Και απέτυχαν και πανηγυρίζουν: Αναστασιάδης και Μητσοτάκης στέλνουν πολύ λάθος μηνύματα…

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης υποδέχεται στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Φωτογραφία PIO-ΓΤΠ


Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Εκφράζουν ικανοποίηση ενώ γνωρίζουν πως επέστρεψαν με άδειες αποσκευές από τις Βρυξέλλες

Ενοχλεί που οι κ. Αναστασιάδης και Μητσοτάκης επέστρεψαν από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με άδειες αποσκευές. Ενοχλεί που για μια ακόμη φορά ανέβασαν ψηλά τον πήχη και πέρασαν από κάτω.

Ενοχλεί, όμως και το γεγονός ότι παρουσιάζουν μια ωραιοποιημένη εικόνα για το αποτέλεσμα των εργασιών του Συμβουλίου και επιχειρούν να προβάλλουν μια αποτυχία ως επιτυχία.

Είναι προφανές πως δεν πείθουν κανέναν, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται τι έχει γίνει στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου. Έχουν διαβάσει τα Συμπεράσματα και τις αναφορές στα ευρωτουρκικά. Και ως εκ τούτου δεν χρειάζονται κάποιον να ερμηνεύσει τις σχετικές παραγράφους. Δεν χρειαζόμαστε υπότιτλους!

Θα ήταν πολιτικά ορθόν εάν αμφότεροι, μετά το τέλος του Συμβουλίου, αντί να αναζητούν διατυπώσεις με «εποικοδομητική ασάφεια» και να παρουσιάζουν ένα δικό τους αφήγημα, να ενημέρωναν τους πολίτες πως οι στόχοι δεν επιτεύχθηκαν.

  • Πώς η επιδίωξη των δυο κυβερνήσεων, να επιβληθούν κυρώσεις κατά της κατοχικής Τουρκίας για την επιθετική επεκτατική της συμπεριφορά, δεν επιτεύχθηκε καθώς τούτο δεν το επέτρεψαν οι συνθήκες, τα δεδομένα, ένας αριθμός κρατών-μελών. Να περιέγραφαν την πραγματικότητα, δηλαδή.

Η ειλικρίνεια προϋποθέτει πολιτικό θάρρος και βοηθά τη χώρα. Γιατί εάν μετά από μια αποτυχία, οι ηγέτες εκφράζουν μεγάλη ικανοποίηση, τότε αυτό αδυνατίζει την όποια διεκδίκηση στο μέλλον. Εάν εκφράζεται ικανοποίηση για το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να πετύχουν το επιδιωκόμενο τούτο πώς θα εκληφθεί από τους άλλους ηγέτες;

Πώς θα το εισπράξει η Γερμανία, που ηγήθηκε της προσπάθειας αποτροπής κυρώσεων κατά της κατοχικής Τουρκίας; Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί με ποιόν τρόπο εφεξής  θα αντιμετωπίζονται τα αιτήματα της Ελλάδος και της Κύπρου σε μια επόμενη φάση. Δεν θα έχουν λόγο οι εταίροι μας να αντιμετωπίσουν θετικά τα ζητήματα, που θα τεθούν καθώς ό,τι αποφασίσουν, στο τέλος, θα ικανοποιηθούν Αθήνα και Λευκωσία.

Σε τέτοια θέματα, σημαντικά για τη χώρα, δεν ασκείται πολιτική για εσωτερική κατανάλωση. Κυρίως όταν τα ζητήματα αυτά είναι ανοικτά, θα πρέπει να επανέλθουν, να κατατεθούν στη συνέχεια, όταν και όποτε τούτο κριθεί αναγκαίο. Εκτός κι εάν από την τελευταία προσπάθεια, τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, διαπίστωσαν πως το θέμα των κυρώσεων ως εργαλείο άσκησης πολιτικής και πίεσης προς την κατοχική Τουρκία έχει τελειώσει.

Ολοκλήρωσε εν πολλοίς ανεπιτυχώς τον κύκλο του. Αυτό, βέβαια, σημαίνει πως θα ακολουθήσουν τις υποδείξεις της κ. Μέρκελ πώς ο μόνος δρόμος για να εκτονωθεί η ένταση είναι να αρχίσει ένας διάλογος εφ΄ όλης της ύλης με την Τουρκία, στη βάση των αξιώσεων της κατοχικής δύναμης.

Διάλογο με την Τουρκία επιδιώκουν προφανώς εδώ και δεκαετίες Ελλάδα και Κύπρος, αλλά αυτό που υποδεικνύεται από το Βερολίνο κι άλλους, είναι να γίνει αποδεκτή η τουρκική ατζέντα. Να είναι στο τραπέζι οι παράνομες και παράλογες αξιώσεις της κατοχικής δύναμης για να νομιμοποιηθούν.

  • Η πρόσφατη αποτυχία στις Βρυξέλλες επιβάλλει επανακαθορισμό πολιτικής σε σχέση με την Τουρκία. Αυτός ο επανακαθορισμός πολιτικής δεν σημαίνει ποσώς προσαρμογή στις τουρκικές αξιώσεις.
  • Σημαίνει εγκατάλειψη της πολιτικής του κατευνασμού, της πολιτικής του «καλού παιδιού». Η τελευταία σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαίωσε πως τα «κακά παιδιά» εισπράττουν όταν διεκδικούν και δεν μπλοφάρουν.

Η Τουρκία από την πλευρά της, απέφυγε τις κυρώσεις και επιπρόσθετα ζητά και τα ρέστα. Δεν είναι ικανοποιημένη, επειδή τα ζητά όλα και βλέπει πως μπορεί να τα εξασφαλίσει!

Hellas Journal

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αυτοί την δουλειά τους κάνουν. Αυτό που ενοχλεί περισσότερο είναι οι λαοί-ζώα που τούς ανέχονται και τούς επιτρέπουν να πυγοδοτούν συνεχώς. Και ο αείμνηστος Παπαδόπουλος υπέστη και υπέμεινε απειλές, εκβιασμούς και ό,τι άλλες αθλιότητες, προκειμένου να συναινέσει στην διάλυση τής ΚΔ δια τής πλεκτάνης Ανάν, την οποία στήριξε ενθέρμως ο Αναστασιάδης τότε. Δεν ενέδωσε, όμως, επειδή ήταν πατριώτης μ’ α@χίδια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα