Κατανοώντας την Τετραμερή της Δυτικής Ασίας: Ένα βήμα προς τα εμπρός για την περιφερειακή πολυμέρεια

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

EPC|6 Jul 2022

Τον Οκτώβριο του 2021, οι Υπουργοί Εξωτερικών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και την Ινδία συναντήθηκαν με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Antony Blinken για να συζητήσουν ευκαιρίες για ενίσχυση των οικονομικών και πολιτικών τους δεσμών. Αυτή ήταν η πρώτη συγκέντρωση του «West Asia Quad» (“Τετραμερούς Δυτικής Ασίας”) ή «I2U2», (Ινδία I, Ισραήλ I, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα U, Ηνωμένες Πολιτείες U”) μιας νέας ομάδας μεταξύ των τεσσάρων χωρών για την προώθηση στενότερου συντονισμού και ολοκλήρωσης.

Η δεύτερη συνάντηση του West Asia Quad, που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Ιουλίου 2022, πρόκειται να πραγματοποιηθεί μεταξύ των ηγετών των τεσσάρων χωρών, τονίζοντας την πρόθεσή τους να ενισχύσουν τον συντονισμό στα υψηλότερα επίπεδα.

Καθώς ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις επισκέψεις του στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, θα συμμετάσχει στη δεύτερη εικονική συνάντηση του West Asia Quad. Οι ομόλογοι του Μπάιντεν από τις τρεις χώρες θα παραστούν επίσης στο φόρουμ. Μια δήλωση που κυκλοφόρησε από τον Λευκό Οίκο επιβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις τους θα περιλάβουν την ανάπτυξη στενότερων οικονομικών δεσμών και άλλους τομείς κοινής ανησυχίας, όπως η παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Το δεύτερο φόρουμ θα βασιστεί στους υπάρχοντες τομείς συνεργασίας που επισημάνθηκαν κατά την πρώτη συνεδρίαση, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, της ενεργειακής συνεργασίας και της υιοθέτησης πρόσθετων μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19.

Η ανάπτυξη του West Asia Quad αντιπροσωπεύει μια σειρά από πολυμερή οφέλη από τις Συμφωνίες του Αβραάμ, που υπογράφηκαν μεταξύ των ΗΑΕ και του Ισραήλ τον Σεπτέμβριο του 2020. Η νέα ειρηνευτική συμφωνία άνοιξε την πόρτα σε μια σειρά από διμερείς οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς και σχεδόν 1 δισεκατομμύριo δολλάρια στο εμπόριο μόνο το 2021. Οι Συμφωνίες του Αβραάμ άνοιξαν επίσης την πόρτα σε νέες, πολυμερείς ευκαιρίες, επιτρέποντας στα δύο κράτη να ενώσουν συμμάχους και εταίρους για να σχηματίσουν νέες ομάδες πέρα ​​από τα περιφερειακά σύνορα. Το West Asia Quad είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα των νέων ειδών πολυμερών εταιρικών σχέσεων που κατέστησαν δυνατές από τις Συμφωνίες του Αβραάμ.

Περιφερειακές Ομάδες

Το West Asia Quad (Τετραμερής Δυτικής Ασίας) έχει ήδη συγκριθεί με μια άλλη περιφερειακή ομάδα: την Indo-Pacific Quad, (Τετραμερής Ινδο-ειρηνικού) μια ομάδα μεταξύ Ινδίας, Αυστραλίας, Ιαπωνίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, υπάρχουν βασικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων. Το Indo-Pacific Quad αναπτύχθηκε μετά από μια 15ετή διαδικασία διαλόγου και συντονισμού μεταξύ αξιωματούχων μεσαίας βαθμίδας από τα συμμετέχοντα κράτη. Το φόρουμ τελικά εξελίχθηκε σε συνάντηση υπουργών απο τα τέσσερα κράτη. Ο σκοπός του είναι επίσης ξεκάθαρα στρατηγικός: προσανατολισμένος στη διαχείριση και την εξισορρόπηση της αυξανόμενης ισχύος της Κίνας, ένα κοινό μέλημα και για τα τέσσερα κράτη.

Το West Asia Quad, συγκριτικά, ξεκίνησε αμέσως σε υπουργικό επίπεδο, προχωρώντας γρήγορα προς τα πάνω για να προσελκύσει κρατικούς ηγέτες από τις τέσσερις πλευρές. Αυτό αντανακλά τη σημασία που αποδίδουν στο φόρουμ οι τέσσερις ηγέτες και την προθυμία των τεσσάρων πλευρών να προχωρήσουν στην οικοδόμηση στενότερων δεσμών. Το West Asia Quad είναι επίσης διαφορετικό από το Indo-Pacific Quad επειδή δεν έχει υιοθετήσει ακόμη κανένα πλαίσιο ασφαλείας. Ούτε επικεντρώνεται στην πρόκληση από μια μόνο δύναμη, την αντίστοιχη του Ινδο-Ειρηνικού.

Αντί να ενεργεί ως φραγμός έναντι μιας εξωτερικής δύναμης, το φόρουμ στοχεύει στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων κρατών εξετάζοντας τα οικονομικά και στρατηγικά οφέλη για τα εμπλεκόμενα μέρη. Κατά την έναρξη του West Asia Quad, οι υπουργοί Εξωτερικών και από τα τέσσερα συμμετέχοντα κράτη τόνισαν αυτές τις προθέσεις. Στο φόρουμ, ο υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των ΗΑΕ, Σεΐχης Abdullah bin Zayed Al Nahyan τόνισε τον σκοπό της συνάντησης για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και την ανάπτυξη των «διακεκριμένων δεσμών» που συνδέουν τα τέσσερα κράτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken επανέλαβε το μήνυμα και αναφέρθηκε στις «συμπληρωματικές δυνατότητες» των τεσσάρων χωρών στη Μέση Ανατολή. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid περιέγραψε τη «συνέργεια» μεταξύ των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά την ψηφιακή τεχνολογία και την ασφάλεια στη θάλασσα. Αν και έχει τη μορφή πολυμερούς ομίλου, το West Asia Quad σηματοδοτεί επίσης το αποκορύφωμα των αυξανόμενων διμερών δεσμών μεταξύ των τεσσάρων κρατών την τελευταία δεκαετία.

Το Ισραήλ και η Ινδία είναι οι πρώτες περιπτώσεις. Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών χρονολογούνται από το 1992 και οι δύο πλευρές έχουν δημιουργήσει μια ισχυρή εμπορική και στρατιωτική σχέση από τότε. Το Ισραήλ είναι επί του παρόντος ένας από τους τρεις κορυφαίους προμηθευτές στρατιωτικού εξοπλισμού της Ινδίας, σημειώνοντας το εκπληκτικό 43% των συνολικών εξαγωγών όπλων του Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Ισραήλ το 2017, ο Μόντι προμηθεύτηκε μια σειρά όπλων, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος πυραύλων και εξοπλισμού για τις μυστικές υπηρεσίες, Το διμερές εμπόριο της Ινδίας με το Ισραήλ αποτιμάται επίσης σε 4,14 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, με τις κύριες εξαγωγές του Ισραήλ στην Ινδία να περιλαμβάνουν γεωργική τεχνολογία, τεχνολογία στον κυβερνοχώρο, προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η διμερής δέσμευση μεταξύ της Ινδίας και των ΗΑΕ έχει επίσης αυξηθεί πρόσφατα. Τα ΗΑΕ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας, με το διμερές εμπόριο να αναμένεται να ξεπεράσει τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Τον Φεβρουάριο του 2022, οι δύο πλευρές υπέγραψαν τη Συνολική Συμφωνία Οικονομικής Συνεργασίας και Εταιρικής Σχέσης (CEPA). Η νέα εμπορική συμφωνία παρέχει και στις δύο πλευρές μειωμένους δασμούς, ενισχυμένη πρόσβαση στην αγορά και απλουστευμένες τελωνειακές διαδικασίες. Η νέα συμφωνία αναμένεται να αυξήσει το διμερές εμπόριο αγαθών σε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και το εμπόριο υπηρεσιών σε πάνω από 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε πέντε χρόνια. Οι εξαγωγείς των ΗΑΕ θα επωφεληθούν επίσης από μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά μέσω προτιμησιακών δασμολογικών συντελεστών, με ορισμένους να μειώνονται στο μηδέν. Η συμφωνία στοχεύει επίσης στην προώθηση του εμπορίου από – και μεταξύ – μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το κύμα των δεσμών

Τα δύο σχεδόν χρόνια από την υιοθέτησή τους, οι Συμφωνίες του Αβραάμ έχουν επίσης σφυρηλατήσει ένα κύμα δεσμών μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΑΕ σε όλο το εμπόριο, τον πολιτισμό και την οικονομική συνεργασία. Μια νέα συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών, που υπογράφηκε τον Μάιο του 2022, μείωσε τους δασμούς στο 96% των εμπορευόμενων αγαθών σε όλη την τεχνολογία, τη γεωργία, τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης και τις υπηρεσίες. Η νέα συμφωνία αναμένεται να φέρει το εμπόριο μεταξύ των δύο κρατών στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια εντός πέντε ετών, αντιπροσωπεύοντας δεκαπλάσια αύξηση από το πρώτο πλήρες έτος εμπορικών δεσμών το 2021, όπου το εμπόριο έφτασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Οι Συμφωνίες του Αβραάμ έχουν επίσης τροφοδοτήσει μια τουριστική έκρηξη μεταξύ των δύο πλευρών, με το ρεκόρ 40.000 Ισραηλινών τουριστών να επισκέπτονται το Ντουμπάι σε έναν μόνο μήνα, τον Δεκέμβριο του 2020, μόνο. Έχουν επίσης υπογραφεί διμερείς συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και της τεχνολογίας. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φιλοξενούν επίσης ισραηλινή πρεσβεία στο Άμπου Ντάμπι και ένα προξενείο στο Ντουμπάι, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη δύναμη των διπλωματικών τους σχέσεων.

Στο πλαίσιο των αυξανόμενων διμερών δεσμών, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και η Ινδία συνεχίζουν να αναπτύσσουν τους δεσμούς τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ΗΑΕ, η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, με εξαγωγές άνω των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το 2021. Οι επενδύσεις των ΗΑΕ συμβάλλουν επίσης στην αμερικανική οικονομία, φθάνοντας σχεδόν τα 28 δισεκατομμύρια δολάρια και υποστηρίζουν πάνω από 12.000 θέσεις εργασίας στην Αμερική. Η αεροπορική βιομηχανία αποτελεί παράδειγμα των ισχυρών και διαφοροποιημένων εμπορικών δεσμών μεταξύ των δύο κρατών.

Το 2019, η Emirates Airlines και η Boeing ολοκλήρωσαν μια συμφωνία για την αγορά τριάντα αεροσκαφών 787-9 Dreamliner, αξίας 8,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ παραμένουν επίσης ο σημαντικότερος στρατιωτικός εταίρος των ΗΑΕ στην περιοχή. Οι δύο πλευρές συνεχίζουν να διεξάγουν τακτικά κοινούς στρατιωτικούς διαλόγους και επιβεβαιώνουν τη σημασία των διμερών τους σχέσεων, ιδίως καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διατηρούν την αεροπορική τους βάση Al Dhafra στο Άμπου Ντάμπι. Τα ΗΑΕ συμμετέχουν επίσης σε πολυμερή συντονισμό με τις ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο του 2021, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΑΕ, του Ισραήλ και της Κεντρικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών (NAVCENT) ξεκίνησαν για πρώτη φορά πολυμερείς ασκήσεις θαλάσσιας ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα, σηματοδοτώντας περαιτέρω τον ρόλο των Συμφωνιών στην προώθηση της πολυμερούς συνεργασίας.

Αυξανόμενη πολυμέρεια

Με την εστίασή του στα οικονομικά, το West Asia Quad δεν είναι το μόνο φόρουμ που φέρνει τα μέρη πιο κοντά. Είναι καλύτερα κατανοητό ως μέρος ενός δικτύου ομάδων και συγκεντρώσεων που επιδιώκουν να επιτύχουν αυτόν τον στόχο. Ένα άλλο παράδειγμα της αυξανόμενης πολυμέρειας μεταξύ τριών κρατών που συμμετείχαν στο Quad της Δυτικής Ασίας έλαβε χώρα τον Μάρτιο του 2022, όταν υπουργοί Εξωτερικών από το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις ΗΠΑ συναντήθηκαν με τους Μαροκινούς και Αιγύπτιους ομολόγους τους στη Σύνοδο Κορυφής του Negev. Εδώ τα μέρη συζήτησαν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

Στη σύνοδο κορυφής, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, Σεΐχης Abdullah bin Zayed Al Nahyan τόνισε τη σημασία της κοινής δράσης και μιας πολυμερούς προσέγγισης για την οικοδόμηση ενός ευημερούντος μέλλοντος για τις επόμενες γενιές και την προώθηση της συνύπαρξης. Τα πολλαπλά και αλληλοεπικαλυπτόμενα φόρουμ υπογραμμίζουν την αυξανόμενη συνέργεια και σύνδεση μεταξύ των τεσσάρων κρατών και τον ρόλο τους στη συνένωση άλλων εταίρων και συμμάχων σε όλη την περιοχή.

Όσον αφορά την αρχιτεκτονική ασφάλειας, η περιοχή της Δυτικής Ασίας στερείται οποιουδήποτε πρωτογενούς πλαισίου ασφαλείας ή αρχιτεκτονικής που φέρνει κοντά τα διάφορα μέρη. Ακόμα στα σπάργανά του, το West Asia Quad δεν έχει εξελιχθεί για να εκπληρώσει αυτόν τον σκοπό και παραμένει επικεντρωμένο κυρίως στην ενίσχυση των οικονομικών και στρατηγικών δεσμών μεταξύ των τεσσάρων πλευρών. Ωστόσο, είναι κατανοητό ότι αυτό το φόρουμ μπορεί να προσφέρει τη βάση για βαθύτερο συντονισμό ασφάλειας σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του συντονισμού για την ασφάλεια στη θάλασσα, της απειλής της θαλάσσιας πειρατείας και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Η συνάντηση των ηγετών από τις τέσσερις πλευρές στη δεύτερη συγκέντρωση του Quad υπογραμμίζει την προτεραιότητα που αποδίδεται στη συνεργασία και τον συντονισμό από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Καταδεικνύει την πρόθεσή τους να συνεχίσουν την οικοδόμηση μιας ισχυρής πολυμερούς συμφωνίας που πιθανότατα θα επεκταθεί για να συμβάλει στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια στο μέλλον.

epc.ae

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα