Ισραήλ: Ολοταχώς προς 5η θητεία ο Νετανιάχου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου οδεύει προς μια πέμπτη θητεία στην πρωθυπουργία του Ισραήλ μετά την καταμέτρηση σχεδόν του συνόλου των ψήφων από τις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες Τρίτη στη χώρα, καθώς φαίνεται σε καλύτερη θέση για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μέσων ενημέρωσης μετά την καταμέτρηση του 97% των ψηφοδελτίων, το κόμμα του Νετανιάχου κερδίζει 35 έδρες όσες και ο συνασπισμός του αντιπάλου του Μπένι Γκαντς. Όμως εκτιμάται ότι η δεξιά συνολικά θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία 65 εδρών σε σύνολο 120 στην Κνεσέτ.

Βάσει των στοιχείων αυτών φαίνεται μάλλον απίθανο ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρέουβεν Ριβλίν να αναθέσει σε κάποιον άλλο εκτός του Νετανιάχου τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο 69χρονος Νετανιάχου, που βρίσκεται στην πρωθυπουργία του Ισραήλ εδώ και 10 χρόνια, θα βρεθεί ξανά στον θώκο παρά την απειλή να του ασκηθούν διώξεις για διαφθορά, όμως οι δικαστικές του περιπέτειες κινδυνεύουν να τον απασχολήσουν ήδη από τους πρώτους μήνες της νέας του θητείας.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε κηρύξει τη νίκη του από το Τελ Αβίβ. Εμφανίστηκε θριαμβευτής μπροστά στους υποστηρικτές του και έκανε λόγο για μια επιτυχία «καταπληκτική», «θαυμάσια», «που ξεπερνά τη φαντασία». Αυτή η νίκη κερδήθηκε «σε αδύνατες συνθήκες» και «παρά τα εχθρικά μέσα ενημέρωσης», τόνισε υπό τις ιαχές των υποστηρικτών του και έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Σάρα.

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε «μια δεξιά κυβέρνηση», δηλώνοντας ότι έχει ήδη προσεγγίσει τους επικεφαλής των άλλων δεξιών κομμάτων προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Εκείνοι του είπαν «σχεδόν όλοι» ότι τον στηρίζουν, πρόσθεσε.

Στο Τελ Αβίβ στο στρατηγείο των Μπλε- Λευκών, του συνασπισμού του βασικού αντιπάλου του Νετανιάχου, ο απόστρατος στρατηγός Μπένι Γκαντς επίσης δήλωσε νικητής. «Είναι μια ιστορική ημέρα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι μας ψήφισαν», δήλωσε ο Γκαντς ενώπιον των υποστηρικτών του. «Ο πρόεδρος πρέπει να δώσει σε εμάς εντολή για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης διότι είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα», εκτίμησε.

Περίπου 6,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν να αναδείξουν τους 120 νέους βουλευτές της Κνεσέτ και να αποφασίσουν αν ο «Μπίμπι», όπως αποκαλούν τον Νετανιάχου, θα συνεχίσει τη μακρά του πορεία στη διακυβέρνηση του Ισραήλ ή αν έχει έρθει η ώρα της αλλαγής με ένα νέο πρόσωπο στην πολιτική, τον Γκαντς.

Η αριστερά, η μεγάλη χαμένη

Η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε το 67,9%, έναντι 71,8% στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2015. Το αποτέλεσμα ήταν αβέβαιο μέχρι το τέλος, με τον Νετανιάχου και τον Γκαντς να δίνουν μάχη στήθος με στήθος. Ωστόσο η αριστερά βγήκε χαμένη από την εκλογική αναμέτρηση. Το ιστορικό Εργατικό Κόμμα φαίνεται να κερδίζει μόλις 6 έδρες και μία από τις ηγέτιδές του, η Σέλι Γιασίμοβιτς, δήλωσε «σοκαρισμένη».

Ο Γκαντς, που ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα μόλις πριν από έξι μήνες, φάνηκε να καταγράφει μια σημαντική νίκη καταφέρνοντας να κερδίσει 35 έδρες στο κοινοβούλιο. Εξάλλου στο πρώτο του μήνυμα στο Twitter σήμερα ο απόστρατος στρατηγός έγραψε: «Καλημέρα φίλοι μου, ναι, καλημέρα», προσθέτοντας ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη.

«Αν και εμφανίζεται σκοτεινός ουρανός δεν υπάρχει ακόμη τίποτε τελικό καθώς ίσως καταφέρουμε να αναπτύξουμε εκλογικές κινήσεις», επεσήμανε ο Γκαντς. «Βέβαια δεν κρύβουν τον ήλιο της ελπίδας που δώσαμε στον λαό και την κοινωνία του Ισραήλ» τόνισε, ενώ δεσμεύθηκε να εκπροσωπήσει «τους περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες που μας ζήτησαν κάτι διαφορετικό».

Σε ό,τι αφορά τον Νετανιάχου, αν ο Ριβλίν του ζητήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, θα σπάσει τον Ιούλιο το ρεκόρ μακροβιότητας στην πρωθυπουργία του Ισραήλ, το οποίο μέχρι τώρα κατείχε ο Μπεν Γκουριόν. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Νετανιάχου θα χρειαστεί τέσσερις με έξι εβδομάδες για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ωστόσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα βρεθεί πολύ γρήγορα σε δύσκολη θέση καθώς ο γενικός εισαγγελέας ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι σκοπεύει να του απαγγείλει κατηγορίες για διαφθορά, κατάχρηση εμπιστοσύνης και απάτη σε τρεις υποθέσεις για δωρεές που έλαβε ο Νετανιάχου από εκατομμυριούχους επιχειρηματίες. Ο γενικός εισαγγελέας πρόκειται να αποφασίσει ως τις 10 Ιουλίου αν θα του απαγγείλει κατηγορίες.

slpress.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα