Κλιμακώνει η Άγκυρα: Ολομέτωπη επίθεση από Ερντογάν και τουρκικό ΥΠΕΞ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

AP Photo/Burhan Ozbilici 

Σε συνεχή κλιμάκωση της προκλητικής ρητορικής κατά της Αθήνας προχωρά η Άγκυρα, ξεδιπλώνοντάς την, μάλιστα, σε πολλαπλά επίπεδα, στον απόηχο και της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, αλλά και της ομιλίας του στο Κογκρέσο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε την Πέμπτη με νέες δηλώσεις, αναφερόμενος στα εξοπλιστικά και τις ΗΠΑ, αλλά εμπλέκοντας και πάλι την Ελλάδα στις ενστάσεις που διατυπώνει η τουρκική πλευρά για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα η «Κ», ο Τούρκος πρόεδρος εκτόξευσε νέες βολές κατά της Ελλάδας. Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά, στις αμερικανικές βάσεις, αλλά και στο Κυπριακό, σημείωσε: «Δείτε τι συμβαίνει με την Ελλάδα. Χρωστάει στη Δύση 400 δισ. ευρώ όμως της δίνουν όπλα και δίνουν την έγκριση οι ΗΠΑ να χτίσουν βάσεις. Από την άλλη όμως όταν συναντιούνται μαζί μας, λένε “θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μαζί σας”. Αλλά λέει πως στην Κύπρο δεν βλέπει θετικά τη λύση των δύο κρατών. Ποιος σου είπε πως εμείς θα δούμε θετικά όσα λες;».

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι η Άγκυρα είναι αρνητική στο ενδεχόμενο ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Στο παρελθόν δώσαμε την έγκριση να ενταχθεί αυτή η χώρα (σ.σ. η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ). Εμείς δεύτερη φορά δεν θα μπούμε σε αυτό το “τρυπάκι”. Σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, στους αρμόδιους ξεκαθαρίσαμε πως θα πούμε όχι. Κι έτσι θα συνεχίσουμε» σημείωσε ο κ. Ερντογάν.

Επανέλαβε, δε, τις κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδας πως «προστατεύει« τρομοκράτες. «Τι έγινε όταν επέστρεψαν; Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργήσει μια βάση στην Αλεξανδρούπολη. Και η τρομοκρατική οργάνωση FETO ταξιδεύει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Και η Ελλάδα αγνοεί τη λίστα των τρομοκρατών που τους δώσαμε. Και εξακολουθούν να τους προστατεύουν» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Προκλήσεις και για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Την ίδια ώρα, σε μια εμπρηστική τοποθέτηση, με αφορμή την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού προχώρησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, παραληρηματικές τις δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων (για το ζήτημα είχε προηγηθεί δήλωση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου).

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις παραληρηματικές δηλώσεις των ελληνικών αρχών με το πρόσχημα της επετείου των αβάσιμων “ποντιακών” ισχυρισμών που διαστρεβλώνουν πλήρως την ιστορία. Είναι λυπηρό να βλέπουμε ότι οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις παράλογες προσπάθειές τους να παραποιήσουν την ιστορία. Καταδικάζουμε επίσης τις προσπάθειες των αντιτουρκικών λόμπι να εξαπατήσουν το κοινό, βάζοντας αυτές τις μεροληπτικές αιτιάσεις στην ατζέντα τρίτων χωρών» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σημειώνει επίσης ότι «οι προσπάθειες αυτών που προσπαθούν να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία και να παραπλανήσουν τις νεότερες γενιές δεν υπηρετούν την ειρήνη και τη σταθερότητα. Αντί να βασίζεται σε τεχνητές ιστορικές αφηγήσεις που έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα, θα ήταν πιο λογική επιλογή για την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που καθορίστηκαν από τη Συνθήκη της Λωζάνης».

Σύμφωνα με την Άγκυρα, «ομοίως, θα ήταν ωφέλιμο για όσους υιοθετούν τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς να θυμούνται τα βάναυσα εγκλήματα και τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν εναντίον άλλων θρησκευτικών ή εθνοτικών ομάδων, ιδιαίτερα των Τούρκων, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής της Τρίπολης το 1821». «Καλούμε την Ελλάδα να εργαστεί μαζί για την ειρήνη, τη σταθερότητα και ένα ευημερούν μέλλον που βασίζεται στη συνεργασία αντί να διαστρεβλώνει τα γεγονότα» καταλήγει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

«Παράπονα» Τσαβούσογλου σε Μπλίνκεν

Υπενθυμίζεται ότι, χθες, τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας για την πολιτική που ασκούν οι ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν. Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «στη σημερινή μας συνάντηση είπα στον Μπλίνκεν πως πάντα τηρούσαν τις ισορροπίες στα ζητήματα της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Του ανέφερα πως το τελευταίο διάστημα έχασαν αυτή την ισορροπία. Ο ίδιος μου είπε πως θα τηρήσουν την ισορροπία. Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι υπέρ του δικαίου».

Ο κ. Τσαβούσογλου στη συνέντευξή του μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μπλίνκεν αναφέρθηκε και στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και τόνισε πως «όσο και να χειροκροτηθεί κάποιος, οπουδήποτε και να τον χειροκρoτούν, οι Ελληνοκύπριοι είναι αυτοί που αρνούνται τη λύση του Κυπριακού. Για εμάς δεν έχει σημασία ποιος και πού χειροκροτήθηκε. Οποιος και να μιλήσει στο Κογκρέσο χειροκροτείται, μάλιστα γίνεται συχνά αυτό».

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα