Ισραήλ: Αποκαλύψεις πρώην αρχηγού της Μοσάντ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Αποκαλυπτική εφ’ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη παραχώρησε ο πρώην αρχηγός της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν, σχολιάζοντας τη στενή σχέση του με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τις προσπάθειες αναστολής της προόδου που σημειώνει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μεταξύ άλλων.

Την υπερηφάνεια του εξέφρασε ο Κοέν για την επιχείρηση κλοπής των αρχείων της ιρανικής υπηρεσίας ενέργειας τον Ιανουάριο του 2018. Ομάδα 20 πρακτόρων, στην οποία δεν συμμετείχε Ισραηλινός υπήκοος, διέρρηξε το αρχείο σε προάστιο της Τεχεράνης και αποκόμισε τεράστιο όγκο απόρρητων δεδομένων. Τρεις μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 2018, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δημοσιοποιούσε τα στοιχεία σε συνέντευξη Τύπου.

Απαντώντας σε επικρίσεις ότι η στενή σχέση του με τον Νετανιάχου έχει περιορίσει την αυτονομία της Μοσάντ, ο Κοέν εξηγεί: «Αν ακούγατε τις έντονες συζητήσεις που είχα μαζί του, θα συνειδητοποιούσατε ότι είμαι εντελώς ανεξάρτητος. Τα σχέδια της Μοσάντ δεν επηρεάζονται ποτέ από τις πολιτικές εξελίξεις ή τις εκλογές».

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο Μοχσέν Φαριζαντέχ, «πατέρας» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, δολοφονήθηκε με τη σύζυγό του καθώς ταξίδευε σε πομπή οχημάτων. Ο ξένος Τύπος περιέγραψε, λέει ο Κοέν, επιχείρηση βγαλμένη από κινηματογραφική ταινία: βαρύ πολυβόλο, τοποθετημένο στην καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου, σταθμευμένου στην άκρη του δρόμου, πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό, για να αυτοκαταστραφεί μετά τη δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα.

Παρότι ο Κοέν δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τέτοια επιχείρηση της ισραηλινής αντικατασκοπείας, αποκάλυψε για πρώτη φορά την τακτική της Μοσάντ απέναντι σε επιστημονικά στελέχη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. «Αν ο επιστήμονας είναι πρόθυμος να αλλάξει καριέρα και δεν πρόκειται να μας βλάψει στο μέλλον, είμαστε με τη σειρά μας πρόθυμοι να του προσφέρουμε δίοδο προς τη Δύση», τονίζει ο Κοέν.

Την αυτοκριτική του κάνει ο Κοέν για την απόφαση να αποδεχθεί ως δώρο για τον γάμο της κόρης του επιταγή αξίας 20.000 δολαρίων από τον Αυστραλό δισεκατομμυριούχο Τζέιμς Πάκερ. Ο Κοέν λέει σήμερα ότι είχε ενημερώσει τη νομική υπηρεσία της Μοσάντ για το δώρο, αλλά είναι πρόθυμος να επιστρέψει το ποσόν. Ερωτήματα για τις στενές σχέσεις του Κοέν με επιχειρηματίες έχουν απασχολήσει και κατά το παρελθόν τον Τύπο. Εκτός από τον Πάκερ, ο οποίος έχει επιδείξει ιδιαίτερη γενναιοδωρία και προς το ζεύγος Νετανιάχου, όπως υποστηρίζει το κατηγορητήριο της ισραηλινής Δικαιοσύνης κατά του πρωθυπουργού, ο Κοέν φέρεται να έχει λάβει δώρα και από τον παραγωγό του Χόλιγουντ Αρνον Μίλχαν.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα