Κορονοϊός: πιθανή νέα καραντίνα – υψηλά τα ποσοστά μεταναστών στα νοσοκομεία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Αναστάσιου Λαυρέντζου*

Έως τώρα κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, εμφάνιζαν ως δυνατό στοιχείο της πολιτικής τους την επιτυχή διαχείριση της επιδημίας του κορονοϊού. Πράγματι, αν θέσει κανείς ως κριτήριο τον αριθμό των θανάτων που είχαμε έως τώρα από κορονοϊό, η διαχείριση της της επιδημίας κρίνεται επιτυχής. Ο περιορισμένος αριθμός θανάτων όμως θα μπορούσε να θεωρηθεί αναμενόμενος, αν σκεφτεί κανείς τα άμεσα και καθολικά μέτρα καραντίνας που έλαβε η κυβέρνηση την άνοιξη.

Αν λοιπόν κάποιος θελήσει να αποτιμήσει πιο σφαιρικά την κυβερνητική πολιτική, θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του και το κόστος που είχε αυτή η πολιτική για την κοινωνία και την οικονομία. Επίσης θα πρέπει να εξετάσει και τις προοπτικές που δημιούργησε για το μέλλον, αφού ας μην ξεχνάμε η επιδημία κορονοϊού συνεχίζεται.

Εκ των υστέρων προκύπτει ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε δρακόντεια μέτρα την άνοιξη, φοβούμενη το άγνωστο. Φοβήθηκε επίσης τις εξελίξεις στην Ιταλία και στην Ισπανία, όπου οι θάνατοι έφταναν τις αρκετές εκατοντάδες κάθε μέρα. Ένας πρόσθετος λόγος ήταν ότι λόγω των μνημονιακών περικοπών, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) είχε περιορισμένες δυνατότητες να ανταποκριθεί σε μια έξαρση της επιδημίας. Επί παραδείγματι, ο αριθμός των ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) ήταν περιορισμένος. Σε αυτό βεβαίως σημαντικές ευθύνες έχει και η προηγούμενη κυβέρνηση.

Έπρεπε λοιπόν να κερδηθεί χρόνος για να ανασυνταχθεί κάπως το ΕΣΥ. Παράλληλα η χώρα έπρεπε να δώσει μια θετική εικόνα εν όψει καλοκαιριού, για να περισώσει ό,τι μπορούσε από την τουριστική περίοδο. Μέχρι εδώ καλά. Πώς όμως η κυβέρνηση αξιοποίησε το τεράστιο κόστος που κατέβαλε η οικονομία και η κοινωνία για όλη αυτή την προσπάθεια; Η απάντηση είναι ότι δεν το αξιοποίησε όσο έπρεπε.

Σε νέα έξαρση ο κορονοϊός

Μπορεί να ανασυντάχθηκε εν μέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μπορεί να αυξήθηκε ο αριθμός των ΜΕΘ από 557 σε 1000, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός. (Η αύξηση αυτή οφείλεται και στις σημαντικές δωρεές που έγιναν, αν και όπως αναφέρει το προσωπικό των νοσοκομείων πολλές από τις νέες ΜΕΘ έχουν εξοπλισμό, αλλά δεν έχουν πλήρως στελεχωθεί). Ωστόσο, έγιναν δύο σημαντικά λάθη.

Το πρώτο λάθος είναι ότι υπήρξε κάποιος εφησυχασμός. Έτσι ατόνησαν ή δεν λειτούργησαν τόσο αποτελεσματικά όσο έπρεπε τα μέτρα ελέγχου του κορονοϊού στις εισόδους της χώρας, στα αεροδρόμια και στα λιμάνια. Ο κορονοϊός μπήκε λοιπόν στην Ελλάδα μέσω του τουρισμού. Η εξέλιξη αυτή ήταν βεβαίως έως έναν βαθμό αναπόφευκτη.

Το δεύτερο λάθος ήταν ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία του κορονοϊού, για να μεταφέρει μαζικά παράνομους μετανάστες από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στην ηπειρωτική χώρα. Παράλληλα, όμως δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να τους επιβάλλει ένα πλαίσιο περιορισμών, όπως έκανε με τους Έλληνες πολίτες.

Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει μια εν πολλοίς μη ελέγξιμη διασπορά του κορονοϊού μεταξύ των μεταναστών. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Αττική έχει σήμερα υψηλό «ιικό φορτίο». Προς αυτό συνηγορεί το ότι στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας οι παράνομοι μετανάστες με κορονοϊό είναι σήμερα η μεγαλύτερη ομάδα νοσηλευομένων εκτός ΜΕΘ. Συγκεκριμένα, στον «Ευαγγελισμό» αποτελούν το 55% των νοσηλευομένων και στη «Σωτηρία» το 25%. Λόγω του νεαρού των ηλικιών τους, οι περισσότεροι δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Όμως συνολικά επιβαρύνουν το σύστημα υγείας.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την έναρξη της σχολικής περιόδου, συνέτειναν στο να ξεκινήσει μια νέα έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού. Μαζί φυσικά αυξήθηκαν τα  ποσοστά νοσηλείας στα νοσοκομεία και το ποσοστό κατάληψης των ΜΕΘ. Δηλαδή, η όποια αύξηση σε δυναμικότητα νοσηλείας η οποία κατακτήθηκε στο προηγούμενο διάστημα, πρακτικά αναιρέθηκε. Και αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο ότι τα ελληνικά νοσοκομεία επιβαρύνονται πλέον από μια νέα ομάδα: τους πολυάριθμους αλλοδαπούς που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα.

Το δίλημμα προς τους πολίτες

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν τον Πρωθυπουργό σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, στο οποίο επισήμανε ότι «ο κορονοϊός είναι εδώ».  Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν υπευθυνότητα, προκειμένου να αποφύγουμε μια νέα καραντίνα (λοκντάουν). Διότι όπως πρόσθεσε, «τα καθολικά μέτρα φέρνουν τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία και μεγάλες αδικίες στην κοινωνία». Συνεχίζοντας μάλιστα είπε: «Λοκντάουν σημαίνει κλειστές επιχειρήσεις και ανεργία, λιγότερα δημόσια έσοδα και μεγάλη ύφεση». «Λοκντάουν σημαίνει κοινωνική μεροληψία, γιατί η ακίνητη οικονομία κινητοποιεί ανισότητες. Όπως και τα κλειστά σχολεία φέρνουν κλειστά μυαλά».

Σωστές επισημάνσεις, έστω και εκ των υστέρων διατυπωμένες. Όμως οι επισημάνσεις αυτές δεν συνάδουν με την προβαλλόμενη εικόνα επιτυχίας της έως τώρα κυβερνητικής πολιτικής. Για την ακρίβεια την αναιρούν, αφού επισημαίνουν τις συνέπειες που έχει η επιβολή καραντίνας. Γιατί όμως θα έπρεπε όλα αυτά να τα διαπιστώνουμε σήμερα; Και γιατί η κυβέρνηση δεν προσπάθησε εξ αρχής να αποφύγει τα καθολικά μέτρα, προκειμένου να αποφύγει την άνω του 10% μείωση του ΑΕΠ; Επίσης, γιατί ο Πρωθυπουργός απευθύνεται μόνο στους Έλληνες, και δεν λαμβάνει ανάλογα μέτρα περιορισμού των παράνομων μεταναστών που η ίδια η κυβέρνηση εγκαθιστά μαζικά στις ελληνικές πόλεις; Γιατί θα πρέπει αυτή την απροθυμία ή την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να την πληρώσει με μια νέα καραντίνα ο ελληνικός λαός;

Το γεγονός ότι λόγω εκτάκτων συνθηκών η κυβέρνηση έχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, δεν σημαίνει ότι τα χρήματα που μας δίνονται είναι δωρεάν. Αντιθέτως δημιουργούν νέες επιβαρύνσεις και επιτείνουν την υπερχρέωση της Ελλάδας. Ας διαχειριστεί λοιπόν η κυβέρνηση τα χρήματα αυτά με φειδώ και με αίσθημα ευθύνης. Ας επιβάλει περιορισμούς στους παράνομους μετανάστες, προτού προχωρήσει σε ένα ακόμη καταστροφικό για την οικονομία λοκντάουν.  Ας μην υποθηκευτεί και άλλο το μέλλον αυτής της χώρας, επειδή κάποιοι δεν θέλουν να διαταραχθεί ο παράνομος εποικισμός της.

*Ο Αναστάσιος Λαυρέντζος κατέχει πτυχίο Φυσικής και διπλώματα μεταπτυχιακής ειδίκευσης (MSc) στα Οικονομικά Μαθηματικά και στη Θεωρητική Φυσική. Έχει εργαστεί ως διευθυντικό στέλεχος στον τομέα Διαχείρισης Κινδύνων σε μεγάλους ελληνικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Στο πλαίσιο αυτό έχει επισκεφτεί πολλές βαλκανικές χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία). Συνεργάζεται με διεθνείς ελεγκτικούς οίκους ως συμβουλος επιχειρήσεων και διδάσκει Διαχείριση Κινδύνων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει τα βιβλία: «Η Θράκη στο μεταίχμιο» και «Σιωπηρή Άλωση – Το Δημογραφικό και το Μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας».

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα