Ισραήλ: Φυγή Νετανιάχου με ελικόπτερο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Διαδηλωτές είχαν φράξει τον δρόμο του προς το αεροδρόμιο στη χθεσινή «Ημέρα δράσης κατά της δικτατορίας»

«Δικτάτορα: μη γυρίσεις πίσω»! Με αυτό το σύνθημα Ισραηλινοί διαδηλωτές ξεπροβόδισαν τον πρωθυπουργό τους, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά την επεισοδιακή αναχώρησή του από το διεθνές αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» προς τη Ρώμη, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη.

Συνεχίζοντας τον κύκλο των λαϊκών κινητοποιήσεων, που μαίνονται εδώ και δύο μήνες εναντίον της προσπάθειας Νετανιάχου να ποδηγετήσει τη Δικαιοσύνη, εποχούμενοι διαδηλωτές προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στον δρόμο που οδηγούσε προς το αεροδρόμιο. Καθώς κινδύνευε να χάσει την πτήση, ο Νετανιάχου αναγκάστηκε να μεταφερθεί στο «Μπεν Γκουριόν» με ελικόπτερο, χαρίζοντας έτσι μια συμβολική νίκη στους διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν πλέον στα χέρια τους μια παραστατική εικόνα για την απόσταση που τον χωρίζει από μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Οι κινητοποιήσεις στο Ισραήλ άλλαξαν και τα σχέδια του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Λόιντ Οστιν, ο οποίος είχε αρχικά προγραμματίσει να διανυκτερεύσει την Τετάρτη στο Τελ Αβίβ και να συναντηθεί με τον Νετανιάχου την Πέμπτη. Τελικά, ο Οστιν προσγειώθηκε χθες το πρωί στο «Μπεν Γκουριόν» και συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό επί μία ώρα σε παραπλήσιο εργοστάσιο.

Το βασικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν ο νέος κύκλος βίας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, όπου περισσότεροι από 70 Παλαιστίνιοι και 14 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί από την αρχή του χρόνου. Το Πεντάγωνο δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις ισραηλινές επιδρομές και τις ευρύτερες επιπτώσεις τους.

«Ο υπουργός Αμυνας Οστιν ζήτησε να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν τον στόχο των δύο κρατών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πενταγώνου για τη συνάντηση του Νετανιάχου. Ανώτερος αξιωματούχος του ίδιου υπουργείου δήλωσε στο Reuters ότι οι δραστηριότητες του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη «αποπροσανατολίζουν από την ανάγκη να εστιάσουμε στη στρατηγική απειλή που θέτουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και οι επιθετικές περιφερειακές πολιτικές του».

Στη διάρκεια της χθεσινής «Ημέρας δράσης» δεκάδες ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένων έξι πρώην αρχηγών του πολεμικού ναυτικού, προσπάθησαν να αποκλείσουν το λιμάνι της Χάιφα με έναν στολίσκο από ιστιοφόρα, κωπηλατικές λέμβους και καγιάκ. Νωρίτερα, επίστρατοι που έχουν κηρύξει πολιτική ανυπακοή πολιόρκησαν στην Ιερουσαλήμ τα γραφεία ενός συντηρητικού think tank που στηρίζει την προσπάθεια «μεταρρύθμισης» της Δικαιοσύνης.

Στους μαχητικούς πολεμίους των κυβερνητικών σχεδίων συγκαταλέγεται και ο διεθνούς φήμης ιστορικός και συγγραφέας Γιουβάλ Νόα Χαράρι. Απευθύνοντας χαιρετισμό σε πρόσφατη διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, ο Χαράρι έκανε λόγο για «αντιδημοκρατικό πραξικόπημα» της κυβέρνησης και διαμήνυσε προς τον πρωθυπουργό και τους συμμάχους του: «Κάτω τα χέρια από τις ελευθερίες μας! Σταματήστε το πραξικόπημα, διαφορετικά εμείς θα σταματήσουμε τη χώρα»!

Με συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica, ο Νετανιάχου ζήτησε από την ιταλική κυβέρνηση να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, ενώ προσφέρθηκε να την εφοδιάσει με υδρογονάνθρακες. Υπέρ του αιτήματός του τάχθηκε αμέσως ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο Νετανιά(χ)ου είναι πατριώτης κι έχει υπηρετήσει τόσον αυτός, όσο και τα δύο άλλα του αδέλφια στην Sayeret Matkal. Αυτά τα ξέρουν οι Ισραηλινοί και τού τα αναγνωρίζουν, όμως είναι λαός πολιτικά ώριμος, εν αντιθέσει ας πούμε με τον δικό μας και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να καταργήσει/καταχρασθεί το φιλελεύθερο πολίτευμά των.

    Να μια καλή ευκαιρία να συγκρίνει κανείς την Ελλάδα, που ο π/θ στέλνει επιστολές/οδηγίες στον εισαγγελέα τού Αρείου Πάγου κι αυτός τις δέχεται, όπως δεχόταν και τις εντολές Σαμαρά, με το Ισραήλ και την αντίδραση των πολιτών του, επειδή ο π/θ προσπαθεί να ποδηγετήσει τη Δικαιοσύνη.-

    Και δια του λόγου το αληθές

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα