Ισραήλ: Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν το πολιτικό αδιέξοδο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα των ισραηλινών βουλευτικών εκλογών που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την εκλογική επιτροπή επιβεβαίωσαν το πολιτικό αδιέξοδο, καθώς κανένα από τα δύο κόμματα που ήρθαν πρώτα δεν μπορεί να σχηματίσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό.

Το κεντρώο κόμμα «Μπλε-Λευκό» του Μπένι Γκαντζ κέρδισε 33 έδρες, έναντι 31 του δεξιού Λικούντ του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, η οποία διευκρίνισε πως τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Τετάρτη. Απομένει να καταμετρηθούν οι ψήφοι σε 14 εκλογικά τμήματα, όπου επισημάνθηκαν παρατυπίες, σύμφωνα με ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής.

Τρίτος μεγαλύτερος σχηματισμός αναδείχθηκε μετά την ψηφοφορία της Τρίτης η Ενωμένη Αραβική Λίστα, η οποία κέρδισε 13 έδρες. Ακολουθεί με 9 έδρες το υπερορθόδοξο κόμμα Σας των σεφαραδιτών εβραίων. Το υπερορθόδοξο κόμμα των ασκεναζίμ Εβραίων «Ενοποιημένος Ιουδαϊσμός της Τορά» κέρδισε 8 έδρες, όπως και ο λαϊκός εθνικιστικός σχηματισμός Ισραήλ Μπεϊτενού του πρώην υπουργού Αβίγκντορ Λίμπερμαν. Ακολουθούν το ψηφοδέλτιο της ριζοσπαστικής δεξιάς Γιαμίνα με 7 έδρες, το Εργατικό Κόμμα που κερδίζει 6 έδρες και το αριστερό ψηφοδέλτιο Δημοκρατική Παράταξη με 5 έδρες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος παίζει την πολιτική επιβίωσή του, είχε καλέσει χθες, Πέμπτη, τον αντίπαλό του, τον Μπένι Γκαντζ, να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όμως αυτός ο τελευταίος απάντησε πως θέλει κι αυτός κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο, αλλά με τον ίδιο επικεφαλής. Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν, ο οποίος θα αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αφού διαβουλευθεί με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, θα αρχίσει τις διαβουλεύσεις μεθαύριο, Κυριακή.

Ισραήλ: Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν το πολιτικό αδιέξοδο

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα