Σε πτώχευση οδηγήθηκε η Silicon Valley Βank.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώχευση τράπεζας στις ΗΠΑ από το 2008.

Εγγυημένες οι καταθέσεις έως 250.000 δολάρια ανακοίνωσαν οι ρυθμιστικές αρχές.

Σύμφωνα με την υπουργό οικονομικων των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν το υπουργείο παρακολουθεί την κατάσταση.

Οι καταθέσεις στην τράπεζα ξεπερνούν τα 175 δις δολάρια και σύμφωνα με διεθνή μέσα είναι αδιευκρίνιστο πόσα από αυτά καλύπτονται από την εγγύηση καταθέσεων των 250 .000 δολαρίων.

Προς αναζήτηση αγοραστή βρίσκεται η Silicon Valley σύμφωνα με CNBC.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, η Silicon Valley bank αναζητά αγοραστή μετά την αποτυχημένη προσπάθεια συγκέντρωσης κεφαλαίων.

Η διαπραγμάτευση της μετοχής της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανεστάλη μετά από κάθετη πτώση 60% χθες.

Την ίδια ώρα, στο κόκκινο και πάλι βρίσκεται η Wall Street καθώς ισχυρές πιέσεις δέχονται όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Τριγμούς σε τράπεζες και χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού προκαλεί η επαπειλούμενη κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB), μιας αμερικανικής τράπεζας με ιστορία 40 ετών, η οποία χρηματοδοτεί κυρίως startups.

Αναλυτές και traders ανησυχούν ότι ενδεχομένως η SVB να αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου, με αποτέλεσμα οι τραπεζικές μετοχές και στην Ευρώπη –όπως και στο χρηματιστήριο της Αθήνας- να δέχονται έντονες πιέσεις σήμερα.

Η SVB βούλιαξε κατά 60% χθες στη Wall Street, καθώς στο πλαίσιο της κατεπείγουσας προσπάθειας να αντλήσει κεφάλαια, προχωρά σε ρευστοποίηση του χαρτοφυλακίου της, πουλώντας θέσεις συνολικής αξίας 21 δισ. δολαρίων με ζημιά 1,8 δισ. δολαρίων.

Επίσης, άντλησε 500 εκατ. δολάρια από την εταιρεία venture capital General Atlantic.

Πηγή: skai.gr