«Καρφιά» Δένδια στο Βερολίνο: Η παράδοση υποβρυχίων στην Τουρκία αποσταθεροποιεί την περιοχή

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Καρφιά» Δένδια στο Βερολίνο: Η παράδοση υποβρυχίων στην Τουρκία αποσταθεροποιεί την περιοχή

Τι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνάντηση που είχε με τον Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Νιλς Σμιντ.

«Η παράδοση υποβρυχίων σε μια χώρα που συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την περιοχή, θα αλλάξει, εις βάρος των κρατών που επιθυμούν την σταθερότητα και σέβονται τους διεθνείς κανόνες, την ισορροπία δυνάμεων» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνάντηση που είχε με τον Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Νιλς Σμιντ.

Ο κ. Δένδιας εξήρε τον ρόλο που είχαν διατελέσαντες Σοσιαλδημοκράτες αξιωματούχοι στην ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ο Χέλμουτ Σμιντ και ο Βίλι Μπραντ.

Επεσήμανε, όμως, ότι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, ψηφίζει με τρόπο που δημιουργεί τουλάχιστον έντονη απογοήτευση στην ελληνική κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη καταψήφιση νομοσχεδίου για την απαγόρευση εξαγωγής υποβρυχίων στην Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αντιτίθεται στην απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης που ελήφθη το 2008, αλλά για το γεγονός ότι η Γερμανία δεν τροποποίησε την απόφαση της υπό το φως της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια.

Πρόσθεσε ότι η παράδοση των υποβρυχίων σε μια χώρα που συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την περιοχή, θα αλλάξει, εις βάρος των κρατών που επιθυμούν την σταθερότητα και σέβονται τους διεθνείς κανόνες, την ισορροπία δυνάμεων.

Αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα «χλιαρή» στάση της Γερμανίας αναφορικά με την προοπτική λήψης περιοριστικών μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία με τη σειρά της αποθαρρύνει την Τουρκία στην παραβατική της συμπεριφορά. Τόνισε ότι για την Ελλάδα, η τουρκική απειλή αποτελεί «υπαρξιακή πρόκληση» και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Επίσης, επανέλαβε την απογοήτευση της Ελλάδας για την μη αποστολή πρόσκλησης στην δεύτερη Υπουργική Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την γεωγραφική εγγύτητα της Ελλάδας με τη Λιβύη, το γεγονός ότι η χώρα μας συνομιλεί με όσους έχουν θεσμικό ρόλο στην χώρα, είναι μια από τις λίγες χώρες που λειτουργεί Πρεσβεία στην Τρίπολη και Γενικό Προξενείο στη Βεγγάζη, και τέλος συμμετέχει σε πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Λιβύη.

Newpost.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα