Καλά, αναμενόμενο απ’ τον Ερντογάν αλλά κι ο Μισaέλ; Σάλος στις Βρυξέλλες, μένω στην ουσία λέει η Ούρσουλα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σάλο έχουν προκαλέσει στις Βρυξέλλες οι εικόνες από την προσβολή στο πρόσωπο της προέδρου της Κομισιόν – μιας κυρίας κατ’ αρχήν – χθες στην ΄Αγκυρα με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Σαρλ Μισέλ να … στρογγυλοκάθονται και ν’ αφήνουν όρθια και άφωνη την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

H Πρόεδρος της Κομισιόν  επικεντρώνει στην ουσία κα ιόχι στο πρωτόκολλο της επίσκεψης δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μάμερ, τονίζοντας – με νόημα – ωστόσο ότι η Κομισιόν αναμένει η επικεφαλής της να τυγχάνει της ίδιας μεταχείρισης στο εξωτερικό με αυτήν που έχει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μάμερ, απαντώντας σε ερώτημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ξεκαθάρισε πως σε ό,τι αφορά το περιστατικό με την απόκλιση από το πρωτόκολλο κατά την τριμερή συνάντηση με τον Ρ.Τ.Ερντογάν, η Πρόεδρος της Κομισιόν επέλεξε να δώσει σημασία στο ζήτημα ουσίας, δηλαδή στο να μεταφέρει στην τουρκική πλευρά τις αποφάσεις των κρατών μελών. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Πρόεδρος αναμένει στο εξωτερικό να έχει την ίδια μεταχείριση πρωτοκόλλου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι αρμόδιες υπηρεσίες λαμβάνουν ήδη μέτρα για να καταστεί αυτό σαφές στο μέλλον. Ο Έρικ Μάμερ διευκρίνισε ότι οι συνήθεις ρυθμίσεις πρωτοκόλλου αποτελούν αντικείμενο συνεννόησης “μέσω των τακτικών διαύλων επικοινωνίας”.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος αρνήθηκε να ερμηνεύσει τη σημειολογία του περιστατικού κάτι που, ωστόσο, κάνουν οι πάντες στις Βρυξέλλες.

«Εμμ…» μουρμούρισε η πρόεδρος της Κομισιόν σαστισμένη παραμένοντας όρθια την ώρα που Μισέλ και Ερντογάν είχαν ήδη στρογγυλοκαθήσει στις δύο πολυθρόνες που είχαν ετοιμαστεί για να φιλοξενήσουν τους δύο άνδρες, και μόνον αυτούς, που θα συμμετείχαν στην συνάντηση ανάμεσα στους δύο ευρωπαίους ηγέτες και τον ισλαμιστή τούρκο πρόεδρο.

Στην συνέχεια, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πήρε θέση σε έναν καναπέ, απέναντι από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, που βρίσκεται ιεραρχικά κάτω από την πρόεδρο της Κομισιόν κατά το πρωτόκολλο.

Η προσβολή, αθέλητη ή προμελετημένη, συμπίπτει με μία ευαίσθητη συγκυρία. Ευρωπαϊκή Ενωση και Τουρκία επιδιώκουν την αποκατάσταση των σχέσεών τους έπειτα από πολύμηνη ένταση, την ώρα που οι Ευρωπαίοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους απέναντι στην καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία, που συνοδεύθηκε πρόσφατα από την απόφαση του Ερντογάν για την αποχώρηση της Αγκυρας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών.

Έπειτα από την συνάντηση, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν μάσησε τα λόγια της κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Είμαι βαθιά ανήσυχη για το γεγονός ότι η Τουρκία αποσύρθηκε από την Σύμβαση της Κανωσταντινούπολης», είπε.

«Πρόκειται για την προστασία των γυναικών, την προστασία των παιδιών, κατά της βίας και είναι σαφώς κακό σημάδι αυτήν την στιγμή», είπε. «Τα θέματα που έχουν σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα».

   Αντιδρούν οι Ευρωβουλευτές

Το περιστατικό προκάλεσε την οργή πολλών ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες.

«Πρώτα αποσύρονται από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και τώρα αφήνουν την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χωρίς κάθισμα κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψης. Είναι ντροπή #WomensRights», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ισπανίδα Ιράτχε Γκαρσία Πέρες.

Η έκφραση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «Εμμ..!» είναι το νέο μότο για την θέση ότι «η σχέση ΕΕ-Τουρκίας δεν πρέπει να διαμορφωθεί έτσι», σχολίασε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Σεργκέι Λαγκοντίνσκι.

Αλλά, αν η συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς θεωρείται δεδομένη για όποιον έχει την παραμικρή πείρα από το πρωτόκολλο, αλλά και την ουσιαστική μεταχείριση των γυναικών σε ισλαμικό περιβάλλον, η στάση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου δεδομένη. Ο Σαρλ Μισέλ δεν ήταν προετοιμασμένος για την αναμενόμενη, αν όχι προμελετημένη, προσβολή; Και αν όχι, τι ήταν αυτό που τον εμπόδισε στην αυτονόητη αυθόρμητη αντίδραση;

Όπως αναρωτιέται και η ολλανδή φιλελεύθερη ευρωβουλευτής Σοφί ιν τ’ Βελντ, γιατί ο πρόεδρος του Συμβουλίου παρέμεινε «σιωπηλός» την ώρα που η συνάδελφός του βρισκόταν όρθια και σε προφανή αμηχανία;

Με πληροφορίες από AFP και ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Αθανασίου
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Καλά, αναμενόμενο απ’ τον Ερντογάν αλλά κι ο Μισέλ; Σάλος στις Βρυξέλλες, μένω στην ουσία λέει η Ούρσουλα

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα