Ισχυρή δέσμευση ΗΠΑ για συνεργασία με Ε.Ε.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

REUTERS

Στη φωτογραφία, ο κ. Πενς (αριστερά) με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

BΡΥΞΕΛΛΕΣ. «Σάλτσα γλυκιάς αρμονίας σε ένα πιάτο με ύποπτη όψη» χαρακτήρισε το γερμανικό περιοδικό Spiegel τις διαβεβαιώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς περί «ισχυρής δέσμευσης των ΗΠΑ για συνεχιζόμενη συνεργασία και εταιρική σχέση με την Ε.Ε.». Ο κ. Πενς επισκέφθηκε χθες τις Βρυξέλλες, προκειμένου να διαλύσει τις αλγεινές εντυπώσεις που προξένησαν οι… ευτυχείς δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. και οι προβλέψεις του για περαιτέρω αποσύνθεση της Ενωσης.

«Οποιες κι αν είναι οι διαφορές μας, οι δύο ήπειροι μοιράζονται την ίδια κληρονομιά, τις ίδιες αξίες και πάνω απ’ όλα τον ίδιο σκοπό. Να προωθήσουν την ειρήνη και τη δικαιοσύνη μέσω της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», είπε ο Μάικ Πενς μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Οι ειδήσεις για τον θάνατο της Δύσης είναι άκρως υπερβολικές», δήλωσε ο Τουσκ, σε μια υπαινικτική αναφορά στον συγγραφέα Μαρκ Τουέιν.

«Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να συνεχίσουν και να επεκτείνουν τη συνεργασία μας για τη συλλογική ασφάλεια των λαών μας», είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επισκεπτόμενος το αρχηγείο του ΝΑΤΟ. «Η ασφάλεια της Ενωσής σας και του λαού μας εξαρτάται από τη στενότερη συνεργασία στον παγκόσμιο αγώνα κατά της τρομοκρατίας και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με την Ε.Ε. και όλους τους Ευρωπαίους συμμάχους για να το επιτύχουν». Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος άφησε συνολικά καλές εντυπώσεις στις Βρυξέλλες, πόλη που ο Τραμπ ως υποψήφιος είχε χαρακτηρίσει «κόλαση».

Από γερμανική σκοπιά, η επίσκεψη Πενς δημιούργησε περισσότερες απορίες απ’ όσες έλυσε. «Υπάρχουν συγκεκριμένες ερωτήσεις», έγραψε το Spiegel. «Τι πιστεύει η αμερικανική κυβέρνηση για το μέλλον της Ε.Ε. μετά τις δηλώσεις Τραμπ ότι “το Brexit είναι φανταστικό” και τις προφητείες για νέες αποχωρήσεις από την Ε.Ε.; Τι θα συμβεί με τις εμπορικές σχέσεις Ε.Ε. – ΗΠΑ τώρα που η διατλαντική συμφωνία ΤΤΙΡ θεωρείται νεκρή; Τι θα γίνει με την απειλή του Τραμπ να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα; Πώς φαντάζονται οι Αμερικανοί τη συμβολή της Ευρώπης στην ασφάλεια και την άμυνα; Και πώς θα υπάρχει συνεργασία με μουσουλμανικές χώρες μετά την απαγόρευση εισόδου που επέβαλε ο Τραμπ;»

Στα ερωτήματα αυτά μπορεί να προστεθεί και η απορία ως προς το πώς μοιάζει η Ενωση σε λίγους μήνες. Η Κομισιόν διέψευσε χθες δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «Ρεπούμπλικα», στο οποίο καλά πληροφορημένες πηγές των Βρυξελλών ισχυρίζονται ότι οι διαμάχες για τη μελλοντική κατεύθυνση της Ε.Ε. μπορεί να οδηγήσουν σε παραίτηση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η γερμανική και η ολλανδική κυβέρνηση, που βρίσκονται ενώπιον εκλογών, ζητούν από τον κ. Γιούνκερ να κρατήσει στο συρτάρι του τη Λευκή Βίβλο για το μέλλον της Ε.Ε., την οποία επρόκειτο να δημοσιεύσει στις 8 Μαρτίου. Το έγγραφο κινείται στην κατεύθυνση μιας πραγματικά πολιτικής και κοινωνικής Ευρώπης και η φιλοδοξία της Κομισιόν ήταν να αποτελέσει κορμό της Διακήρυξης που θα αναγνωστεί στη Ρώμη, στις 25 Μαρτίου, στην 60ή επέτειο από την ίδρυση της ΕΟΚ των έξι. «Αν όλα πάνε προς το χειρότερο, όπως φοβάται, ο Γιούνκερ θα αρνηθεί να παραμείνει στις Βρυξέλλες για να διαχειριστεί την ευρωπαϊκή παρακμή», υποστηρίζει το δημοσίευμα.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα