Κατάργηση του Casus Belli ζήτησε ο Τσίπρας: Με navtex στο Καστελόριζο απάντησαν οι Τούρκοι

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Recep Tayyip Erdogan (ΔΕΝ ΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ) συνομιλεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (5Α) κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους σε διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής αποστολής με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, Andrea Bonetti

FEBRUARY 6, 2019

Για σχέση αλληλοκατανόησης μίλησε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία ωστόσο πρέπει να περάσει μέσα από δύσκολες και απρόβλεπτες διαδικασίες. Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να ζητήσει την κατάργηση του Casus Belli στο Αιγαίο, κάτι που είχε αποφασίσει η Τουρκική Εθνοσυνέλευση, πυροδοτώντας άνευ προηγουμένου εντάσεις. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν διευρυμένες συζητήσεις με τη συμμετοχή των υπουργών Άμυνας αλλά και μεταξύ αξιωματούχων των δυο υπουργείων εξωτερικών.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας το διπλωματικό επιτελείο του υπουργού Ευάγγελου Αποστολάκη, ετοιμάζεται γι’ αυτή την επίσκεψη στην Άγκυρα και το κρίσιμο τετ α τετ με τον εθνικιστή Χουλουσί Ακάρ. Πηγές από το ελληνικό υπουργείο έλεγαν πως η αποδοχή της πρόσκλησης του Ακάρ είναι γεγονός, αλλά ακόμη δεν έχει κλειδώσει η ημερομηνία κατά την οποία οι δυο άνδρες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν πολλά καυτά θέματα και κυρίως το πώς θα περιοριστεί η Τουρκική προκλητικότητα.

Οι δυο πολιτικοί άνδρες πλέον, έχουν επικοινωνία παρά τις όποιες αντιθέσεις κι αυτό θεωρείται από τις δυο πλευρές ως θετικό πρόσημο. Πάντως στο μενού της ατζέντας του Ευάγγελου Αποστολάκη, όπως λένε πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δεν μπορούν να λείπουν οι γκρίζες ζώνες που θέλει να βλέπει η Άγκυρα, οι επικίνδυνες κινήσεις που ελλοχεύουν ατύχημα στο Αιγαίο, οι καθημερινές παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου χώρου και των Εθνικών χωρικών υδάτων, η ρητορική έντασης που επιδιώκει η Τουρκία και πολλά άλλα, ανάμεσα σ’ αυτά φυσικά και οι σεισμικές έρευνες του ερευνητικού Barbaros που διαρκώς προκαλεί στην Κύπρο, σε μια συνεχή προσπάθεια να περάσει και εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας κι έχοντας πάντα απέναντί του Ελληνικό πολεμικό πλοίο.

Επιπλέον για να υπάρξει αυτό το επόμενο βήμα που ακούστηκε κατά τη συνέντευξη τύπου των δυο ηγετών, κύκλοι του υπουργού άμυνας σημειώνουν πως μένει να φανεί απ εδώ και πέρα η έμπρακτη ηρεμία από την πλευρά της Άγκυρας. Και αυτό σημαίνει, να πέσουν οι τόνοι στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και να μην συνεχιστούν οι εμπρηστικές δηλώσεις από Τούρκους Αξιωματούχους που το τελευταίο διάστημα έχουν επιδοθεί σ’ ένα ράλι, ποιος θα σηκώσει περισσότερο την προκλητική ρητορική.

Οι Τούρκοι…. το χαβά τους

Πάντως το στίγμα της Τουρκικής προκλητικότητας φάνηκε και κατά την ημέρα που έφτασε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Άγκυρα καθώς ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε ακόμη μια ναυτική οδηγία για άσκηση με χρήση πυρών η οποία θα ενεργοποιηθεί σε ένα σαρανταοκτάωρο, την ερχόμενη Παρασκευή. Η navtex σημειώνουν Αξιωματικοί του ΠΝ πως εκδόθηκε από σταθμό που δεν μπορεί να εκδίδει ναυτικές οδηγίες γι’ αυτή την περιοχή και συμπληρώνουν ότι μπορεί να μην είναι εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά στα διεθνή, βρίσκεται όμως εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτιοδυτικά του Καστελόριζου αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με εκπαιδευτικές ναυτικές δραστηριότητες.

Η παρατυπία της έγκειται στο γεγονός πως ένας μη εξουσιοδοτημένος σταθμός, εκδίδει την παράνομη ναυτική οδηγία και δεν είναι η μόνη, έχουν προηγηθεί εκατοντάδες. Σημειολογικά μάλιστα έλεγαν πηγές από το Ελληνικό πεντάγωνο, οι Τούρκοι επέλεξαν να εκδώσουν μια παράνομη navtex τη συγκεκριμένη ημέρα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην χώρα τους, εκεί που συναντιούνται οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, χώρες που ήδη ανήκουν στο ισχυρό «μπλοκ» της ενεργειακής συμμαχίας της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, πως εκτός της σημειολογίας, η επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας δείχνει τη στοχοποίηση του συμπλέγματος της Μεγίστης η οποία δεν έχει φύγει ποτέ από το μάτι των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, με συνεχείς ασκήσεις γύρω από τα νησιά αλλά και παράνομες ενέργειες όπως οι υπερπτήσεις πάνω από το Καστελόριζο, τη Ρω και τη Στρογγύλη.

Πηγή: Κατάργηση του Casus Belli ζήτησε ο Τσίπρας: Με navtex στο Καστελόριζο απάντησαν οι Τούρκοι https://hellasjournal.com/2019/02/katargisi-toy-casus-belli-o-tsipras-me-navtex-sto-kastelorizo-apantisan-oi-toyrkoi/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα