Κι άλλες συγκλονιστικές αποκαλύψεις συζητήσεων Τραμπ με Ερντογάν…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το νέο βιβλίο του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, αποκαλύπτει ότι ο Τούρκος πρόεδροςΤαγίπ Ερντογάν είχε αρκετή επιρροή στην πολιτική της Αμερικής και όχι μόνο, αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα Ahval, που θεωρείται το πιο εχθρικό μέσο ενημέρωσης στον Σουλτάνο. Το βιβλίο παρουσιάζει μια εικόνα στην οποία οι συχνές τηλεφωνικές συνομιλίες του Ερντογάν με τον κ. Τραμπ ήταν πολύ αποτελεσματικές για να αναγκάζουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να κάνει ό, τι θέλει η Άγκυρα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

Βεβαίως ο Τούρκος πρόεδρος απέτυχε σε διάφορα μέτωπα – συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης του ισλαμιστή κληρικού Φετουλλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ως πρωταγωνιστή για το σικέ πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Απέτυχε επίσης να υποχρεώσει τις αμερικανικές αρχές να μην απαγγείλουν κατηγορίες εναντίον της κρατικής τράπεζας της Τουρκίας, Halkbank, η οποία κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε ένα περίπλοκο σχέδιο για την παράκαμψη των κυρώσεων εναντίον του Ιράν μεταξύ 2011 και 2016. Η τράπεζα αυτή θεωρείται το «ταμείο» της οικογένειας Ερντογάν.

Στη σελίδα 191 του βιβλίου του, ο Μπόλτον γράφει ότι, κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Ερντογάν και του κ. Τραμπ στην Αργεντινή την 1η Δεκεμβρίου 2018, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε να προσπαθήσει να βοηθήσει τον Τούρκο ομόλογό του στην υπόθεση της αμαρτωλής Halkbank:

«Ο Ερντογάν παρείχε ένα σημείωμα από τη δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπεί τη Halkbank, για την οποία ο Τραμπ είπε ότι είναι εντελώς αθώα για την παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ για το Ιράν. Ο Τραμπ ρώτησε αν θα μπορούσαμε να φτάσουμε μέχρι τον Αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Ματ Γουίτκερ, το οποίο παρέκαμψα (λέει ο Μπόλτον). Ο Τραμπ έπειτα είπε στον Ερντογάν ότι θα φροντίσει τα πράγματα, εξηγώντας ότι οι εισαγγελείς της Νότιας Περιφέρειας δεν ήταν δικοί του, αλλά ήταν άνθρωποι του Ομπάμα, ένα πρόβλημα που θα επιλυόταν όταν θα τους αντικαθιστούσε με δικούς του.”

Ο Μπόλτον, στο βιβλίο του, αποκαλεί τα παραπάνω «ανοησία» επειδή «οι εισαγγελείς ήταν υπάλληλοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίοι θα είχαν προχωρήσει με τον ίδιο τρόπο εάν η έρευνα για την Halkbank ξεκινούσε επί προεδρίας του Τραμπ.

Ο κ. Τραμπ προσπαθούσε να δείξει ότι είχε και αυτός «αυθαίρετη» εξουσία, όπως και ο Ερντογάν, ο οποίος είχε πει είκοσι χρόνια νωρίτερα ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης: «Η δημοκρατία είναι σαν τραμ. Το οδηγείτε στη στάση που θέλετε και μετά κατεβαίνετε. ”

Ο κ. Τραμπ, λοιπόν, «συνέχισε» σύμφωνα με τον Μπόλτον και είπε, «δεν ήθελε να συμβεί κάτι κακό στον Ερντογάν ή στην Τουρκία και ότι θα εργαζόταν πολύ σκληρά για το θέμα.

Ο Ερντογάν παραπονέθηκε επίσης για τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία και έπειτα έθεσε τον θέμα του Ιμάμη Γκουλέν, ζητώντας για άλλη μια φορά να εκδοθεί στην Τουρκία». ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΑ ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΑ ΠΟΥ ΕΙΠΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΚΙΟΥΛΕΝ

Κι άλλες συγκλονιστικές αποκαλύψεις συζητήσεων Τραμπ με Ερντογάν…

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα