Κλίμα έντασης στη Βουλή για Μόρια και ελληνοτουρκικά

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η έκκληση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της κυβερνώσας πλειοψηφίας Σπ. Λιβανού για υιοθέτηση, εκ μέρους όλων των πολιτικών δυνάμεων, στάσεως «εθνικής ενότητας και συναίνεσης» στις παρούσες «κρίσιμες ώρες» είναι εξαιρετικά δύσκολο να τύχει ανταπόκρισης, όπως κατέδειξε η σημερινή συζήτηση στη Βουλή, κατά την κύρωση τριών διακρατικών συμφωνιών αρμοδιότητας Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Τα γεγονότα στη Μόρια και οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά πυροδότησαν εντάσεις περιορισμένης μεν χρονικής διάρκειας, αλλά ενδεικτικές του εύφλεκτου περιβάλλοντος εντός του οποίου κινούνται στην παρούσα συγκυρία τα κόμματα.

Οι κυρώσεις αφορούσαν διακρατικές συμφωνίες με το Ισραήλ, τη Ρωσία και τη Βουλγαρία, με τις δύο πρώτες να τυγχάνουν ευρύτατης πλειοψηφίας (μόνο ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν) και την τρίτη με ακόμα ευρύτερη (καταψήφισε μόνο το ΚΚΕ). Παρά τη γενικότερη αυτή συναίνεση επί του αντικειμένου της συνεδρίασης, οι αντιπαραθέσεις δεν έλειψαν για τα παράπλευρα ζητήματα της συγκυρίας.

Η αρχή έγινε από την Ελληνική Λύση με τον εισηγητή Αντ. Μυλωνάκη αρχικά να αναφέρεται στα γεγονότα της Μόριας και τον πρόεδρο του κόμματος Κυρ. Βελόπουλο στη συνέχεια να περνά από τις γνωστές επιθετικές για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα θέσεις του, σε επίθεση προς τον πρωθυπουργό, εξ αφορμής όσων αναφέρει ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης στο άρθρο του για τα ελληνοτουρκικά που δημοσιεύθηκε ως γνωστόν ταυτόχρονα σε τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες. Ειδικότερα, για την αναφορά σε «έγγραφη συμφωνία», ο κ. Βελόπουλος είπε: «Δεν περίμενα ποτέ από τον Έλληνα πρωθυπουργό να λέει τόσα ψέμματα. Μου είχε πει ότι δεν μιλάει με Τουρκία. Διέπραξε θεσμικό ατόπημα».

Σε αυστηρούς τόνους, ο κ. Λιβανός σχολίασε: «Όταν ο πρωθυπουργός δίνει εθνικό αγώνα, οφείλουμε όλοι να είμαστε προσεκτικοί στις τοποθετήσεις μας» είπε σημειώνοντας ότι αναφέρεται στον κ. Βελόπουλο, και συνέχισε: «Ο στόχος είναι εθνικός και τον υπηρετούμε όλοι. Ο πρωθυπουργός στο άρθρο του αναφέρθηκε σε ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις. Η κατάσταση απαιτεί εθνική ενότητα και συναίνεση. Δεν είναι ώρα για διχασμούς». Παράλληλα, σχολίασε θετικά το γεγονός ότι ο Ι. Ραγκούσης κατά την προηγηθείσα τοποθέτησή του κινήθηκε σε γενικά ήπιους τόνους. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφύγει αναφορές στα ελληνοτουρκικά, ενώ οι αναφορές του στη Μόρια ήταν επικριτικές μεν αλλά σε ήπιους τόνους. «Ήπια πρέπει να πάμε, όπως η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ. Ας κρατήσουμε τις διαφορές μας στις απόψεις μας. Ας μην μπούμε σήμερα σε μια αδιέξοδη διαμάχη» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της πλειοψηφίας.

Και αυτό, όμως, δεν κράτησε πολύ: στην δευτερολογία του ο κ. Ραγκούσης ανέβασε τους τόνους για τη Μόρια: «Η κυβέρνηση κάνει το ένα λάθος πίσω από το άλλο. Κάνει μια σειρά από επιλογές που έχουν φέρει το απόλυτο αδιέξοδο στα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου. Τις τοπικές κοινωνίες, τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα εμφανίζεται να τους μεταχειρίζεται με τον πιο ελεεινό τρόπο. Η κυβέρνηση επέλεξε να έχει τη Μόρια, τη Λέσβο και συνολικά την Ελλάδα σαν αποθήκη ψυχών», τόνισε.

«Προσπαθήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά με την δεύτερη παρέμβασή σας. Ευτυχώς για τη χώρα έχουμε αυτή την κυβέρνηση σήμερα. Βρισκόμαστε σε κρίσιμες στιγμές, είμαστε σε σωστή κατεύθυνση. Δεν πρέπει να πυροδοτούμε διχόνοια» αντέδρασε ο κ. Λιβανός.

Τις ευθύνες ως προς το μεταναστευτικό όχι μόνο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισαν τα στελέχη των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για προηγούμενη και σημερινή κυβέρνηση. Γνώριζαν την κατάσταση. Είναι τραγική. Ποιος δέχθηκε την άθλια συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την υπέγραψε και τη συνεχίζει η κυβέρνηση ΝΔ» επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αθ. Παφίλης.

«Το πρόβλημα υπάρχει από το 2015 και δεν έχει λυθεί. Όλοι ξέραμε τι πρόκειται να συμβεί. Δεν έχουμε ακόμα ένα σχέδιο», ανέφερε εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο κ. Γ. Καμίνης.

«Με συναίνεση της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης δημιουργήθηκε το πρόβλημα στη Μόρια» τόνισε ο κ. Κλ. Γεωργιάδης (ΜέΡΑ25).

«Η κυβέρνηση έχει στρατηγική, σχέδιο και ελέγχει τα σύνορα. Είναι ένα θέμα το οποίο έχει στοιχεία εθνικής κρίσης, χρειάζεται πολιτική ομοψυχία και συναίνεση», σημείωσε ο παριστάμενος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελ. Οικονόμου.

https://www.kathimerini.gr/politics/561073291/klima-entasis-sti-voyli-gia-moria-kai-ellinotoyrkika/

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. «Η Εκκλησία μας βρισκόταν, βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό κάθε αδύναμου συνανθρώπου μας, κάθε πρόσφυγα, ανεξαρτήτως διακρίσεων»

    Μάλιστα, όλα τα χε η Μαριωρή, ο Ιερώνυμος μάς έλειπε. Ας μάς πει, λοιπόν, ο μακαριότατος, ποιος είναι ο αληθώς κατατρεγμένος, ο λαθρομετανάστης, που με το έτσι θέλω παρεβίασε τα σύνορα τής χώρας, ζητώντας άσυλο, που δεν δικαιούται ούτως ή άλλως, ή οι κάτοικοι τού νησιού, που τούς κατέστερεψαν και καταστρέφουν τις περιουσίες και τις ζωές οι λαθροεισβολείς, υπό τις ευλογίες τού ελληνικού κράτους-καραγκιόζ μπερντέ;

    Παράνομοι μετανάστες κλέβουν τα πρόβατα των κατοίκων στην Μόρια – Τα σφάζουν και τα πουλάνε!

    Λέσβος-Μόρια: Οι “καημένοι μετανάστες” κατέστρεψαν 5.000 ρίζες ελιές…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα