Κορονοϊός: «Σοβαρό ζήτημα οι βλάβες από τα εμβόλια» mRNA

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Σε δύσκολη θέση ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Καρλ Λάουτερμπαχ, μετά την παραδοχή πως είναι σοβαρές οι βλάβες από τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA.

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας της Γερμανίας, σοσιαλδημοκράτης Καρλ Λάουτερμπαχ, μετά την παραδοχή πως οι βλάβες στην υγεία των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν με εμβόλια τεχνολογίας mRNA είναι σοβαρό ζήτημα. Το Υπουργείο του σχεδιάζει ένα πρόγραμμα έρευνας σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των συγκεκριμένων εμβολίων κατά του κορονοϊού. Πάντως ο Λάουτερμπαχ υποσχέθηκε πως η φροντίδα για όσους απέκτησαν αναπηρία θα βελτιωθεί το συντομότερο δυνατόν ενώ εξέφρασε και την ελπίδα πως οι φαρμακευτικές εταιρίες θα συμβάλουν εθελοντικά στην αποζημίωση αυτών που εμφάνισαν μόνιμες βλάβες μετά τον εμβολιασμό τους. Ο Γερμανός υπουργός εγκάλεσε τις εταιρείες λέγοντας πως τα κέρδη τους έφτασαν σε ιλιγγιώδη ύψη. Ο ίδιος όμως ένα χρόνο πριν είχε ισχυριστεί πως οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα γίνονταν πλούσιες με τα εμβόλια. Κι αυτό είναι αντιφατικό.

Ήδη στη Γερμανία ξεκίνησε ο δικαστικός αγώνας των αναπήρων ενάντια στην εταιρία BioNTech. Η πρώτη δίκη της 17χρονης Σελίν Ισλάμι, πρώην αθλήτριας της ενόργανης γυμναστικής με σημαντικές διακρίσεις, πήρε ήδη την πρώτη αναβολή για το τέλος Απριλίου. Η Ισλάμι πέρασε έναν χρόνο στο νοσοκομείο, δεν μπορούσε να αναπνεύσει, να ανοίξει τα μάτια της και να καταπιεί. Πλέον, έχει επιστρέψει μεν στο σπίτι της, χρειάζεται όμως αμαξίδιο για τις μετακινήσεις της.

Όταν άρχισαν τα προβλήματα, εντοπισμένα στο κυκλοφορικό της σύστημα, έπρεπε αυτή και η οικογένειά της να δώσουν αγώνα για να πείσουν το ιατρικό προσωπικό πως το πρόβλημα προήλθε από το εμβόλιο. Μόνο όταν χειροτέρευσε σημαντικά την πήραν στα σοβαρά. Ακόμα και το κράτος μόλις πριν από λίγο καιρό αναγνώρισε πως οι βλάβες επήλθαν από το εμβόλιο με την ουσία Cominatry τ ης BioNtech και ενέκρινε ένα μηνιαίο επίδομα 854 ευρώ, ποσό χαμηλό για να ζήσει κάποιος στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Καρλ Λάουτερμπαχ

Αλλά και ο δικηγόρος Κρίστιαν Πουλτς από τη Βαυαρία έπαθε θρόμβωση και βλάβες στον εγκέφαλο, εγχειρίστηκε, έπρεπε να μάθει ξανά να περπατά και να μιλά και ζει, σχεδόν τυφλός, με ένα εμφύτευμα στο κεφάλι που όπως λέει ο ίδιος «μοιάζει σα να φορά συνεχώς ένα μεταλλικό κράνος». Το κρατίδιο της Βαυαρίας του δίνει βοήθημα 520 ευρώ τον μήνα, τα μισά απ’ όσα χρειάζεται κανείς για να νοικιάσει μια μικρή γκαρσονιέρα στο Μόναχο.

Η εταιρεία ευνοείται νομικά και έχει φροντίσει για αυτό η σύμβαση που υπεγράφη με την Ε.Ε. το 2020, με την οποία αναγνωρίζεται πως η εταιρεία δεν φέρει καμιά ευθύνη για παρενέργειες, όσο βαριές κι αν είναι αυτές. Και αυτό παρόλο που η πιθανότητά τους αναφέρεται στη σύμβαση ρητά αφού όπως γράφει το κείμενο: «Η ουσία βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο 3 […] είναι δυνατόν τελικά να μην εγκριθεί.» Ο δικηγόρος της Ισλάμι κατηγορεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση πως εις γνώση της αποσιώπησε το γεγονός πως η ουσία βρισκόταν σε δοκιμαστικό στάδιο και προχώρησε σε εκστρατεία για να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν, επιβάλλοντας κυρώσεις σε όσους αρνούνταν.

Στην εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης ZDF που παρουσίασε το σχετικό ρεπορτάζ εκλήθη να μιλήσει ο Λάουτερμπαχ. Οι ερωτήσεις και τα σχόλια του δημοσιογράφου και παρουσιαστή Κρίστιαν Ζίβερς έφεραν τον πολιτικό σε δύσκολη θέση. Όταν ο υπουργός Υγείας έκανε την εισαγωγή του εκφράζοντας την κατανόηση και τη λύπη του για τη μοίρα, όπως είπε αυτών των ανθρώπων, ο παρουσιαστής επισήμανε πως ο Υπουργός λυπάται μεν και συμπονά, αλλά αυτοί οι άνθρωποι παλεύουν έναν χρόνο με τη γραφειοκρατία, οι υπηρεσίες δεν τους έπαιρναν στα σοβαρά, τους αγνοούσαν, ούτε καν απάντηση σε έγγραφα αιτήματα δεν τους έδιναν.

Σελίν Ισλάμι

Ο Υπουργός αναγνώρισε πως αυτά δεν πρέπει να γίνονται και παραδέχτηκε πως ένας στους 10.000 εμβολιασμένους μπορεί να εμφανίσει βαριές παρενέργειες και επιπλοκές για να ακούσει στη συνέχεια την υπενθύμιση του παρουσιαστή, πως το 2021 επανειλημμένα ο ίδιος ο πολιτικός, υπέρμαχος ακόμα και του υποχρεωτικού εμβολιασμού, υποστήριζε δημόσια πως τα εμβόλια επί της ουσίας δεν έχουν παρενέργειες. «Υπερέβαλα, αλλά αυτό έλεγαν τα στοιχεία που είχα τότε στα χέρια μου» δικαιολογήθηκε αυτοκριτικά ο Σοσιαλδημοκράτης.

Στη συνέχεια υπενθύμισε πως λόγω της σύμβασης τις όποιες αποζημιώσεις θα τις πληρώσει το κράτος και υπεραμύνθηκε των σχετικών συμβάσεων λέγοντας πως έπρεπε να υπάρξει άμεση δράση ενάντια σε μια πολύ βαριά ασθένεια, αυτή του κορονοϊού. Ακολούθως είπε πως η προσοχή πρέπει να στραφεί στην έρευνα για τη γρήγορη αντιμετώπιση τόσο των επίμονων συμπτωμάτων της ασθένειας που διαρκούν πολύ, του λεγόμενου Long Covid, όσο και των παρενεργειών των εμβολίων ακόμα κι όταν αυτές εμφανίζονται, ενώ από την άλλη υποσχέθηκε πως οι άνθρωποι που υποφέρουν από τις συνέπειες θα στηριχτούν, για να εισπράξει το σχόλιο του δημοσιογράφου, πως αυτό δεν το έχουμε δει ακόμα.

Σε πολιτικό επίπεδο, η συνέντευξη αυτή θεωρείται αφενός απομυθοποίηση του Λάουτερμπαχ, ο οποίος, χρόνια αρμόδιος για θέματα πολιτικής υγείας, είχε βγει μπροστά τον καιρό της πανδημίας με καθαρή και σκληρή στάση κάτι που δημιουργούσε ένα αίσθημα ασφάλειας σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Η ανάδειξη του θέματος όμως τώρα και η στροφή 180 μοιρών του υπουργού του στερεί την αίγλη που απολάμβανε και ενισχύει περαιτέρω τις φωνές αυτές της πολιτικής που στέκονταν κριτικά είτε στα εμβόλια είτε, και αυτό είναι το σημαντικότερο, στους χειρισμούς των κυβερνήσεων και στις διάφορες υποχρεωτικότητες και απαγορεύσεις. Κι αυτές οι φωνές για άλλη μια φορά είναι η AfD από τα δεξιά και η Ζάρα Βάγκενκνεχτ από τα αριστερά.

Κορονοϊός: «Σοβαρό ζήτημα οι βλάβες από τα εμβόλια» mRNA

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα