Ισχυρό μήνυμα από Παρίσι: Πάντα δίπλα στην Ελλάδα όταν αμφισβητείται η κυριαρχία της, αυτό δεν αλλάζει, λέει η Γαλλίδα ΥΠΕΞ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Η Γαλλία είναι πάντοτε σαφέστατα και αλληλέγγυα οποτεδήποτε αμφισβητητείται η ελληνική κυριαχία και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει» αναφέρει η Γαλλίδα Υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά Catherine Colonna με συνέντευξή της στην Καθημερινή και ερωτώμενη για τις απειλές που εκοτοξεύει συστηματικά η ηγεσία της γείτονος κατά της χώρας μας, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην Αγκυρα.

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, θα έχει σήμερα Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 17:20 και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο (γύρω στις 18:30), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Κατά την διάρκεια των συζητήσεων αναμένεται να εξετασθούν οι στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ουκρανία, στα Δυτικά Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην περιοχή του Σαχέλ, καθώς και η συνεργασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εν λόγω επίσκεψη πραγματοποιείται σε ανταπόδοση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στο Παρίσι τον περασμένο Ιούλιο.

Χθες, σε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας προχώρησε ο ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας μιλώντας την ολοκλήρωση του υπουργικού Συμβουλίου.

Στην ομιλία του ο Ερντογάν χαρακτήρισε «αγενή» την Ελλάδα λέγοντας ότι έχει…. αυξήσει την παρενόχληση προς την Τουρκία και πρόσθεσε ότι η χώρα μας δεν αποτελεί συνομιλητή της Αγκυρας.

«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω για την Ελλάδα που έχει αυξήσει την παρενόχληση και την αγένεια προς τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι συνομιλητής μας. Η Ελλάδα δεν είναι συνομιλητής μας καθώς δεν είμαστε ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά ούτε στρατιωτικά ισοδύναμοι», ανέφερε.

Καταγγέλλει διεθνώς την τουρκική ρητορική το ελληνικό ΥΠΕΞ

Επιστολές σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ θα αποστείλει άμεσα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στον απόηχο των πρωτοφανών δηλώσεων εκπορευομένων από Τούρκους αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες, όπως έγινε γνωστό χθες από διπλωματικές πηγές.

Στις εν λόγω επιστολές θα παρατίθενται αυτούσιες οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το κείμενο των δηλώσεων αυτών είναι τόσο εξωφρενικό που παρέλκει οποιοσδήποτε σχολιασμός, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.

Ο κ. Δένδιας έχει ήδη προχωρήσει στην άμεση ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και των ΗΠΑ το περασμένο Σάββατο.

Ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε επίσης τον Τσέχο ομόλογό του Γιαν Λιπάφσκι (Jan Lipavský) για την άμεση αντίδραση της Τσεχικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία χαρακτήρισε “απαράδεκτες” και “καθόλου επιβοηθητικές” τις πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις. Π.Στάνο: Οι εχθρικές δηλώσεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και του ελληνικού λαού εγείρουν σοβαρές ανησυχίες

Αντίδραση Κομισιόν

«Οι συνεχείς εχθρικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και του ελληνικού λαού εγείρουν σοβαρές ανησυχίες και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις πολύ αναγκαίες προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειo”, τόνισε τη Δευτέρα σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο.

Ολόκληρη η δήλωση του Πίτερ Στάνο αναφέρει τα εξής:

«Οι συνεχείς εχθρικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και του ελληνικού λαού εγείρουν σοβαρές ανησυχίες και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις πολύ αναγκαίες προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο που απαιτούνται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2021 και τον Ιούνιο του 2022.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οι διαφορές πρέπει να διευθετούνται ειρηνικά, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ζωτικών και θεμιτών συμφερόντων των χωρών. Οι απειλές και η επιθετική ρητορική είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν. Η δέσμευση σε έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο είναι απαραίτητη για την εκτόνωση των εντάσεων, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.

Η ΕΕ επαναλαμβάνει την προσδοκία της από την Τουρκία να εργαστεί σοβαρά για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με βιώσιμο τρόπο προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ.»

Ισχυρό μήνυμα από Παρίσι: Πάντα δίπλα στην Ελλάδα όταν αμφισβητείται η κυριαρχία της, αυτό δεν αλλάζει, λέει η Γαλλίδα ΥΠΕΞ

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα