Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η Ρωσία προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η Ρωσία ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από δύο πόλεις στην ανατολική Ουκρανία, ανάμεσά τους η στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι Μαριούπολη, έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ εκπροσώπων του Κιέβου και της Μόσχας.

Από τις 09:00 (ώρα Ελλάδας) “η ρωσική πλευρά κηρύσσει καταθεστώς σίγασης (των όπλων), ενώ θα ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα”, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι οι μετακινήσεις από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους και τα σημεία εξόδου έχουν οριστεί σε συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές.

Τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο ο δήμαρχος της Μαριούπολης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, είχε ανακοινώσει ότι αυτή η πόλη- λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα, που υπό κανονικές συνθήκες έχει 450.000 κατοίκους, τελεί “υπό αποκλεισμό”.

Οι Ουκρανοί φιλορώσοι αντάρτες και ο ρωσικός στρατός έχουν επισημάνει από την πλευρά τους ότι η πόλη είναι περικυκλωμένη.

Πριν την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ο Μποϊτσένκο είχε ζητήσει να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός “για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ζωτικής σημασίας υποδομές και να οργανώσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν να έρθουν τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη”.

Η πόλη Βολνοβάχα βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια της Μαριούπολης.

Οι άμαχοι θα μπορούν να φύγουν από τη Μαριούπολη μεταξύ 11:00 και 16:00, ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης

Οι άμαχοι θα μπορούν να φύγουν από τη Μαριούπολη από τις 12:00 ως τις 17:00 (ώρα Μόσχας, 11:00- 16:00 ώρα Ουκρανίας και Ελλάδας) ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA. Νωρίτερα σήμερα τα ρωσικά στρατεύματα, που έχουν περικυκλώσει τη Μαριούπολη που βρίσκεται στην Αζοφική θάλασσα, ανακοίνωσαν κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Τρίτος γύρος συνομιλιών Ρωσίας – Ουκρανίας το Σαββατοκύριακο

Ρωσία και η Ουκρανία έχουν προγραμματίσει τρίτο γύρο συνομιλιών για το Σαββατοκύριακο, αναφέρεται σε ανακοίνωση της καγκελαρίας μετά την τηλεφωνική επικοινωνια του Ρώσου προέδρου Β. Πούτιν με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ο.Σολτς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνομιλία διήρκεσε μία ώρα και οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις διαφορετικές απόψεις τους, με τον Όλαφ Σολτς να εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία. «Εδώ και μέρες υπάρχουν άσχημες εικόνες και πληροφορίες από την Ουκρανία», επισήμανε ο καγκελάριος και κάλεσε τη ρωσική ηγεσία «να σταματήσει αμέσως όλες τις μάχες και να επιτρέψει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στις επίμαχες περιοχές». Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω συνομιλίες στο εγγύς μέλλον.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα