Κίνδυνος νέας ανάφλεξης στο Κοσσυφοπέδιο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ειρήνη Αναστασοπούλου 

Περιπλέκεται η κατάσταση και ο δρόμος προς την ΕΕ γίνεται ακόμη πιο δύσβατος. Ο Ζοζέπ Μπορέλ μιλά ανοιχτά για σοβαρό κίνδυνο κλιμάκωσης. Συμφωνία για αναζήτηση αγνοουμένων.

«Να βρεθεί λύση»

Ο Ζοζέπ Μπορέλ
Ο Ζοζέπ ΜπορέλΕικόνα: Florian Gärtner/imago images/photothek

«Οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν σύντομα. Αυτά τα ζητήματα που συνδέονται με την κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο μετά τις επαναληπτικές εκλογές έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε κλιμάκωση και να υπονομεύσουν την εφαρμογή της συμφωνίας, για την εξομάλυνση των σχέσεων. Και αυτό δεν είναι αυτό που θέλουμε να συμβεί. Ελπίζω ότι κανείς δεν θέλει να συμβεί. Αλλά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και γι’ αυτό έχω παροτρύνει και τα δύο μέρη να βρουν τη λύση που θα επιτρέψει στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να επιστρέψουν γρήγορα στους θεσμούς που εγκατέλειψαν τον περασμένο Νοέμβριο».

Η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών αποτελεί προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία τους στην ΕΕ, που τώρα φαίνεται να απομακρύνεται έτι περαιτέρω.. Οι δύο πρωθυπουργοί Αλεξάντερ Βούτσιτς και Άλμπιν Κούρτι διαφώνησαν σε ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει περισσότερη αυτονομία στους δήμους με σερβική πλειοψηφία στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Η σερβική πλευρά το θέτει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της στα θεσμικά όργανα της Πρίστινας. Κάτι που ο κοσοβάρος πρωθυπουργός απορρίπτει, όπως είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση εξηγώντας τους λόγους.

Συνεργασία για αναζήτηση αγνοουμένων

Βούτσιτς και Κούρτι
Ο Σέρβος πρωθυπουργός Βούτσιτς και ο κοσοβάρος ομολογός του ΚούρτιΕικόνα: Darko Vojinovic/AP/picture alliance / Boris Grdanoski/AP/picture alliance

«Διαφωνώ ριζικά με αυτό το σχέδιο, διότι αποτελεί άμεση συνέπεια της διακαούς επιθυμίας για μια αντίστοιχη Σερβική Δημοκρατία μέσα στο Κοσσυφοπέδιο. Αντίθετα πρότεινα ένα μοντέλο εξομάλυνσης, όπως αυτό που η Σερβία έχει ήδη με τη Δημοκρατία της Κροατίας. Διότι δεν υπάρχει εξομάλυνση, σχέσεις καλής γειτονίας, χωρίς αμοιβαία αναγνώριση, αλλά και χωρίς σοβαρή, ειλικρινή αντιμετώπιση της προστασίας των εθνικών μειονοτήτων».

Ο Κούρτι υπογράμμισε επίσης ότι το σχέδιο για μεγαλύτερη αυτονομία στους δήμους με σερβική πλειοψηφία δεν ήταν σύμφωνο με το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου και δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό. «Είμαι πολύ ανήσυχος», δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς στους δημοσιογράφους. «Είναι σαφές ότι η Πρίστινα δεν θέλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Αντίθετα, οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αναζήτηση αγνοούμενων από τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο από το 1988 ως το 2000. Πρόκειται για 1621 περιπτώσεις. «Είμαστε έτοιμοι, αν εσείς μας πείτε ‘σκάψτε εκεί έξω’» είπε ο Κούρτι. «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν άνθρωποί μας θαμμένοι. Θα το κάνουμε μαζί σας μέσα σε 24 ώρες. Είναι καλό για τους ανθρώπους και από τις δύο πλευρές μαζί (να) γνωρίζουν τη μοίρα των συγγενών τους, των παιδιών, πατεράδων, των μητέρων τους και όλων των άλλων. Και είναι ένα σημαντικό τμήμα μιας μελλοντικής πιθανής συμφιλίωσης, αν φτάσουμε σε αυτή».

Πηγές: Reuters TV, afp, dpa,DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα