Κομισιόν: Προτείνει να χορηγηθεί στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Ο άνεμος της αλλαγής πνέει στην Ευρώπη και πρέπει να αδράξουμε αυτήν τη δυναμική. Τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην οικογένειά μας», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε σήμερα να χορηγηθεί στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

«Ο άνεμος της αλλαγής πνέει για άλλη μια φορά στην Ευρώπη και πρέπει να αδράξουμε αυτήν τη δυναμική», δήλωσε σε ομιλία της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν. «Τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην οικογένειά μας και αυτό πρέπει να το καταστήσουμε πάρα πολύ σαφές», συνέχισε.

 

Στην ετήσια έκθεσή της για τη διεύρυνση της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η Βοσνία πρέπει να ενισχύσει τη δημοκρατία, τη λειτουργικότητα των κρατικών θεσμών, το κράτος δικαίου, να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, να εγγυηθεί την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Η υπομονή ορισμένων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που βρίσκονται εδώ και χρόνια στην «αίθουσα αναμονής» της ΕΕ εξαντλείται και οι επικριτές του αργού ρυθμού της περαιτέρω διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν ότι αυτή η αργοπορία αφήνει χώρο σε χώρες όπως είναι η Ρωσία και η Κίνα ώστε να επεκτείνουν την επιρροή τους στην περιοχή.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι οι αντίπαλοι της ΕΕ βλέπουν τα Βαλκάνια ως «μια γεωπολιτική σκακιέρα» επιδιώκοντας «να μπουν σαν σφήνα ανάμεσε σε αυτήν την περιοχή και την υπόλοιπη Ευρώπη».

Η υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας Μπισέρα Τούρκοβιτς δήλωσε ότι η απόφαση είναι ευπρόσδεκτη και ιστορική και ότι θα ενθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις και την εκπλήρωση των απαραίτητων προϋποθέσεων πριν από την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών.

«Η αναβίωση αυτής της διαδικασίας είναι ζωτικής σημασίας για τους πολίτες και το κράτος της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και τη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής», ανέφερε η Τούρκοβιτς σε ανάρτησή της στο Twitter.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, σχολιάζοντας την κίνηση για χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας προς στη Βοσνία, είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναδείξει τη σημασία της διεύρυνσης της ΕΕ και τη γεωπολιτική της σημασία.

«Είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση στην ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα για την ήπειρό μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα