Καλίν: «Η Τουρκία δεν βλέπει την Ελλάδα ως απειλή» -«Η μείωση της έντασης είχε ξεκινήσει πριν τον σεισμό»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Emrah Gurel
06/04/2023  01:21
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, κάνει «στροφή 180 μοιρών» δηλώνοντας πως «η Τουρκία δεν βλέπει την Ελλάδα ως απειλή».

Ο Καλίν παραχώρησε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή την Τετάρτη στο Anadolu, και αναφέρθηκε εκτενώς στα ελληνοτουρκικά.

«Μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας έχει στηθεί και λειτουργεί, πριν ακόμη από τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, ένας μηχανισμός αποκλιμάκωσης και εξομάλυνσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Ο Καλίν έκανε λόγο για βελτιωμένο κλίμα στα ελληνοτουρκικά σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν βλέπει την Ελλάδα σαν απειλή, θέλοντας να «κρατήσουμε αυτό το θετικό μομέντουμ». Μίλησε και για τις προεδρικές στις 14 Μαΐου στη Τουρκία αλλά και τις βουλευτικές στην Ελλάδα μία εβδομάδα μετά.

Μετά το 41:00 αναφέρεται στην Ελλάδα
Αρχικά μίλησε για μια «δυναμική που επιτύχαμε τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις των δύο χωρών», την οποία χαρακτήρισε «ικανοποιητική και ευεργετική».

«Υπήρξε μερική χαλάρωση και πριν από το σεισμό, ξέρετε. Είχαμε στήσει έναν μηχανισμό. Δηλαδή, υπάρχουν διαδικασίες με τις οποίες ασχολούνται και άμεσα εφαρμόζουν αρμόδιες αρχές και τα υπουργεία μας» είπε.

«Η μείωση της έντασης είχε ήδη ξεκινήσει πριν από τον σεισμό»
Τόνισε πως «υπάρχουν θέματα», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ασφάλεια των συνόρων, ο εναέριος χώρος, θέματα θαλάσσιας υφαλοκρηπίδας, το Λιμενικό, οι διπλωματικές σχέσεις».

«Έχουμε πολλά θέματα φυσικά με την Ελλάδα. Και στο πλαίσιο της εντολής που λάβαμε από τον πρόεδρό μας, έχω συνομιλητή εκεί, αρμόδιους συναδέλφους μας, με τους οποίους υλοποιήσαμε και συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία. Η μείωση της έντασης και η ύπαρξη κλίματος ηρεμίας είχε ήδη ξεκινήσει πριν από τον σεισμό. Πέρασε σε νέα διάσταση με το σεισμό. Ήρθε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Χθες ήρθε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας. Η ελληνική πλευρά εργάστηκε πολύ σκληρά σε αυτή τη διαδικασία. Έκανε μια ειλικρινή προσπάθεια. Έστειλε ομάδες έρευνας και διάσωσης. Έστειλε βοήθεια. Οι γιατροί έστειλαν ομάδες. Αυτό είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό. Σε αυτό το σημείο, τους είμαστε και ευγνώμονες. Θα ήθελα να το επαναλάβω αυτό», σημείωσε το «δεξί χέρι» του Ερντογάν.

Ο Καλίν σημείωσε πως η χώρα του θέλει να διατηρήσει «αυτόν τον άνεμο, το μομέντουμ», προσθέτοντας: «Τι μπορούμε να κάνουμε; Πώς μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας σε διμερές επίπεδο μιλώντας μεταξύ μας; Αυτό είναι το βασικό μας αίτημα. Η Τουρκία και η Ελλάδα να λύσουν τα προβλήματά τους μιλώντας απευθείας μεταξύ τους. Οι δύο χώρες μπορούν να λύσουν τα προβλήματα με απευθείας διάλογο, χωρίς τρίτους μεσάζοντες».

Ο Καλίν σημείωσε: «Nα πω πολύ ξεκάθαρα το εξής: Εάν προσπαθήσουμε να τα λύσουμε μέσω του Παρισιού, των Βρυξελλών, της Ουάσιγκτον, αυτό θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδο. Είμαστε δύο γείτονες. Είμαστε δύο χώρες που μοιραζόμαστε το Αιγαίο και είμαστε εδώ εκατοντάδες χρόνια. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ. Ας κάνουμε λοιπόν αυτές τις συναντήσεις και συζητήσεις απευθείας. Όχι μέσω άλλων. Γιατί όταν συμβαίνει αυτό, υπεισέρχονται άλλα πράγματα».

«Πρέπει να μπορούμε να βρίσκουμε λύσεις μόνοι μας. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν, μπορούμε να το κάνουμε και σήμερα. Ο πρόεδρός μας έχει θέληση σε αυτό το θέμα. Θέληση έχει και ο κ. Μητσοτάκης. Το βλέπω αυτό», πρόσθεσε.

«Δεν βλέπουμε την Ελλάδα σαν απειλή»
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι «η Τουρκία δεν βλέπει την Ελλάδα ως απειλή, αλλά όταν εκδηλώνεται κάτι τέτοιο ενάντια στην τουρκική κυριαρχία, τότε είναι υποχρεωμένη η Τουρκία να απαντήσει. Αυτή τη στιγμή κυριαρχεί ένας αέρας ηρεμίας, ο οποίος είναι ικανός ακόμη και να αποτρέψει μια κρίση ή ένταση αύριο».

Καλίν για εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα
«Τώρα, και οι δύο χώρες πηγαίνουν σε εκλογές. Εμείς στις 14 Μαΐου, η Ελλάδα στις 21 Μαΐου. Ας περάσουμε με ασφάλεια αυτή τη διαδικασία. Αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, φυσικά θα συνεχίσουμε να είμαστε σε στενή επαφή. Δεν είχαμε ποτέ στην ατζέντα μας να ξεκινήσουμε μια σύγκρουση, μια ένταση ή μια διαμάχη με την Ελλάδα. Δεν μπήκαμε ποτέ σε τέτοια διαδικασία. Δεν το βρίσκουμε και απαραίτητο. Ούτε βλέπουμε την Ελλάδα ως απειλή. Αλλά όταν υπάρχει απειλή για την κυριαρχία μας, τη ζωή μας, την πολιτική μας ενότητα, φυσικά, το πιο φυσικό μας δικαίωμα είναι να απαντήσουμε σε αυτήν. Είναι καθήκον μας να λάβουμε και τις απαραίτητες προφυλάξεις», είπε ο Ιμπραήμ Καλίν, αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές των δύο χωρών.

Τέλος, σημείωσε: «Αλλά αυτός ο αέρας ηρεμίας είναι ευχάριστος. Να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη θετική ατζέντα. Να την μεταφέρουμε και σε άλλα πεδία – στον τουρισμό, στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, στις ανθρώπινες σχέσεις μας. Αυτό (που συμβαίνει τώρα) να το ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο ώστε να έχουμε αρκετό πολιτικό κεφάλαιο για να το χρησιμοποιήσουμε θετικά όταν αύριο θα υπάρξει ξανά μια κρίση ή ένταση».

iefimerida.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα