Τίτλοι τέλους για τον τραπεζίτη πρωθυπουργό που παραιτήθηκε

Έπεσε η κυβέρνηση του τραπεζίτη Μ.Ντράγκι στην Ιταλία, πατά την θετική γι αυτόν ψήφο στη Βουλή.

Είναι η πέμπτη κυβέρνηση που πέφτει στην Ευρώπη και η τέταρτη της ΕΕ.

To pronews.gr ήταν το μόνο Μέσο Ενημέρωσης στην Ελλάδα που είχε διακρίνει πριν δύο ημέρες ότι «τελείωνε» ο Μ.Ντράγκι (διαβάστε σχετικά εδώ).

«Η απόφαση του κόμματος των 5 Αστέρων να μην πάρουν μέρος, σήμερα στην Βουλή, στην ψηφοφορία για την έγκριση του νομοθετικού διατάγματος που περιέχει μέτρα οικονομικής στήριξης των πολιτών που πλήττονται από τις ρωσικές αντικυρώσεις προκάλεσε την κρίση, αφού αν αποχωρήσει καταρρέει η κυβέρνηση Ντράγκι», σημειώναμε. Όπως και έγινε.

Ο επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είχε ζητήσει από τον Μάριο Ντράγκι να προχωρήσει σε επαλήθευση της συνοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ουσιαστικά κατέθεσε πρόταση μομφής.

Κανείς δεν θέλει να χρεωθεί το «μπαμ» που έρχεται στην Ιταλία (πρέπει να πληρώσει 250 δισ. ευρώ σε χρέη μέχρι το τέλος του 2022 κι έχουν εκτοξευθεί τα spread στα ομόλογά της πιο πολύ και από της πτωχευμένης Ελλάδας).

Τα Πέντε Αστέρια διαφωνούν με μέρος των μέτρων, όπως εκείνο που προβλέπει την στήριξη κάθε πολίτη με εισόδημα χαμηλότερο των 35.000 ετησίως, με 200 ευρώ άπαξ, για την αγορά βενζίνης. Παράλληλα, αντιτίθενται στην πρόθεση του Ιταλού τεχνοκράτη- πρωθυπουργού να καταργήσει το «κοινωνικό εισόδημα» για τους άνεργους.

«Ζητούμε να επαληθευθεί η πορεία της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε ποιες πολιτικές δυνάμεις εννοούν πράγματι να στηρίξουν την κυβέρνηση, όχι προς εκλογικό όφελος, αλλά για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και για το συμφέρον των Ιταλών», τόνισε ο Μπερλουσκόνι.

Άλλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού είχαν προειδοποιήσει ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, αν δεν πείσει ο Ντράγκι το Κίνημα των 5 Αστέρων να μποϊκοτάρει την ψηφοφορία στη Γερουσία.

https://www.pronews.gr/kosmos/eyropaiki-enosi/klonizetai-i-eyropi-katerreyse-kai-i-kyvernisi-ntragki-stin-italia-akolouthise-ton-dromo-tou-m-tzonson-stin-vretania/