Θρίλερ με την απώλεια στρατιωτικού υλικού στη Λέρο -Τα δύο σενάρια και οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: ΟΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

ΕΛΛΑΔΑ10|09|2019 | 21:06


Θρίλερ με την απώλεια στρατιωτικού υλικού στη Ναυτική Βάση Λέρου -Φωτογραφία αρχείου: Menelaos Myrillas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
Σε «θρίλερ» εξελίσσεται η υπόθεση της εξαφάνισης πυρομαχικών από την αποθήκη του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο -η οποία έχει μπει σε «καραντίνα» – ενώ οι έρευνες συνεχίζονται με τη συμμετοχή και της Αντιτρομοκρατικής.

Στο «χαμένο» υλικό περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, φορητά αντιαρματικά όπλα, οπλοβομβίδες, χειροβομβίδες, νάρκες, σφαίρες και βραδύκαυστο φυτίλι. Το πρόβλημα διαπιστώθηκε επειδή ανέλαβε νέος υπεύθυνος αποθήκης.

Οι περισσότεροι ευελπιστούν ότι πρόκειται για κάποιο «αθώο» – αλλά σοβαρό – λάθος στην νεότερη καταμέτρηση ή στον τελευταίο έλεγχο που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ πάντως, το πρόβλημα είναι ότι οι υπηρεσίες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα πότε έγινε η αρχική συγκεντρωτική απογραφή του περιεχομένου της αποθήκης. Συνεπώς δεν είναι δυνατόν να γίνει σύγκριση των καταμετρήσεων με μία βάση δεδομένων που θα φανερώνει οριστικά πότε προέκυψε το πρόβλημα. Ταυτόχρονα διεξάγονται έρευνες σε αποθήκες σε άλλες μονάδες των Δωδεκανήσων, ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για μη καταγεγραμμένη μεταφορά.

Το σενάριο της εγκληματικής-τρομοκρατικής ενέργειας
Το πιο «ακραίο» σενάριο που προκαλεί ανησυχία, είναι να πρόκειται για εγκληματική ενέργεια και μάλιστα με «άρωμα» τρομοκρατίας καθώς στο παρελθόν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η 17Ν είχαν προχωρήσει σε κλοπές από στρατόπεδα (Συκούριο Λάρισας) ακόμη και από το Πολεμικό Μουσείο. Με ένα από εκείνα τα κλαπέντα όπλα είχε γίνει η απόπειρα κατά του Γ. Παλαιοκρασσά στο Σύνταγμα, όπου έχασε τη ζωή του ο Θάνος Αξαρλιάν.

Σε «καραντίνα» η Ναυτική Βάση
Ωστόσο, οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου υποστηρίζουν ότι τα μέτρα ασφαλείας στην μονάδα είναι ιδιαίτερα αυστηρά: Η αποθήκη έχει τρεις κλειδαριές, που ανοίγουν με κλειδιά του διοικητή, του αξιωματικού ασφαλείας ή του αποθηκάριου, ενώ η πρόσβαση ελέγχεται επίσης από κάμερες και αισθητήρες.

Διά παν ενδεχόμενο πάντως, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίες εστιάζουν στο ενδεχόμενο κλοπής εκ των έσω. Για τον λόγο αυτό εξετάζονται σε βάθος διετίας 10 άτομα που έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης ή συνδέονται με την ασφάλεια στην βάση της Λέρου, ενώ δεν αποκλείεται να μελετηθούν κι άλλα πρόσωπα.

Αποστολάκης: «Οι αποθήκες ελέγχονται κάθε μέρα»
Την ίδια ώρα, ο τέως υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης μιλώντας στο News 24/7 δήλωσε ότι «οι επιθεωρήσεις στις αποθήκες που φυλάσσονται οπλικά συστήματα είναι καθημερινές».

«Στην περίπτωση της Λέρου δεν ξέρω τι ακριβώς έχει γίνει. Εκείνο όμως που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι οι επιθεωρήσεις στις αποθήκες όπου φυλάσσονται οπλικά συστήματα είναι καθημερινές. Οι αποθήκες ελέγχονται κάθε μέρα όπως και το περιεχόμενό τους. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να γίνει απογραφή. Απογραφές γίνονται όταν αλλάζουν καθήκοντα οι αξιωματικοί – αποθηκάριοι» είπε ο κ. Αποστολάκης.

Για την απογραφή του Δεκεμβρίου του 2018, ο κ. Αποστολάκης απάντησε σχετικά: «Ναι, έγινε γιατί τότε παραδόθηκαν στον επόμενο αξιωματικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν ελέγχονται καθημερινά. Οι καταστάσεις πρέπει να είναι σύμφωνες μεταξύ τους και πάμε στην… επόμενη μέρα, ούτως ώστε αν κλαπεί κάτι ή αν προκύψει κάποιο άλλο θέμα τότε να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες». Οπως μάλιστα πρόσθεσε το ότι γυρνάμε πίσω στο 2018, «δεν έχει κανένα νόημα». Αλλά τόνισε: «Η αντιτρομοκρατική και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ναυτικού κάνουν την δουλειά τους για το πότε και πως έγινε η καταμέτρηση και είναι απολύτως κατανοητό. Αλλά δεν σημαίνει ότι απαλλάσσεται από την ευθύνη του ο αξιωματικός που έχει την απογραφή να προβεί σε καθημερινούς ελέγχους».

Ως γνωστό, κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής έσπευσε στο νησί της Λέρου μόλις έγινε γνωστό πως από μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού είχε χαθεί στρατιωτικό υλικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκε το ενδεχόμενο να είχε γίνει κάποιο λογιστικό λάθος κατά τον έλεγχο, ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε, καθώς διαπιστώθηκε πως από τη μονάδα του ΠΝ είχαν χαθεί σφαίρες, αντιαρματικά και εκρηκτικά. Σημειώνεται πως νωρίς το πρωί ξεκίνησε νέα καταμέτρηση προκειμένου να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός των εκρηκτικών που χάθηκαν.

Η ανακοίνωση του ΓΕΝ για τον χαμένο οπλισμό
Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΝ, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα διαπιστώθηκε ότι λείπει στρατιωτικό υλικό από την Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου.

Στην ανακοίνωση, η οποία βγήκε μετά τα μεσάνυχτα, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού δεν προσδιορίζει αν πρόκειται για οπλισμό, εκρηκτικά ή κάτι άλλο, όπως επίσης δεν κάνει αναφορά για το μέγεθος της ζημιάς. Το περιστατικό πάντως αξιολογείται ως σοβαρό.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/thriler-me-tin-apoleia-stratiotikoy-ylikoy-sti-lero-ta-dyo-senaria

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ”Απογραφες γινονται οταν αλλαζουν οι αποθηκασριοι ” δηλωσε ο πρωην ΓΕΕΘΑ και πρωην ΥΠ.ΕΘ.Α ναυαρχος ε.α κ Αποστολακης . Μαλλον καποιος αποθηκαριος παρελαβε χωρις να καταμετρησει τον ελλειμματικο οπλισμο,η, τον καταμετρησε αλλα του υποσχεθηκαν οτι θα τον βρουν και θα τον βαλουν στην θεση τους και αυτος δεν μιλησε τοτε ,αλλα τωρα.
    Ποσοι αλλοι ομως προηγουμενοι αποθηκαριοι παρελαβαν ”καλη τη πιστει”και ποτε , πως και ποιοι αφηρεσαν ,η, ξοδεψαν τον οπλισμο , γιατι παιζει και αυτο;;;.
    Η ανακριση οπως ολες ειναι μυστικη και μπορει να παραμεινει μυστικη για ”χι” λογους.

  2. Μόνιμοι αξιωματικοί αφαιρούν από τίς αποθήκες τού στρατού διάφορα,
    γιά διάφορους λόγους

    κι ακολούθως φροντίζουν νά χρεωθούν σέ έναν Έφεδρο Αξιωματικό πού αδυνατεί νά καταμετρήσει πραγματικά(χρειάζονται μήνες καί προσωπικό) τί παραλαμβάνει, ενώ τού ασκούνται αφόρητες πιέσεις “νά τελειώνει”· αφού εκείνος υπογράψει “καλή τή πίστει” τά χαρτιά πού βάνουν μπροστά του ιεραρχικά ανώτεροί του καί περάσει σύντομο χρονικό διάστημα, πλακώνει η επιθεώρηση μέ “πληροφορίες” γιά τό τί λείπει πραγματικά από τίς συγκεκριμένες αποθήκες…

    Πάνε πενήντα πέντε χρόνια πού μέσα στό στρατόπεδο δίπλα στήν αμερικανική πρεσβεία στήν Αθήνα έξ αυτού τού λόγου καί πρό τού φάσματος τού Στρατοδικείου αυτοκτόνησε μέ τό υπηρεσιακό του όπλο έφεδρος αξιωματικός.

    Πρόκειται γιά τό αρχαιότερο στρατιωτικό έγκλημα(χαίρει αιωνίου ατιμωρησίας…) τού κορπορέϊσον τών μονίμων αξιωματικών είς βάρος τού Στρατού, τής Πατρίδας καί τού Σώματος τών Εφέδρων Αξιωματικών.

    Η γνώση τού συγκεκριμένου περιστατικού έσωσε άλλον, λίγα χρόνια αργότερα

    • Έχεις απόλυτο δίκιο και προσυπογράφω τα λεγόμενά σου με τα 1000. Όχι το συγκεκριμένο θλιβερό περιστατικό, το οποίο δεν γνωρίζω, αλλά όλα τα υπόλοιπα. Πράγματι, η κατάσταση για τούς εφέδρους αξιωματικούς γίνεται τραγικά ασφυκτική και τα έχω περάσει αυτά. Άντε να παραλάβεις σε 2-3 μέρες, το πολύ εβδομάδα, μία ή και περισσότερες αποθήκες ΥΠ (υλικού πολέμου)! Δεν έχω κανέναν απολύτως λόγο για να αμφιβάλω για το τραγικό περιστατικό που ανέφερες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα