Κατερίνα Λινού, η Ελληνίδα που πολεμάει τις κοινωνικές διακρίσεις

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

katerina-linoy-i-ellinida-poy-polemaei-tis-koinonikes-diakriseis0
Με βάση την Καλιφόρνια, κάνει έρευνες για την Ελλάδα.

Η στήλη επικοινώνησε μαζί της για μια νέα μελέτη που θα δημοσιευθεί στο παγκοσμίως κορυφαίο American Political Science Review και αφορά τον πληθυσμό Ρομά στη χώρα μας. «Σε συνεργασία με το πρόγραμμα “Διατροφή” του Ινστιτούτου “Πρόληψη”, γνωστό για τη διανομή δωρεάν γευμάτων σε σχολεία, κwwάναμε μια πειραματική μελέτη μέσω μηνυμάτων κινητής τηλεφωνίας (sms) πανελλαδικώς. Ζητήσαμε από τους παραλήπτες να προσφέρουν ένα γεύμα συνεισφέροντας 1,5 ευρώ με την απάντησή τους στο μήνυμα. Ορισμένοι εξ αυτών έλαβαν την παρότρυνση να ενισχύσουν ένα “Ελληνόπουλο” που έχει ανάγκη, άλλοι να ενισχύσουν ένα “παιδί Ρομά” και άλλοι απλά ένα “παιδί”. Στις συνεισφορές τους, οι παραλήπτες των μηνυμάτων δεν έδειξαν να κάνουν διάκριση ανάμεσα σε “Ελληνόπουλα” και “παιδιά”, καθώς ανταποκρίθηκαν εξίσου στις δύο αυτές παροτρύνσεις. Ως προς τα παιδιά Ρομά, όμως, η ανταπόκρισή τους έπεσε στο μισό».

katerina-linoy-i-ellinida-poy-polemaei-tis-koinonikes-diakriseis1
Η πιο πρόσφατη έρευνα αφορούσε τα παιδιά Ρομά.

«Ως πολιτική επιστήμων, το πραγματικό ζητούμενο δεν είναι η θεωρητική αναφορά στην ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλες θεμελιώδεις αξίες, αλλά να δω πώς μπορεί όλα αυτά να αγγίξουν τη ζωή των πολιτών», λέει η Κατερίνα Λινού. «Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη προσπάθεια ώστε να αμβλυνθούν οι διακρίσεις κατά των Ρομά, που ζουν συχνά σε καταυλισμούς και είναι σε μεγάλο βαθμό αποκομμένοι από τον παραγωγικό ιστό. Αναλύοντας δημοσκοπικά στοιχεία από το Ευρωβαρόμετρο της Ε.Ε., βλέπουμε ότι οι διακρίσεις κατά των Ρομά στην Ελλάδα όχι μόνο είναι διαδεδομένες, αλλά εκφράζονται ανοιχτά», υπογραμμίζει.

katerina-linoy-i-ellinida-poy-polemaei-tis-koinonikes-diakriseis2
Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να ενισχύσουν τη σίτιση.

Θεωρεί, ωστόσο, ότι η έρευνα αφήνει ένα περιθώριο αισιοδοξίας: οι παραλήπτες του μηνύματος δεν έκαναν διακρίσεις ανάμεσα σε «παιδιά» και «Ελληνόπουλα», γεγονός που μαρτυρά ότι η προπαγάνδα ακροδεξιών σχημάτων δεν έπιασε τόπο. Υπογραμμίζει, δε, ότι έχει σημασία να κοιτάζουμε από κοντά όλες τις ομάδες που βρίσκονται στις παρυφές της κοινωνίας, ώστε να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε.

[email protected]

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα