Τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν θα έχει απόψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, Ιμπραΐμ Καλίν.

Μιλώντας για τις σχέσεις Αγκυρας – Ουάσιγκτον, ο Καλίν τόνισε τα εξής: Τις προοπτικές μας δεν τις βλέπουμε μόνο μέσω των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ είναι απλά μέρος αυτών, ένας παράγοντας ανάμεσα σε πολλούς άλλους. Υπάρχουν [επίσης] η Ρωσία και Κίνα, οι χώρες του Ισλάμ και η Ε.Ε..

Όταν καθόμαστε [στο τραπέζι] των συνομιλιών με τις ΗΠΑ, θέλουμε αυτό να γίνεται επί ίσοις όροις, πρόσθεσε. Σχετικά με το ζήτημα της αγοράς αμερικανικών F-16, ο Καλίν ανέφερε πως εάν αυτή δεν προχωρήσει, δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Θα αναζητήσουμε εναλλακτικές.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν είπε πως η τουρκική πλευρά έχει θέσει όρους και πως εάν αυτοί δεν ικανοποιηθούν, η Στοκχόλμη θα παραμείνει σε αναμονή.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Κυριακή ο Ερντογάν αναδείχθηκε νικητής του β’ γύρου των τουρκικών εκλογών με ποσοστό 52,1% έναντι 47,9% που συγκέντρωσε ο αντιπολιτευόμενος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Καλίν επισήμανε πως η ανακοίνωση για το νέο υπουργικό συμβούλιο αλλά και η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ίσως πραγματοποιηθούν την Παρασκευή.