Ισπανικό πλοίο ανοιχτά του Γιβραλτάρ εν μέσω έντασης με τη Βρετανία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μαδρίτη: Νόμιμη η παρουσία μας
Ισπανικό πλοίο ανοιχτά του Γιβραλτάρ εν μέσω έντασης με τη Βρετανία
Εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε την Τρίτη ότι ήταν παράνομη η παρουσία ισπανικού πλοίου ανοιχτά του Γιβραλτάρ. Σημειώνεται ότι η ένταση έχει αυξηθεί μετά την απόφαση της ΕΕ να χορηγήσει στην Ισπανία δικαίωμα άσκησης βέτο για τη μελλοντική σχέση Γιβραλτάρ και Ένωσης.

Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ισπανικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού εισήλθε στα χωρικά ύδατα του βρετανικού θύλακα χωρίς να πάρει την άδεια από την κυβέρνηση.

«Δεν πρόκειται για παράνομη είσοδο, καθώς για εμάς αποτελεί τη χρήση των υδάτων μας» σημείωσε εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Ισπανία δεν αναγνωρίζει άλλα δικαιώματα και καταστάσεις που αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο για χωρικά ύδατα που δεν περιλαμβάνονται στο Άρθρο 10 της συνθήκης της Ουτρέχτης» τόνισε ο εκπρόσωπος.

Η απόφαση της ΕΕ να χορηγήσει δικαίωμα βέτο στην Ισπανία έχει προκαλέσει ένταση μεταξύ Μαδρίτης και Λονδίνου.

Πρώην επικεφαλής των Τόρις Μάικλ Χάουαρντ, ο οποίος θεωρεί ότι η Τερέζα Μέι θα ήταν έτοιμη να κάνει πόλεμο για να υπερασπισθεί το Γιβραλτάρ, όπως έκανε πριν από 35 χρόνια η τότε πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ που κήρυξε τον πόλεμο κατά της Αργεντινής για τα Νησιά Φόκλαντ.

Έκπληκτος δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας για τον τόνο που υιοθετεί το Λονδίνο.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η κυριαρχία του Γιβραλτάρ παραμένει αμετάβλητη και δεν μπορεί να μεταβληθεί χωρίς τη συγκατάθεση του Ηνωμένου Βασιλείου και του ίδιου του Γιβραλτάρ.

Εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι δήλωσε, πάντως, ότι η Βρετανία θα περιμένει έως το τέλος του μήνα για να μάθει σε ποιες κατευθυντήριες γραμμές συμφώνησαν τα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με θέματα όπως το Γιβραλτάρ.

Ο εκπρόσωπος της Μέι δήλωσε ότι αυτό που ο Μάικλ Χάουαρντ προσπάθησε να καταδείξει «είναι η αποφασιστικότητα ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του Γιβραλτάρ και την κυριαρχία του».

Η πρόθεση της ΕΕ έχει προκαλέσει και την οργή του Γιβραλτάρ.

Ο πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ επέκρινε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λέγοντας: «Ο κ. Τουσκ, ο οποίος εννοεί να προσφεύγει στις αναγωγές με το διαζύγιο και την αγωγή διαζυγίου, συμπεριφέρεται σαν απατημένος σύζυγος που εκμεταλλεύεται τα παιδιά».

Ο Φάμπιαν Πικάρντο θεωρεί ότι η Ισπανία προσπαθεί να τρομοκρατήσει το Γιβραλτάρ και ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση της επιτρέπει να το κάνει, ενώ διακηρύσσει ότι ο βρετανικός θύλακας δεν θα επιτρέψει να γίνει διαπραγματευτικό όπλο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Δεν θα επιτρέψουμε να μεταβληθούμε σε διαπραγματευτικό χαρτί και να γίνουμε θύμα του Brexit αφού δεν είμαστε οι υπαίτιοι του Brexit: ψηφίσαμε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα το να γίνουμε στόχος ισοδυναμεί με το να επιτραπεί στην Ισπανία να συμπεριφέρεται ως νταής», δήλωσε στο Reuters.

Ο Πικάρντο ζήτησε την αφαίρεση της αναφοράς στο Γιβραλτάρ από το σχέδιο των οδικού χάρτη των διαπραγματεύσεων. «Η αφαίρεση της αναφοράς στο Γιβραλτάρ θα ήταν ένδειξη καλής πίστης και καλής θέλησης», είπε.

tovima.gr
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα