Θλίψη στον πολιτικό κόσμο της χώρας για τον θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τη θλίψη του για τον θάνατο της πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ, Μαριέττας Γιαννάκου, εκφράζει ο πολιτικός κόσμος της χώρας.

Η κ. Γιαννάκου πέθανε χθες Κυριακή σε ηλικία 71 ετών.

Η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας έδινε μάχη για αρκετές εβδομάδες στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας 251. Είχε διακομιστεί εκτάκτως στο νοσοκομείο μετά από πτώση που είχε με το αναπηρικό αμαξίδιο και τότε χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καθώς οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε αιμάτωμα.

Διαβάστε επίσης: Κυρ. Μητσοτάκης για την απώλεια της Μ. Γιαννάκου: Θρηνώ μια πολύτιμη φίλη και σπάνια συνεργάτη

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1951, στο Γεράκι Λακωνίας, από μία οικογένεια, όπου ο πατέρας της διηύθυνε το τοπικό γραφείο του ΟΤΕ και του ταχυδρομείου, ενώ η μητέρα της ήταν εκπαιδευτικός. Επίσης έχει μια αδερφή η οποία είναι τέσσερα χρόνια μικρότερη. Στην ηλικία των 11 έχασε τον πατέρα της.

Τελειώνοντας το σχολείο, πέτυχε την εισαγωγή της στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στην ιατρική, ειδικεύεται στην ψυχιατρική ενώ συνεχίζει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, στο Βέλγιο.

Παντρεύτηκε με τον Παναγιώτη Κούτσικο το 1983, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη.

Μετά το 1974, ξεκίνησε ενεργά την πολιτική της δραστηριότητα ως μέλος της ΟΝΝΕΔ. Τότε γνωρίστηκε με τον πρόεδρο και ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στις Ευρωεκλογές του 1984 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής ενώ το 1989 τοποθετήθηκε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ.

Ως βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περίοδο 1984-1990, ανέλαβε πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για το πρόβλημα των ναρκωτικών στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, μέλος των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Απασχόλησης, Μεταφορών, Ελέγχου του Προϋπολογισμού, Οικονομικής, Νομισματικής και Βιομηχανικής Πολιτικής, μέλος της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και μόνιμος εισηγητής για τα θέματα παραγωγής και εμπορίας κοκαΐνης, καθώς και μέλος της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη Χιλή, έχοντας τιμηθεί με το ανώτατο παράσημο «Bernando O’ Higgins» της Δημοκρατίας της Χιλής. Διετέλεσε επίσης Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η κυβερνητική της θητεία ξεκίνησε με τις βουλευτικές εκλογές του 1990, οπότε και έγινε υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την περίοδο 1990-1991. Στις βουλευτικές εκλογές του 1993 εκλέχθηκε βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, ξεκινώντας την κοινοβουλευτική της θητεία.

Στο διάστημα 1993-1999 διετέλεσε μέλος των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μέλος της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά, αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την εξέταση του Σωφρονιστικού Συστήματος, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-ΗΠΑ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας.

Το 1999 επανεκλέχθηκε ευρωβουλευτής και ανέλαβε μέλος των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων, Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Κοινής Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής, Ελευθεριών και Δικαιωμάτων των Πολιτών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, μέλος της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας «Ευρωπαϊκή Ένωση – Τουρκία», πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Τέταρτος Κόσμος», ενώ είναι επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την περίοδο 1990-2004 υπήρξε εθνική συντονίστρια για τα ναρκωτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέλος της Οριζόντιας Ομάδας για τα Ναρκωτικά του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ακόμη, υπήρξε πρόεδρος του Τομέα Βαλκανικός Άξονας-Εγγύς Ανατολή της Ομάδας του Δουβλίνου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το 2000 επανεκλέχθηκε βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας και ορίστηκε αντιπρόεδρος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μέλος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας, μέλος Διακομματικής Επιτροπής για τα ναρκωτικά, πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας με το Κοινοβούλιο της Πολωνίας, και μέλος των Ομάδων Φιλίας με τα Κοινοβούλια των ΗΠΑ και του Μαρόκου.

Το 2002 ορίστηκε εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων στη «Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης». Στις εργασίες της Συνέλευσης στην Ολομέλεια και τις Ομάδες Εργασίας (2002-2003) διακρίθηκαν μεταξύ άλλων, οι παρεμβάσεις της για την κατοχύρωση της ρήτρας αμυντικής αλληλεγγύης μεταξύ κρατών-μελών, για την καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης στο πεδίο της Άμυνας, για μέτρα υπέρ της δημόσιας υγείας και για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και για την υποστήριξη της ρύθμισης για τη «λαϊκή πρωτοβουλία», σύμφωνα με την οποία ένα εκατομμύριο πολίτες μπορούν να ζητήσουν την ανάληψη συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Το 2004 επανεκλέχθηκε βουλευτής και διορίζεται υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για την περίοδο 2004-2007, στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Το όνομά της συνδέεται με μία εκτεταμένη απόπειρα μεταρρύθμισης του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Το 2007 αποτυγχάνει να εκλεγεί βουλευτής. Στις ευρωεκλογές του 2009 τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας. Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 τοποθετήθηκε στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.

ΠτΔ : Υπήρξε μια σπουδαία πολιτικός

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου, υπογραμμίζοντας ότι «υπήρξε μια σπουδαία πολιτικός, συνεπής στις αρχές της, σταθερή στις απόψεις της, τολμηρή στον δημόσιο λόγο, προοδευτική, ασυμβίβαστη και ταυτόχρονα διαλλακτική, μετριοπαθής, υπέρμαχος του διαλόγου».

Υπογράμμισε, επίσης, το σθένος και την αξιοπρέπεια με την οποία έδωσε τις μάχες της σε κοινωνικό και προσωπικό πεδίο, και έκανε λόγο για μια αφοσιωμένη μητέρα, μια ευγενής οραματίστρια, η απουσία, της οποίας θα είναι ηχηρή και οδυνηρή.

Ειδικότερα στη δήλωσή της η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε:
«Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου, μιας φωτεινής παρουσίας στον δημόσιο βίο της χώρας μας, μιας υπουργού, μέλους του ελληνικού και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, που έδωσε περιεχόμενο και ουσία σε κάθε πρωτοβουλία της, στην παιδεία, την υγεία, την κοινωνική αλληλεγγύη, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπήρξε μια σπουδαία πολιτικός, συνεπής στις αρχές της, σταθερή στις απόψεις της, τολμηρή στον δημόσιο λόγο, προοδευτική, ασυμβίβαστη και ταυτόχρονα διαλλακτική, μετριοπαθής, υπέρμαχος του διαλόγου. Μια γενναία γυναίκα που έδωσε με σθένος και αξιοπρέπεια τις μάχες της στο κοινωνικό και το προσωπικό πεδίο, μια αφοσιωμένη μητέρα, μια ευγενής οραματίστρια. Η απουσία της θα είναι ηχηρή και οδυνηρή. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της. Καλό της ταξίδι».

Δήλωση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου για τον θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου

«Η Μαριέττα Γιαννάκου κόσμησε, κυριολεκτικώς, τον δημόσιο βίο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ιδίως δε στο πλαίσιο των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον απαράμιλλο ανθρωπισμό της, την βαθιά και ουσιαστική γνώση της, το υψηλό ήθος της και το υποδειγματικό θάρρος της γνώμης της. Αιωνία η Μνήμη της», επισημαίνει στο συλλυπητήριο μήνυμά του, για τον θάνατο της Μ. Γιαννάκου, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Κυριάκος Μητσοτάκης για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου: Θρηνώ μια πολύτιμη φίλη και σπάνια συνεργάτη

«Με συντριβή αποχαιρετώ τη Μαριέττα μας. Μια σπουδαία γυναίκα, μια καλή φίλη και μια ακατάβλητη μαχήτρια. Που δεν λύγισε ποτέ, λέγοντας πως οι δυσκολίες την χαλυβδώνουν. Κι όμως, έχασε την πιο κρίσιμη, τη μοναδική μάχη απ’ τις πολλές που έδωσε για την υγεία της. Δεν είναι εύκολο να δεχθούμε ότι αυτή η προσωπικότητα, με το ήρεμο πάθος της για ζωή και δημόσια προσφορά, δεν είναι πια κοντά μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου.

«Απ’ το χωριό της, το Γεράκι, μέχρι την Ιατρική Σχολή και απ’ την ελληνική Βουλή έως το Ευρωκοινοβούλιο, η Μαριέττα υπήρξε σύμβολο ατομικής ανέλιξης και προκοπής. Πνεύμα αδάμαστο και τολμηρό, που δεν λογάριασε στιγμή κατεστημένες απόψεις  και μυωπικές αντιλήψεις. Σε ένα μόνο υποτάχθηκε κατά την πολύχρονη θητεία της στην επιστήμη και την πολιτική: στο καλύτερο για τον τόπο και τον πολίτη.
Συνδύασε την οικογένεια με την καριέρα και τη δημόσια παρουσία με την κοινωνική δράση. Κανείς δεν λησμονεί τους αγώνες της για την Παιδεία, κατά των ναρκωτικών και για τα δικαιώματα των γυναικών. Τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες της, είτε στην Αθήνα, είτε στις Βρυξέλλες. Τις μάχες που έδωσε από όπου κι αν βρέθηκε. Με όραμα μεταρρυθμιστικό και με επιμονή στον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας στη δήλωση του ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Η Μαριέττα ήταν ένα στέλεχος που προήλθε απ’ τα σπλάχνα τις παράταξής, από την ΟΝΝΕΔ και τις τοπικές οργανώσεις. Μεσουράνησε, όμως, στο πολιτικό προσκήνιο μέχρι το τέλος της ζωής της, κερδίζοντας τον σεβασμό όλων των κομμάτων και όλης κοινωνίας μας. Γιατί, κατά κοινή ομολογία, υπήρξε μια από τις πιο αξιοπρεπείς και δραστήριες βουλευτές και υπουργούς που πέρασαν ποτέ από την Ελλάδα.
Προσωπικά θρηνώ μια πολύτιμη φίλη και σπάνια συνεργάτη. Και οι συνάδελφοί της στη Βουλή, όπως και οι αμέτρητοι φίλοι της από κάθε πολιτικό χώρο και από κάθε γωνιά της χώρας, μια φωνή τολμηρή και ριζοσπαστική. Αλλά πάντοτε ευγενική και ενωτική. Θα μας λείψει πολύ. Στην κόρη της Ζωή, στην αδερφή της Φανή και στους δικούς της ανθρώπους, τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».

Αλ. Τσίπρας για την απώλεια της Μ. Γιαννάκου: «Ήθος και αξιοπρέπεια, δύναμη και γενναιότητα – λέξεις που σφράγισαν τη διαδρομή της»

«Ήθος και αξιοπρέπεια, δύναμη και γενναιότητα – λέξεις που σφράγισαν τη διαδρομή της», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας για τη Μαριέττα Γιαννάκου, με ανάρτησή του στο Twitter, εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στην οικογένεια της.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι «η Μαριέττα Γιαννάκου ανέβαζε πάντα τον πήχη της πολιτικής αντιπαράθεσης στο ύψος που αξίζει σε μία δημοκρατία διαλόγου και αλληλοσεβασμού».

 

Ανδρέας Κατσανιώτης: Η Μαριέττα Γιαννάκου υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα και μεγάλη πολιτικός

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την απώλεια της Μαριέττας Γιάννακου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης έγραψε: «Η Μαριέττα Γιαννάκου υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα και μεγάλη πολιτικός. Αιωνία της η μνήμη».

Δηλώσεις Σ. Καλαφάτη και Κ. Ζέρβα 

«Χάσαμε σήμερα μια πρωτοπόρο πολιτικό, που άνοιξε δρόμους σε όσους τομείς ανέλαβε. Είχα την τύχη να τη γνωρίσω από την πρώτη μέρα που εκλέχθηκα. Το κενό που αφήνει πίσω της η Μαριέττα Γιαννάκου είναι τεράστιο. Αιωνία της η μνήμη» έγραψε στο λογαριασμό τους σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου.

Συλλυπητήρια στους οικείους της εκλιπούσας εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σημειώνοντας ότι η απώλειά της αποτελεί πλήγμα για τον πολιτικό κόσμο. «Η Μαριέττα Γιαννάκου ήταν από εκείνους τους πολιτικούς που άφησαν το στίγμα τους τόσο με το έργο όσο όμως και με τον λόγο τους. Πάντοτε μετριοπαθής, υπέρμαχος αλλαγών, με ευρωπαϊκό πνεύμα και αντίληψη, δεν επένδυσε ποτέ στο διχασμό και την πόλωση. Αναγνώριζαν την προσφορά της άνθρωποι όχι μόνο από την παράταξή της αλλά σχεδόν από όλο το πολιτικό φάσμα, η παρουσία της κοσμούσε το κοινοβούλιο» σημείωσε ο κ. Ζέρβας.

Ν. Μηταράκης: «Αφήνει πίσω της ένα δυσαναπλήρωτο κενό»

«Η Μαριέττα Γιαννάκου υπηρέτησε διαχρονικά με ήθος και ακεραιότητα τη χώρα από θέσεις ευθύνης, καθώς και τις αρχές της αγαπημένης της παράταξης. Μαχήτρια, ακούραστη, αξιοπρεπής, αφήνει πίσω της ένα δυσαναπλήρωτο κενό», σημειώνει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα για το θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Ν. Δένδιας : Μεγάλη απώλεια για την πολιτική ζωή της χώρας

Ειλικρινή συλλυπητήρια για τον θάνατο της Μαριέττας Γιάννακου στους οικείους της, εκφράζει μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Η Μ. Γιαννάκου ήταν μία καλή φίλη από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ. Διακρινόταν για την ευπρέπεια και το ήθος της και υπηρέτησε με συνέπεια τον δημόσιο βίο από διάφορες θέσεις. Ο θάνατός της είναι μία μεγάλη απώλεια για την πολιτική ζωή της χώρας» επισημαίνει στην ίδια ανάρτηση ο Νίκος Δένδιας.

Κ. Χατζηδάκης: Με πολύ μεγάλη λύπη αποχαιρετώ την Μαριέττα Γιαννάκου

«Με πολύ μεγάλη λύπη αποχαιρετώ την Μαριέττα Γιαννάκου, μια γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στη Νέα Δημοκρατία και την πατρίδα μας!» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter.

«Γνωρίζοντας καλά τις μάχες που έδωσε, αλλά και πόσο άδικα πολεμήθηκε, η οδύνη γίνεται μεγαλύτερη» σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης.

ΚΚΕ: Η Μαριέττα Γιαννάκου πορεύτηκε με σοβαρότητα και εντιμότητα

«Η Μαριέττα Γιαννάκου πορεύτηκε με σοβαρότητα & εντιμότητα σε όλη την πολιτική της διαδρομή, ενώ ξεχώρισε και για τη γενναιότητα, με την οποία αντιμετώπισε τα προβλήματα της υγείας της.
Για το θάνατό της το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια & τους οικείους της» αναφέρεται σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΣΥΡΙΖΑ: Σε όποιο δημόσιο αξίωμα και αν βρέθηκε η Μαριέττα Γιαννάκου τού προσέδιδε κύρος με την εντιμότητα και τον πλούτο των γνώσεών της

«Η Μαριέττα Γιαννάκου υπήρξε μια πολιτικός η οποία σε όποιο δημόσιο αξίωμα και αν βρέθηκε του προσέδιδε κύρος με την εντιμότητα και τον πλούτο των γνώσεών της», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο συλλυπητήριο μήνυμα του για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου.

Σημειώνει ότι «οι διεκδικήσεις της για τον ρόλο της γυναίκας και ο αγώνας της κατά των ναρκωτικών έχουν καταγραφεί με ξεχωριστό τρόπο». Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι η Μαριέττα Γιαννάκου «προσέγγιζε όλα τα ζητήματα με μετριοπάθεια και αξιοπρέπεια» και ότι «οι πάντοτε ενδιαφέρουσες παρεμβά
σεις της θα λείψουν από το κοινοβούλιο και, εν γένει, από τη δημόσια ζωή».
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει συλλυπητήρια στην οικογένεια της Μαριέττας Γιαννάκου και το κόμμα της.

Κ. Τασούλα για την εκδημία της Μαριέττας Γιαννάκου: Παράδειγμα αγωνιστικότητας και εθνικής προσφοράς

«Φεύγοντας σήμερα από τη ζωή, η πολύ άξια και πολύ αγαπητή μας Μαριέττα, αφήνει ένα πάντα ζωντανό παράδειγμα αγωνιστικότητας, προσωπικής και πολιτικής, εθνικής προσφοράς και προσήλωσης στις κοινοβουλευτικές και ευρωπαϊκές αξίες», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, εκφράζοντας τη θλίψη του για την απώλεια της πρώην υπουργού και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττας Γιαννάκου.

«Με αισθήματα θλίψης και οδύνης μάθαμε το δυσάρεστο νέο της εκδημίας της Μαριέττας Γιαννάκου που νοσηλευόταν από καιρό στο 251 ΓΝΑ» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Τασούλας.

Όπως σημείωσε, η Μ. Γιαννάκου υπήρξε διακεκριμένη πολιτικός στην εγχώρια και στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή επί σειράν ετών. Εξελέγη πέντε φορές βουλευτής στο Εθνικό Κοινοβούλιο, και τέσσερις στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου και ήταν επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, ενώ υπηρέτησε δημιουργικά στα υπουργεία Υγείας και Εθνικής Παιδείας.

Πρόσθεσε, δε, ότι ανάμεσα στο πλούσιο έργο της συγκαταλέγονται η αποφασιστική συμβολή της στη χάραξη της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της μάστιγας των ναρκωτικών, στη διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών στα ευρωπαϊκά δρώμενα, αλλά και στη διάδοση της ιδέας της αμυντικής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ένωσης. Διεκρίθη και στον κοινοβουλευτικό στίβο, πάντα συνεπής στις υποχρεώσεις της ως εκπρόσωπος του λαού της Α’ Αθηνών με γόνιμη παρουσία και δημιουργικές παρεμβάσεις στον κοινοβουλευτικό διάλογο. Το διεθνές της κύρος και η εργατικότητά της αναγνωρίστηκαν και πάλι πρόσφατα με την πανηγυρική εκλογή της το Νοέμβριο του 2020 ως Αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, αξίωμα που για πρώτη φορά κατακτούσε βουλευτής από την Ελλάδα. Ξεκίνησε την αξιοζήλευτη πολιτική της σταδιοδρομία εκλεγόμενη ευρωβουλευτής το 1984 υπό την ηγεσία του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, σε ηλικία μόλις 34 ετών, και γρήγορα με τη δράση της δικαίωσε την επιλογή της, ώστε το 1989 να ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ επί ηγεσίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

ΣΥΡΙΖΑ: Σε όποιο δημόσιο αξίωμα και αν βρέθηκε η Μαριέττα Γιαννάκου τού προσέδιδε κύρος με την εντιμότητα και τον πλούτο των γνώσεών της

«Η Μαριέττα Γιαννάκου υπήρξε μια πολιτικός η οποία σε όποιο δημόσιο αξίωμα και αν βρέθηκε του προσέδιδε κύρος με την εντιμότητα και τον πλούτο των γνώσεών της», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο συλλυπητήριο μήνυμα του για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου.

Σημειώνει ότι «οι διεκδικήσεις της για τον ρόλο της γυναίκας και ο αγώνας της κατά των ναρκωτικών έχουν καταγραφεί με ξεχωριστό τρόπο». Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι η Μαριέττα Γιαννάκου «προσέγγιζε όλα τα ζητήματα με μετριοπάθεια και αξιοπρέπεια» και ότι «οι πάντοτε ενδιαφέρουσες παρεμβά
σεις της θα λείψουν από το κοινοβούλιο και, εν γένει, από τη δημόσια ζωή».
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει συλλυπητήρια στην οικογένεια της Μαριέττας Γιαννάκου και το κόμμα της.

Ν. Ηλιόπουλος: Η Μαριέττα Γιαννάκου υπήρξε μια πολιτικός με σταθερές θέσεις και υπηρέτησε με αξιοπρέπεια τις αξίες της

«Η Μαριέττα Γιαννάκου υπήρξε μια πολιτικός με σταθερές θέσεις. Υπηρέτησε με αξιοπρέπεια τις αξίες της», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, με ανάρτηση του στο Twitter.

Σημειώνει ότι η Μαριέττα Γιαννάκου «με τις παρεμβάσεις της, αναβάθμιζε το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου» και εκφράζει συλλυπητήρια στην οικογένεια και στην παράταξη της.

Δ. Αβραμόπουλος για την απώλεια της Μ. Γιαννάκου: Υπήρξε μια πραγματική αγωνίστρια ζωής και συνιστά παράδειγμα δημόσιας προσφοράς και αξιοπρέπειας

«Αποχαιρετούμε σήμερα με σεβασμό, αναγνώριση και τιμή μία σπουδαία γυναίκα πολιτικό, που υπηρέτησε με πάθος τη Δημοκρατία και ξεχώρισε για το προσωπικό και δημόσιο ήθος της, τις καινοτόμες ιδέες της, το θάρρος της γνώμης της και την προσήλωσή της σε αρχές και αξίες», επισημαίνει στο συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου, ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Θα τη θυμόμαστε στην πρώτη γραμμή των κοινών μας αγώνων για την πατρίδα και την Παράταξή μας και για το ανώτερο και ευγενές συναδελφικό της φρόνημα.
Υπήρξε μια πραγματική αγωνίστρια ζωής και συνιστά παράδειγμα δημόσιας προσφοράς και αξιοπρέπειας.
Θα σταθούμε κοντά και θα συμπαρασταθούμε στην αγαπημένη της κόρη Ζωή και την οικογένειά της και θα την κρατάμε πάντοτε στην καρδιά και στη μνήμη μας.
Να είναι γαλήνιος ο δρόμος σου Μαριέττα στην αιώνια ζωή», καταλήγει ο κ. Αβραμόπουλος.

Μ. Βαρβιτσιώτης για την απώλεια της Μ.Γιαννάκου: Ήταν μια αληθινή Ελληνίδα, μια παθιασμένη Ευρωπαία

Συγκλονισμένος από την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου, δηλώνει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Η Μαριέττα Γιαννάκου ήταν μια γενναία γυναίκα, μια σπουδαία πολιτικός, μια σημαντική φίλη. Υπηρέτησε την πολιτική και πορεύτηκε σε όλη της τη ζωή με ήθος, αξιοπρέπεια και θάρρος. Δεν δείλιασε ποτέ. Ήταν μια μαχήτρια της πολιτικής και της ίδιας της ζωής. Ήταν μια αληθινή Ελληνίδα, μια παθιασμένη Ευρωπαία. Ήταν μια γυναίκα με όραμα και τόλμη.  Κέρδισε τον σεβασμό όλων, φίλων και αντιπάλων. Από σήμερα η Ελλάδα είναι φτωχότερη. Το ίδιο φτωχότερη είναι και η πολιτική. Σε αποχαιρετούμε αγαπημένη μας Μαριέττα. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ!» επισημαίνει ο Μ. Βαρβιτσιώτης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εκφράζει στους δικούς της ανθρώπους, τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια.

ΝΔ για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου: Η οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας και η πολιτική ζωή της χώρας είναι από σήμερα φτωχότερες

«Η Μαριέττα Γιαννάκου υπήρξε για δεκαετίες κορυφαίο στέλεχος της παράταξής μας. Ήδη από τα φοιτητικά της χρόνια και μετέπειτα ως βουλευτής, ευρωβουλευτής και υπουργός, με τις ιδέες και τον δυναμισμό της εργάστηκε για την καλύτερη εκδοχή της Ελλάδας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου.

«Γεννήθηκε το 1951 στο Γεράκι Λακωνίας. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως νευρολόγος – ψυχίατρος. Διετέλεσε Γενική Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΟΝΝΕΔ, μέλος της Διοικούσης Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Οργανωτική Σύμβουλος του Προέδρου του Κόμματος. Υπηρέτησε επί σειρά ετών ως βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ως βουλευτής Α΄ Αθηνών και Επικρατείας. Το 1990 ορίστηκε Υπουργός Υγείας και το 2004 Υπουργός Παιδείας, οπότε και προώθησε αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», προσθέτει το κυβερνών κόμμα και καταλήγει: «Η απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου μας γεμίζει θλίψη. Η οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας και η πολιτική ζωή της χώρας είναι από σήμερα φτωχότερες. Την αποχαιρετούμε με οδύνη, αλλά και με απεριόριστο σεβασμό για την προσφορά της».

Ανακοίνωση γραφείου Τύπου του ΚΙΝΑΛ 

«Με θλίψη αποχαιρετούμε τη Μαριέττα Γιαννάκου, μια πολιτικό που σφράγισε με την παρουσία της την παράταξή της αλλά και τη δημόσια ζωή μέσα από τις θέσεις ευθύνης που υπηρέτησε με συνέπεια, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΙΝΑΛ για τον θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου.

Και συνεχίζει: «Υπερασπίστηκε με παρρησία τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας, υπερβαίνοντας τις στενές διαχωριστικές γραμμές υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Με τη στάση ζωής της, παρέμεινε γενναία μέχρι το τέλος, αποτελώντας παράδειγμα για όλους. Απευθύνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους της».

Δήλωση του Γιώργου Α. Παπανδρέου 

«Η Μαριέττα Γιαννάκου, υπήρξε γενναία γυναίκα και πολιτικός με ανήσυχο και μαχητικό πνεύμα. Την χαρακτήριζε πάντα το ήθος και η συνέπειά της στις αρχές της, τα ιδανικά της και σε μια ιδιαίτερη διακριτή θεώρηση για τη ζωή και την άσκηση της πολιτικής, που τελικά, αποτελεί και την παρακαταθήκη της: τα εμπόδια υπάρχουν για να τα ξεπερνάμε», τονίζει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου.

ΔήλΟ πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια της Μαριεττας Γιαννάκου: «Με τη Μαριέττα βρεθήκαμε μαζί στην παράταξη από το 1976. Αγωνίστηκε με εντιμότητα για τις απόψεις της, υπηρέτησε την φιλελεύθερη ιδεολογία με ειλικρίνεια, διακρίθηκε σε Ελλάδα και Ευρώπη. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της».

Δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια της Μαριεττας Γιαννάκου: «Με τη Μαριέττα βρεθήκαμε μαζί στην παράταξη από το 1976. Αγωνίστηκε με εντιμότητα για τις απόψεις της, υπηρέτησε την φιλελεύθερη ιδεολογία με ειλικρίνεια, διακρίθηκε σε Ελλάδα και Ευρώπη. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της».

Συλλυπητήριο μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου

«Αποχαιρετούμε με σεβασμό τη Μαριέττα Γιαννάκου, μια γυναίκα που σε ολόκληρη τη διαδρομή της, υπήρξε υπόδειγμα ήθους, μαχητικότητας, κουράγιου και αξιοπρέπειας. Από όσες θέσεις υπηρέτησε, στο Ελληνικό και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή ως μέλος της Κυβέρνησης, προώθησε εκσυγχρονιστικές πρωτοβουλίες, καθώς και τολμηρές μεταρρυθμίσεις στους ευαίσθητους τομείς της Υγείας και της Παιδείας», επισημαίνει στο συλλυπητήριο μήνυμά της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Η δράση, το έργο της και κυρίως η ευγένεια με την οποία συμμετείχε στον πολιτικό διάλογο και την κοινοβουλευτική διαδικασία, κέρδισαν την αναγνώριση και την εκτίμηση φίλων και πολιτικών αντιπάλων. Η απουσία της είναι σημαντική απώλεια για την πολιτική και την κοινωνία. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στους οικείους της», καταλήγει στο μήνυμά της η κ. Μενδώνη.

Σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλη Κριθαρίδη για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου

«Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της Μαριέττας Γιαννάκου. Παρά τις σαφείς πολιτικές διαφορές η Μαριέττα Γιαννάκου πορεύτηκε με τρόπο σοβαρό και έντιμο, ενώ σπουδαία και ενθαρρυντική για όλες και όλους, ήταν η μάχη που έδωσε για την υγεία της», αναφέρει σε σχόλιο του ο εκπρόσωπος Τύπου ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα