Καθίζηση του ευρώ έναντι του δολαρίου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σε χαμηλά εικοσαετίας βρίσκεται από χθες το ευρώ εντείνοντας τις ανησυχίες, ενώ ο εθελοντικός μηχανισμός αλληλεγγύης για τη διανομή μεταναστών στην ΕΕ παίρνει σάρκα και οστά.

    Συνεχής πτώση της τιμής του ευρώ έναντι του δολαρίου

Ιστορική ημερομηνία χαρακτηρίζει η Handelsblatt τη χθεσινή ημέρα, κατά την οποία το ευρώ έπεσε στο ίδιο επίπεδο με το δολάριο. Η τελευταία φορά που το ευρώ ήταν τόσο αδύναμο ήταν σχεδόν πριν από δύο δεκαετίες, το 2002, λίγο μετά την εισαγωγή του νομίσματος. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα βρίσκεται εδώ και μήνες υπό πίεση. Τις τελευταίες ημέρες η πτωτική τάση επιταχύνθηκε και πάλι σημαντικά ενώ από την αρχή του έτους έχει χάσει 13 σεντς σε σύγκριση με το δολάριο και σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα δεν διαφαίνεται τέλος στην πτώση ενώ όπως σημειώνει σύμφωνα με τη γνώμη των επενδυτών: «Το δολάριο εξακολουθεί να είναι ο βασιλιάς».

Κριστίν ΛαγκάρντΤα διλήμματα της ΕΚΤ

Για τη Γερμανία μια αδύναμη συναλλαγματική ισοτιμία θεωρούνταν στο παρελθόν θεμιτή, σχολιάζει η Handelsblatt. Διότι αυτό σημαίνει ότι τα εμπορεύματα από την Ευρώπη είναι φθηνότερα στο εξωτερικό, γεγονός που ωφελεί την εξαγωγή γερμανικών προϊόντων. Ωστόσο τον Ιούνιο οι γερμανικές εισαγωγές υπερτερούσαν για πρώτη φορά των εξαγωγών, σημειώνει η εφημερίδα. Μετά την ισοτιμία η αξία του ευρώ αυξήθηκε και πάλι ελαφρώς και διαμορφώθηκε στα 1,0050 $ το απόγευμα της Τρίτης, ωστόσο, όπως σημειώνει η Süddeutsche Zeitung, το αδύναμο ευρώ αντανακλά τις ανησυχίες για μια πιθανή ενεργειακή και οικονομική κρίση στην Ευρώπη. Ο ρωσικός όμιλος Gazprom μείωσε πρόσφατα τη ροή φυσικού αερίου στη Γερμανία, αναφέροντας ως λόγο εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream και αυξάνοντας τους φόβους πως ένα στοπ στις προμήθειες φυσικού αερίου θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια νέα ύφεση στην Ευρώπη, σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου.

Ως επόμενο θύμα του Πούτιν χαρακτηρίζει το περιοδικό Der Spiegel το ευρώ σημειώνοντας πως αν   η Μόσχα σταματήσει οριστικά τις εξαγωγές φυσικού αερίου, «η Ευρώπη θα μπορούσε να βυθιστεί σε βαθιά ύφεση, οι συνέπειες της οποίας δύσκολα μπορούν να εκτιμηθούν». Ενώ, όπως σημειώνει το περιοδικό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι: Εάν λάβει αποφασιστικά μέτρα κατά του πληθωρισμού και του αδύναμου ευρώ και αυξήσει σημαντικά το βασικό επιτόκιο, θα μπορούσε να ρίξει την ευρωζώνη σε μια βαθύτερη ύφεση. Αν πάλι επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη, θα χάσει οριστικά τον έλεγχο των τιμών.

Αναδιανομή προσφύγων στην ΕΕ

Η Επίτροπος Γιόχανσον στην ΠράγαΗ Επίτροπος Γιόχανσον στην Πράγα

Για να ανακουφιστούν οι ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ισπανία και η Κύπρος, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν στη δημιουργία ενός εθελοντικού μηχανισμού αλληλεγγύης για τη διανομή των μεταναστών, σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Οι πρώτοι πρόσφυγες θα αναδιανεμηθούν ήδη αυτόν τον μήνα, ανακοίνωσε την Τρίτη η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στην Πράγα. Μέχρι στιγμής 13 χώρες-μέλη δηλώνουν  πρόθυμες να προσφέρουν περισσότερες από 8.000 θέσεις. Πέρα από τη Γερμανία, που παρέχει 3.500 θέσεις οι υπόλοιπες χώρες είναι το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Κροατία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία και η Ρουμανία, καθώς και η Νορβηγία και το Λιχτενστάιν, που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν ως συνδεδεμένα μέλη. Η Δανία, η Ολλανδία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ελβετία συμφώνησαν να συνεισφέρουν οικονομικά.

Σε αντάλλαγμα, οι χώρες της Μεσογείου καλούνται να αναθεωρήσουν την αντίθεσή τους στη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για το άσυλο και τη μετανάστευση, σχολιάζει η FAZ. Η μεταρρύθμιση  αποσκοπεί στην καλύτερη καταγραφή των αιτούντων άσυλο και ταχύτερες διαδικασίες για τους μετανάστες με μικρές πιθανότητες προστασίας στην ΕΕ.

Επαναπατρισμός του Ένθρονου Χριστού στην Κύπρο

Σύμφωνα με την εφημερίδα Tagesanzeiger οι δικαστικές αρχές της Ζυρίχης επέστρεψαν την ιερή εικόνα του Ένθρονου Χριστού στην Κύπρο δίνοντας τέλος σε μια πολυετή διαδικασία επαναπατρισμού ενός πολιτιστικού αγαθού. Η εικόνα κατασχέθηκε από οίκο δημοπρασιών της Ζυρίχης τον Σεπτέμβριο του 2014 βάσει αιτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η εικόνα του Ένθρονου Χριστού, η οποία χρονολογείται στα τέλη του 15ου αιώνα, εξαφανίστηκε από τα κατεχόμενα το 1974.

Ευθύμης Αγγελούδης

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα