουσα κατάσταση, η κρατική χρηματοδότηση δεν ήρθε: από τα 61 εκ. δολάρια που ζήτησε ο οργανισμός για την καταπολέμηση του COVID-19, έλαβε μόνο 1,4 εκ. μέχρι στιγμής, και 28 εκ. είναι στις υποσχέσεις.

Είναι ειρωνικό το γεγονός ότι ο COVID-19 έρχεται σε γαλλικό πλαίσιο που θέτει υπό αμφισβήτηση τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και τη δημόσια έρευνα.

Οσο για τους εναλλακτικούς μηχανισμούς χρηματοδότησης που προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα με κεφάλαια προερχόμενα από την αγορά «γραμματίων πανδημικής καταστροφής» (με τα οποία οι επενδυτές αναλαμβάνουν τον κίνδυνο να μην εισπράττουν κέρδη ή να χάσουν ένα μέρος του κεφαλαίου τους  σε περίπτωση έναρξης μιας επιδημίας αλλά καρπώνονται πολύ υψηλή απόδοση στην αντίθετη περίπτωση) αποδείχτηκαν ακατάλληλα. Το 2018 δεν επέτρεψαν την αποκατάσταση της χρηματοδότησης για την επιδημία  του Εμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, γιατί περιλάμβαναν υπερβολικά αυστηρούς όρους και ο αρμόδιος οργανισμός δεν τα εξέδωσε. Σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση του κορωνοϊού, αν και τα κεφάλαια έχουν αποδεσμευθεί, δεν θα έχουν βελτιωθεί παρά τον Απρίλιο- υπερβολικά αργά…

Η πάλη κατά μιας επιδημίας προετοιμάζεται καλά, σε παγκόσμια κλίμακα, συνδέοντας προπαντός αξιόπιστα συστήματα υγείας και έρευνας με σταθερή χρηματοδότηση. Αυτό το δίκτυο είναι το βάθρο ενός εθνικού και παγκόσμιου αγαθού και το μόνο που κάνουν οι επιδημίες είναι να αποκαλύπτουν τις αδυναμίες του. Είναι ειρωνικό το ότι ο COVID-19 επισυμβαίνει σε ένα γαλλικό πλαίσιο περικοπής της σταθερής χρηματοδότησης του κρατικού νοσοκομείου και της έρευνας.

*Διδάκτωρ πολιτικών επιστημών και επικεφαλής της συλλογικής έκδοσης Η επιστροφή των επιδημιών (2015)

https://www.lefigaro.fr/vox/monde/sommes-nous-redevenus-plus-vulnerables-aux-epidemies-20200227

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα