Κομμουνίστρια η νέα δήμαρχος του Γκρατς

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Για πρώτη φορά στην ιστορία μια κομμουνίστρια αναλαμβάνει τα ηνία μεγάλης αυστριακής πόλης. Τι μπορεί να μάθει η Αριστερά γενικότερα από τη νέα δήμαρχο Έλκε Καρ;

   Από σήμερα στο τιμόνι της αυστριακής πόλης Γκρατς

Η αριστερή πολιτικός Έλκε Καρ διέθεσε και πέρσι μαζί με δύο στενούς της συνεργάτες από το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας (KPÖ) τα δύο τρίτα του μισθού της σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Με τα συνολικά 168.000 ευρώ στηρίχθηκαν 1.577 συμπολίτες της, οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν τρόφιμα ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν πια το ενοίκιο. Η εγγύτητα στους πολίτες είναι ένας βασικός λόγος, για τον οποίο η δημαρχία στο Γκρατς, την δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αυστρίας με σχεδόν 300.000 κατοίκους, πέρασε και επίσημα σε μια κομμουνίστρια δήμαρχο και ένα δημοτικό συμβούλιο αποτελούμενο από Κομμουνιστές, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους.

Δύο μήνες μετά την επικράτηση-έκπληξη στις δημοτικές εκλογές με σχεδόν 29% η 60χρονη Έλκε Καρ εξελέγη σήμερα δήμαρχος Γκρατς. Είναι η πρώτη κομμουνίστρια δήμαρχος αυστριακής πόλης. Η επιτυχία του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστρίας στην κατά τα άλλα συντηρητική αυτή χώρα, δεν ήρθε από το πουθενά. «Πρόκειται για την κορύφωση μιας επιτυχημένης πορείας τριών δεκαετιών», εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Όσλο Μανές Βαϊσκίρχερ, ο οποίος μελέτησε την άνοδο του κόμματος στο Γκρατς. Δηλώνει ότι το κόμμα συνειδητοποίησε εδώ και καιρό πόσο σημαντική είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Ένα ποδήλατο για κάθε παιδί

ποδήλατο, Αυστρία, ΓκρατςΘα αλλάξει πρόσωπο η πόλη αν κάθε παιδί αποκτήσει ποδήλατο;

Πρότυπο για τους αυστριακούς κομμουνιστές υπήρξαν πριν από περίπου 30 χρόνια οι σύντροφοι και συντρόφισσες στη Λίλλη της Γαλλίας, οι οποίοι επέφεραν σημαντικές βελτιώσεις στο ζήτημα της στέγασης. Στη συνέχεια οι αυστριακοί κομμουνιστές προχώρησαν ακόμα πιο πέρα, δημιουργώντας μια γραμμή επικοινωνίας για ενοικιαστές σε δεινή θέση, διεκδικώντας την αγορά ακινήτων από τη δημοτική αρχή, ενισχύοντας οικονομικά ενοικιαστές σε δικαστικές διαμάχες και γενικά αφουγκραζόμενοι πάντα τους συνανθρώπους τους.

Το νέο δημοτικό συμβούλιο Κομμουνιστών, Πρασίνων και Σοσιαλδημοκρατών έχει πολλά φιλόδοξα σχέδια για το Γκρατς. Μεταξύ άλλων θέλει να χαρίσει ένα ποδήλατο σε κάθε παιδί της πόλης μοιράζοντας στις οικογένειες δωροεπιταγές. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει καθοριστεί ακόμα το ύψος της. Εκτός αυτού θέλουν να κατασκευάσουν ακίνητα για λογαριασμό του δήμου και να μειώσουν την οικονομική συμβολή των οικογενειών στα δημοτικά νηπιαγωγεία. Σύμφωνα με τη νέα δήμαρχο ένα από τα πρώτα μέτρα θα είναι η αναστολή των σχεδιαζόμενων αυξήσεων στα δημοτικά τέλη στο ύψος του πληθωρισμού για το 2020 με στόχο να ανακουφιστούν οι ενοικιαστές. Παράλληλα σχεδιάζουν να αυξήσουν τα μαθήματα εκμάθησης γερμανικών για μετανάστες.

«Με τρομάζουν λίγο οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν»

Αυστρία, Γκρατς,Γκρατς, η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αυστρίας

Εξάγονται συμπεράσματα για την Αριστερά γενικότερα από το φαινόμενο του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Γκρατς; Ο Μανές Βαϊσκίρχερ προτείνει σε επίδοξους μιμητές να ασχοληθούν με την ουσία του έργου και να μην περιοριστούν σε ξύλινα και βαρύγδουπα συνθήματα, κενά περιεχομένου: «Η σημερινή Αριστερά αναλώνεται συχνά σε συζητήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ διανοουμένων και δεν τολμά να ασχοληθεί με καθημερινά ζητήματα, όπως οι νόμοι προστασίας ενοικιαστών», δηλώνει ο ερευνητής προσθέτοντας ότι «το ζητούμενο δεν είναι τόσο οι εντυπωσιακές αφίσες και οι επιτυχημένες προεκλογικές εκστρατείες, αλλά και η αξιοπιστία σε βάθος χρόνου».

Η νέα δήμαρχος Γκρατς πάντως καθιστά σαφές ότι δεν θα αλλάξει τρόπο επαφής με τους πολίτες. Υπόσχεται ότι θα παραμείνει προσηνής τόσο έναντι των δημοτών όσο και των πολιτικών της αντιπάλων. Λέει ότι χιλιάδες άνθρωποι τής έστειλαν email εκφράζοντας χαρά για την εκλογική της νίκη. «Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν με τρομάζουν λίγο, ποτέ όμως δεν φοβήθηκα στη ζωή μου», υπογραμμίζει η Έλκε Καρ.

Ματίας Ρέντερ, dpa

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

DW

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Όπως πάντα ο κομμουνισμός στις πολυκομματικές Δημοκρατίες στηρίζεται στα συγκοινωνούντα δοχεία του ”σοσιαλισμό- οικολογία ” όπως τώρα το Δημοτικό Συμβούλιο με την κομμουνίστρια δήμαρχο του Γκράτς”για να φύγει η ”Δεξιά ” ο μεγάλος καυμός τους.
    Πολλά υπόσχεται να κάνει ,αλλά ποιος θα πληρώνει τις παροχές της;;;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα