Κινέζοι γιατροί αποκαλύπτουν: Μας ζήτησαν να πούμε ψέματα για τον κορωναϊό στην Ουχάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σοβαρότατες αποκαλύψεις για τους χειρισμούς της Κίνας όταν πρωτοεκδηλώθηκε στην πόλη Ουχάν η πανδημία του κορωναϊού φέρνει στο φως ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στο τηλεοπτικό δίκτυο  ITV με τίτλο «Outbreak: The Virus That Shook The World» [Έξαρση: Ο Ιός που Συγκλόνισε τον Κόσμο].

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, στο ντοκιμαντέρ έχουν βιντεοσκοπηθεί Κινέζοι γιατροί οι οποίοι παραδέχονται ότι γνώριζαν  πόσο επικίνδυνος ήταν ο κορωνοϊός όταν άρχισε να σαρώνει την Ουχάν, αλλά «τους είχε ζητηθεί να λένε ψέματα γι’ αυτό».

Υγειονομικοί στην κινεζική μεγαλούπολη, αναφέρουν ότι ήξεραν για τους θανάτους από τον ιό ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά ήταν μέσα Ιανουαρίου όταν η Κίνα ενημέρωσε για πρώτη φορά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για έναν μόλις θάνατο.

Συνειδητοποίησαν επίσης ότι ο ιός περνούσε από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά ζητούνταν από τα νοσοκομεία  «να μην λένε την αλήθεια». Επίσης, οι εκκλήσεις για ματαίωση των εορτασμών για το νέο έτος [2020] απορρίφθηκαν επειδή οι κρατικές Αρχές ήθελαν να «παρουσιάσουν μια αρμονική και ευημερούσα κοινωνία».

Οι νέες αποκαλύψεις προκύπτουν εν μέσω αυξανόμενης πίεσης στην Κίνα, καθώς χθες Δευτέρα επιτροπή που δημιουργήθηκε από τον ΠΟΥ, υποστήριξε πως το Πεκίνο ανταποκρίθηκε με καθυστέρηση στο ξέσπασμα της επιδημίας, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, υποστήριξαν ότι διαθέτουν αποδείξεις από τις μυστικές τους υπηρεσίες  ότι ο ιός βγήκε από  εργαστήριο της Ουχάν.

Η Κίνα ενημέρωσε για πρώτη φορά τον ΠΟΥ για 27 περιπτώσεις της τότε άγνωστης νόσου στις 31 Δεκεμβρίου 2019, χωρίς να αναφερθούν θάνατοι έως τα μέσα Ιανουαρίου.

Ωστόσο, οι Κινέζοι γιατροί αναφέρουν ότι ήξεραν από τον Δεκέμβριο πως ο ιός ήταν θανατηφόρος.

Ένας γιατρός είπε: «Στην πραγματικότητα, στα τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου, ο συγγενής κάποιου που γνωρίζω πέθανε από αυτόν τον ιό. Πολλοί από αυτούς που ζούσαν μαζί του μολύνθηκαν επίσης, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που γνωρίζω».

  • Μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, ο ΠΟΥ έλεγε ότι «δεν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο» προσθέτοντας ότι «έλαβε τις απαραίτητες διευκριρνίσεις για την ποιότητα» της ανταπόκρισης της Κίνας.

Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία, οι γιατροί που παρευρέθηκαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομείο της Ουχάν «είχαν ενημερωθεί να μην μιλήσουν» σχετικά με την πραγματική φύση της μετάδοσης.

  • Μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, όταν η ΠΟΥ εξέδωσε την πρώτη του έκθεση για την κατάσταση, ο ιός είχε μολύνει τουλάχιστον 278 άτομα στην Κίνα και εξαπλώθηκε σε τρεις άλλες χώρες.

Οι γιατροί ισχυρίζονται επίσης ότι οι αρχές γνώριζαν τους κινδύνους των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς, συνειδητοποιώντας ότι τα ταξίδια και ο συνωστισμός θα μπορούσαν να «επιταχύνουν την εξάπλωση του ιού».

«Σε τοπικό επίπεδο, στην Ουχάν, προτάθηκε να μην προχωρήσουν οι εκδηλώσεις και οι εορτασμοί για την Πρωτοχρονιά, αλλά το έκαναν τελικά, γιατί αυτά τα γεγονότα θα παρουσίαζαν μια αρμονική και ευημερούσα κοινωνία», αναφέρεται σε άλλο σημείο του ντοκιμαντέρ.

Γιατί το Πεκίνο δεν ενημέρωσε νωρίτερα τις άλλες χώρες για την μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Ο  ιολόγος σερ Πολ Νερς, του Francis Crick Institute στο Λονδίνο, δήλωσε ότι το ξέσπασμα της επιδημίας από την Κίνα προς τον υπόλοιπο κόσμο ήταν «σαν δασική πυρκαγιά στο εσωτερικό της Αυστραλίας».

«Κάτι που θα χρειαζόταν δύο, τρία, τέσσερα, πέντε χρόνια για να εξαπλωθεί πριν από μερικές εκατοντάδες χρόνια, μπορεί τώρα να εξαπλωθεί σε 24 ώρες», είπε.

Η κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει όσα παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ, αλλά το Πεκίνο έχει απορρίψει επανειλημμένα τους ισχυρισμούς περί συγκάλυψης και είπε ότι παρείχε έγκαιρες πληροφορίες, γύρω από τα γεγονότα στο εσωτερικό της.

File photo: Ανδρας φορώντας προστατευτική μάσκα φωτογραφίζει τμήμα της κρατικής έκθεσης στην Ουχάν, όπου “αποθεώνεται” το επίτευγμα… της Κίνας στην αντιμετώπιση του κορωναϊού..EPA/ROMAN PILIPEY

Με πληροφορίες από Daily Mail

Κινέζοι γιατροί αποκαλύπτουν: Μας ζήτησαν να πούμε ψέματα για τον κορωναϊό στην Ουχάν

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα