Θα πάρει ο Μακρόν το μεγάλο ρίσκο στον Λίβανο;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Χωριανόπουλος Άγγελος
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν γιόρτασε σήμερα, την 1η Σεπτεμβρίου, τα εκατό χρόνια δημιουργίας του Λιβάνου εντός των σημερινών συνόρων του φυτεύοντας έναν κέδρο, το έμβλημα αυτής της χώρας της Μέσης Ανατολής, η οποία καταρρέει κάτω από το βάρος της πολιτικής και οικονομικής κρίσης, ανέφερε το Reuters. Στο δεύτερο ταξίδι του στο Λίβανο σε λιγότερο από ένα μήνα, ο Μακρόν προέτρεψε τις τοπικές αρχές να εφαρμόσουν συστηματικές μεταρρυθμίσεις ζωτικής σημασίας για να βγάλει την αραβική δημοκρατία από την κρίση και δεχθεί ξένη βοήθεια.

“Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για το πολιτικό σύστημα του Λιβάνου”, δήλωσε ο Μάκρον στη Βηρυτό τη Δευτέρα. “Παίρνω ένα επικίνδυνο ρίσκο, το ξέρω γι ‘αυτό … έβαλα το μόνο πράγμα που έχω στο τραπέζι: το πολιτικό μου κεφάλαιο.” Ο Μακρόν, ο οποίος επισκέφθηκε το Λίβανο λίγες μέρες μετά τη μαζική έκρηξη στις 4 Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού, φύτεψε ένα δενδρύλλιο κέδρου σε ένα δασικό καταφύγιο στα βουνά βορειοανατολικά της Βηρυτού. Το Elysee Palace εξήγησε ότι ο Γάλλος ηγέτης φύτεψε ένα δέντρο για να δείξει την «εμπιστοσύνη του στο μέλλον του Λιβάνου».

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves De Drian δήλωσε στις 27 Αυγούστου ότι ο Λίβανος κινδυνεύει να “εξαφανιστεί” λόγω της αδράνειας της πολιτικής ελίτ του, η οποία πρέπει να σχηματίσει γρήγορα νέα κυβέρνηση για να πραγματοποιήσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στην Αραβική δημοκρατία. “Η διεθνής κοινότητα δεν θα παράσχει οικονομική βοήθεια εάν (οι λιβανικές αρχές) δεν πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να το κάνουν γρήγορα, διότι σήμερα ο κίνδυνος οδηγεί στην εξαφάνιση του Λιβάνου”, δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας σε συνέντευξη στον όμιλο ραδιοφωνικών μέσων rtl.

Τα προβλήματα του Λιβάνου, που διαλύθηκε από μια οξεία πολιτική και οικονομική κρίση, μια εξαιρετικά δύσκολη κοινωνική κατάσταση στη χώρα λόγω της παρουσίας περίπου 1,5 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων στο έδαφός του, εντάθηκαν μετά από μια ισχυρή έκρηξη στη Βηρυτό. Οι λιβανικές αρχές συνεχίζουν να ερευνούν τι προκάλεσε την έκρηξη μιας τεράστιας ποσότητας νιτρικού αμμωνίου, που αποθηκεύεται με μη ασφαλή τρόπο στο λιμάνι από το 2014.

Ο Macron έγινε ο πρώτος παγκόσμιος ηγέτης που επισκέφτηκε τη Βηρυτό μετά την έκρηξη στην πρωτεύουσα του Λιβάνου. «Και χωρίς αυτήν την έκρηξη, η κρίση εδώ είναι δύσκολη, τόσο πολιτικοοικονομικά όσο και ηθικά», δήλωσε ο Macron κατά την επίσκεψή του τον Αύγουστο στην πρώην γαλλική αποικία (μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο). Σύμφωνα με τον ίδιο, χωρίς σοβαρές μεταρρυθμίσεις ο Λίβανος “θα καταρρεύσει σύντομα”.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως οι δύο υπονατοϊκοί άξονες που ”μάχονται” για την εκμετάλλευση του Λιβάνου, είναι η Τουρκία-Γερμανία-Κατάρ και Γαλλία-Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Ισραήλ. Η Τουρκία αναμένεται να επενδύσει στην ανοικοδόμηση του λιμανιού της Βηρυτού και να χρησιμοποιήσει Σουνιτικές ισλαμιστικές ομάδες για να εδραιώσει την κοινωνική-οικονομική επιρροή της. Από την άλλη Γαλλία και Ισραήλ θα επενδύσουν στην χώρα κυρίως μέσω ανθρωπιστικής βοήθειας (όπως ήδη κάνει το Ισραήλ) μόνο εφόσον αποχωρήσουν οι φιλοϊρανικές ελίτ από την κυβέρνηση του Λιβάνου.

Με πληροφορίες από: eurasiadaily, eurasianews, thegeopolitics

infognomonpoltics.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα