Ισραηλινό φάρμακο κατά της Covid: Η δίμηνη «διαδρομή» προς την Ελλάδα – Η συνέντευξη του Ναντίρ Αρμπέρ στην «Κ»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Νετανιάχου και τη συνομιλία Τσιόδα – Αρμπέρ, στην ανακοίνωση για έναρξη κλινικών δοκιμών – Τι έλεγε τον Φεβρουάριο στην «Κ» ο Ισραηλινός καθηγητής.

Για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών η Ελλάδα, σε κορυφαίο πολιτικό και επιστημονικό επίπεδο, προετοίμασε το έδαφος για την έναρξη των κλινικών δοκιμών στη χώρα μας, του ισραηλινού φαρμάκου κατά της Covid-19.

Όπως γνωστοποιήθηκε σήμερα, η μελέτη της εν λόγω θεραπείας, που αναπτύσσεται στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ, θα πραγματοποιηθεί στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και στο ΠΓΝ «Αττικόν».

Οι σημερινές ανακοινώσεις έγιναν σε συνάντηση του Ισραηλινού καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Σωτήρη Τσιόδρα. Οι δύο τελευταίοι ήταν όλο αυτό το διάστημα, από τις αρχές Φεβρουαρίου, οι πλέον επίσημοι «διαμεσολαβητές» προκειμένου το εν λόγω φάρμακο να φτάσει για μελέτες στην Ελλάδα.

Το τετ α τετ Μητσοτάκη – Νετανιάχου

Η αρχή του εγχειρήματος φτάνει πίσω στις 8 Φεβρουαρίου, κατά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

israilino-farmako-kata-tis-covid-i-dimini-diadromi-pros-tin-ellada-amp-8211-i-synenteyxi-toy-nantir-armper-stin-k0

Ο τελευταίος, μάλιστα, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, έβγαλε από την τσέπη του ένα φιαλίδιο που περιείχε το «θαυματουργό», όπως το χαρακτήρισε, φάρμακο και έκανε γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να συμμετέχουν και ελληνικά νοσοκομεία στις κλινικές δοκιμές.

Η συνομιλία Τσιόδρα – Αρμπέρ

Τότε ο κ. Νετανιάχου έδωσε το τηλέφωνο του Σωτήρη Τσιόδρα στον καθηγητή Αρμπέρ.

Ακολούθησε η τηλεφωνική συνομιλία των δύο επιστημόνων, τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 12 Φεβρουαρίου.

Τότε συμφωνήθηκε και η διμερής συνεργασία για τη διεξαγωγή κλινικής έρευνας σε ελληνικά νοσοκομεία.

Η σημερινή συνάντηση

Έτσι, φτάσαμε στη σημερινή συνάντηση, όπου ανακοινώθηκαν και τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα, στα οποία θα γίνουν οι έρευνες.

«Πρόκειται για μια νέα μελέτη στην οποία συμμετέχουμε με ενθουσιασμό. Η μελέτη αξιοποιεί μια νέα μέθοδο μεταφοράς ενός νέου φαρμάκου, που βασίζεται στα εξωσώματα, νανοσωματίδια που συμμετέχουν στις διακυτταρικές διεργασίες», τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας: «Είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος βάσει των όσων προκύπτουν από τις κλινικές δοκιμές στο Ισραήλ. Προχωρούμε στη διεξαγωγή κλινικής μελέτης δεύτερης Φάσης, εδώ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας θα αξιολογήσουμε παραμέτρους όπως η ασφάλεια, η δοσολογία και η αποτελεσματικότητα».

«Προς το παρόν μιλάμε για τρία Ιατρικά Τμήματα σε δύο νοσοκομεία το πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν» και το νοσοκομείο «Σωτηρία». Έχουμε δύο τμήματα στο «Σωτηρία» και ένα στο «Αττικόν». Βάσει των αποτελεσμάτων αυτής της μελέτης Φάσης 2 ελπίζουμε να ακολουθήσει η μεγάλη μελέτη Φάσης 3 σε διεθνές επίπεδο, υπό το συντονισμό του Καθηγητή κ. Αρμπέρ, ο οποίος είναι ο ερευνητής που ξεκίνησε με αυτήν την πρωτοπόρα ιδέα και είναι πίσω από την εφεύρεση».

israilino-farmako-kata-tis-covid-i-dimini-diadromi-pros-tin-ellada-amp-8211-i-synenteyxi-toy-nantir-armper-stin-k2

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, δήλωσε: «Είμαι πολύ πολύ χαρούμενος που είστε εδώ. Θυμάμαι πως η σχετική συζήτηση προέκυψε κατά τη διάρκεια της συνάντησής μου με τον Πρωθυπουργό κ. Νετανιάχου. Και θυμάμαι ότι τον ρώτησα, καθώς είχα διαβάσει σε εφημερίδες αρθρογραφία σχετικά με τα πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα της «Φάσης 1» της κλινικής μεθόδου. Τότε, ο κ. Νετανιάχου είπε «Θα καλέσω αμέσως τον κ. Καθηγητή». Σας τηλεφώνησε και ναμαστε εδώ. Είναι μεγάλη μου χαρά που συνεργαζόμαστε. Ας ελπίσουμε πως θα αποδείξουμε στη «Φάση 2» της κλινικής δοκιμής ότι η μέθοδος αυτή κάνει θαύματα».

«Ναι το συζητήσαμε ήδη. Όπως συζητήσαμε και με τον καθηγητή θα πρέπει να μείνουμε ταπεινοί και μετριόφρονες – αλλά είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι. Μάλιστα θέλω να επισημάνω πως ήρθα εδώ αυτοπροσώπως καθώς ήθελα ιδίοις όμμασι να δω αρχικά τους ανθρώπους και στη συνέχεια τις εγκαταστάσεις. Μιλάμε για εξαιρετικούς γιατρούς και ανθρώπους που ενέπνευσαν την εμπιστοσύνη μου. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό τόνισε, τέλος, ο κ. Αρμπέρ.

Η συνέντευξη του Ναντίρ Αρμπέρ στην «Κ»

Ο Ισραηλινός καθηγητής επέστρεψε στην πατρίδα του μετά το μεταδιδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης το 1998 και ξεκίνησε να κάνει εργαστηριακή έρευνα πάνω στο γονίδιο CD24, μια πρωτεΐνη που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τον Απρίλιο του 2020, λίγους μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας, πλέον, είχε μια ιδέα που μπορεί να έχει οδηγήσει σε μια σωτήρια θεραπεία.

«Το βασικό σημείο εστίασης του εργαστηρίου μου είναι ο καρκίνος – ένας από τους τρόπους που τα καρκινικά κύτταρα αποφεύγουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι με το να εκφράζουν το CD24», έλεγε τον Φεβρουάριο σε συνέντευξή του στην «Κ» ο κ. Arber. «Αυτό μας έδωσε την ιδέα πως μπορεί να έχουμε το τέλειο φάρμακο, γιατί έχουμε έναν τρόπο να καταστείλουμε το ανοσοποιητικό σύστημα» σε ασθενείς με κορωνοϊό που νοσούν βαριά.

 

Ο ίδιος σημείωνε ακόμη πως όταν κάποιος νοσήσει με κορωνοϊό μπορεί να περάσει από δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο, τα συμπτώματα θυμίζουν γρίπη και δεν χρειάζεται θεραπεία. Ομως, σε ένα 5% με 7% του πληθυσμού, τονίζει ο ίδιος, μετά πέντε με επτά ημέρες, η κατάστασή τους χειροτερεύει απότομα και σημαντικά λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας που έχει προκληθεί από την υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, μια «καταιγίδα κυτοκίνης», όπως αποκαλεί ο κ. Arber το φαινόμενο. «Ακριβώς τότε θέλουμε να παρέμβουμε, για να αποτρέψουμε αυτή την επιδείνωση», εξηγούσε στην «Κ». 

Ο τρόπος με τον οποίο το καταφέρνουν είναι μέσω των εξωσωμάτων, μικροσκοπικά σακίδια που μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων, τα οποία στην προκειμένη περίπτωση μεταφέρουν την πρωτεΐνη CD24 στους πνεύμονες ούτως ώστε να αποφευχθεί η «καταιγίδα κυτοκίνης». «Ξέρουμε πώς να απομονώσουμε αυτά τα εξωσώματα, να τα συγκεντρώσουμε και να τα αναγκάσουμε να εκφράσουν το CD24», επισήμανε ακόμη, προσθέτοντας:

«Η θεραπεία έχει και άλλα θετικά στοιχεία. Αρχικά, είναι εύκολα χορηγούμενη –τρία με τέσσερα λεπτά εισπνοών μία φορά την ημέρα– και μπορεί να χορηγηθεί ακόμα και στο σπίτι. Δεύτερον, είναι φθηνή – «το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι μπορώ να το παράγω αποτελεσματικά, γρήγορα και φθηνά».

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα