Ιταλία: Ποιο μπλοκ πολιτικών δυνάμεων θα επικρατούσε εάν η χώρα πήγαινε τώρα σε εκλογές

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Δεξιά και ακροδεξιά παρουσιάζονται να συγκεντρώνουν μαζί από 40% ως 45%, με την παράταξη Αδέλφια της Ιταλίας (FdI) της Τζόρτζια Μελόνι να οδηγεί την κούρσα ενόψει των επόμενων εκλογών που μπορεί να διεξαχθούν πρόωρα λόγω της παραίτησης Ντράγκι.

Η παραίτηση του τεχνοκράτη Μάριο Ντράγκι από την πρωθυπουργία της Ιταλίας, μια παραίτηση που μένει να φανεί εάν θα επαναβεβαιωθεί την ερχόμενη Τετάρτη κατά τη διαδικασία της νέας ψήφου εμπιστοσύνης στη Ρώμη, βάζει τη χώρα εκ των πραγμάτων σε τροχιά προεκλογικών διεργασιών.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, υπό κανονικές συνθήκες, θα πήγαινε σε εκλογές μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2023.

Η κίνηση του 74χρονου Μάριο Ντράγκι, που δήλωσε πως παραιτείται αφότου το Κίνημα Πέντε Αστέρων δεν τον στήριξε σε ψηφοφορία στη Γερουσία, θα μπορούσε ωστόσο να επισπεύσει τις εκλογικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν, η Ιταλία θα μπορούσε να πάει σε εκλογές τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Όσο για τις δημοσκοπήσεις (BiDiMedia, SWG, Tecnè, Termometro Politico, Euromedia) που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, από τα μέσα Ιουνίου και έπειτα, εκείνες προβληματίζουν.

Πρώτο κόμμα, σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, έρχεται η ακροδεξιά παράταξη Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia – FdI) της Τζόρτζια Μελόνι, με ποσοστά που ξεπερνούν το 22% με 23%.

Οριακά δεύτερο έρχεται το κεντρώο – κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του πρώην πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα που κινείται όμως και εκείνο κοντά στο 22%.

Πιο πίσω, κοντά στο 15%, ακολουθεί η δεξιά – ακροδεξιά Λέγκα του πρώην υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Στην τέταρτη θέση της κούρσας, με ποσοστά κοντά στο 10%, ακολουθεί το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του πρώην πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, και ακόμη πιο πίσω, τελευταίο από τα μεγάλα κόμματα, το δεξιό Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με ποσοστά κοντά στο 7% με 8%.

Υπενθυμίζεται πως ο 74χρονος Μάριο Ντράγκι ηγείτο, από τον Φεβρουάριο του 2021, κυβέρνησης εθνικής ενότητας, το μέλλον της οποίας ωστόσο φαντάζει πλέον αβέβαιο στην σκιά των τελευταίων εξελίξεων.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα