Θαλάσσιες ζώνες: Προς μια συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Ακόμα δεν την είδαμε… κάποιοι πανηγυρίζουν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Η συμφωνία της Ελλάδας και της Αιγύπτου για τον καθορισμό της ΑΟΖ βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσής της», δήλωσε στην «Αλ Αχράμ» ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο, Νίκος Γαριλίδης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Είμαστε κοντά, πολύ κοντά», σημείωσε ο Έλληνας πρέσβης, ο οποίος διευκρίνισε ότι αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να καταλήξει «σε τρία ιδεατά τέρμινα, μέσα στο καλοκαίρι».

Παράλληλα, σε σχετική ερώτηση της αραβόφωνης εφημερίδας, ο κ. Γαριλίδης αναφέρθηκε στην Τουρκία, τονίζοντας ότι σε αυτήν τη χώρα εναπόκειται να συνεχίσει τις καλές σχέσεις με τους γείτονές της. «Αν η Τουρκία εγκατέλειπε τις οθωμανικές της ιδέες, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να συμβάλλει σε μία περαιτέρω οικονομική συνεργασία», πρόσθεσε.

Ειδικότερα για τη Λιβύη και τον ρόλο που επιχειρεί να παίξει η Τουρκία, ο κ. Γαριλίδης υποστήριξε ότι η Τουρκία θέλει να παίξει κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό από πολλές χώρες της Μεσογείου. Τέλος, τόνισε ότι η Τουρκία θα έπρεπε να προχωρήσει σε συμφωνίες, όμως με βάση το διεθνές δίκαιο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το Κάιρο, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι. Ο κ. Δένδιας έστειλε τότε το μήνυμα πως «ξαναπιάσαμε το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου».

ΣΧΟΛΙΟ DP: Επειδή ως συνήθως στην Ελλάδα, “ακόμα δεν τον είδαμε Γιαννάκη τον βαφτίσαμε”, με αποτέλεσμα να έχουν αρχίσει ήδη από κάποιες πλευρές οι ενίοτε πολιτικά υποκινούμενες αμετροεπείς θριαμβολογίες, ότι με τη συμφωνία αυτή η Ελλάδα απαντάει στο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, καλό θα ήταν να διευκρινιστούν τα ακόλουθα…

Το πρώτο βασικό ήδη αναφέρθηκε. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η προαναγγελλόμενη συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου. Διότι εάν συνυπολογίσει κανείς ότι οι φίλοι Αιγύπτιοι φέρονται να έχουν εγείρει θέμα μειωμένης επήρειας για νήσους όπως η Κρήτη, η Κάρπαθος, η Κάσος και η Ρόδος, είναι εμφανές ότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό του Καστελορίζου με την Τουρκία.

Θα είναι συνολική συμφωνία, ή αυτό που έχει αποκληθεί ως “μερική οριοθέτηση”; Τι θα προβλέπει αναφορικά με το ανωτέρω ερώτημα περί επήρειας; Θα το αφήνει ανοικτό σε μελλοντική διευθέτηση, μέσω πολυμερών διαπραγματεύσεων ή δικαστικής επίλυσης;

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, θα είναι μαι συμφωνία μεταξύ δυο χωρών, στην οποία θα καταγράφονται τα σημεία που συμφωνούν. Και αυτό μπορεί να επηρεάζει ευθέως το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, στο οποίο και η Αθήνα και το Κάιρο αντιτίθενται.

Αυτό από μόνο του, για να “παρεμβάλει” το Μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών μεταξύ τους, κατορθώνοντας στη χειρότερη περίπτωση να το εξισορροπήσει, θα ρυθμίζει ασφαλώς το θέμα που είχε εγερθεί από την πλευρά της Αιγύπτου. Αλλιώς, θα το αφήνει ανοιχτό για μελλοντική διευθέτηση.

Και μόνο ο καθορισμός θαλάσσιας έκτασης που οι δυο χώρες δηλώνουν ότι τις αφορά αποκλειστικά, “παρεμβάλει” το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, “εμπλουτίζει” την εξίσωση με την προσθήκη της Αιγύπτου και αφήνει ανοικτούς τρεις πιθανότερους τρόπους διευθέτησης.

1) Στρατιωτική σύγκρουση [θεωρητικά η Ελλάδα δεν είναι μόνη της], εάν η Τουρκία συνεχίσει την πρακτική της 2) συμφωνία για υπογραφή συνυποσχετικού για παραπομπή του θέματος της οριοθέτησης σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο [π.χ. Χάγη με απόπειρα προσέλκυσης στη διαδικασία της Τουρκίας] και 3) διαπραγμάτευση [επίσης, κατά τη γνώμη μας, είναι θετικότερο για την Ελλάδα μια πολυμερής διαδικασία και όχι διμερής με τη… συγκεκριμένη Τουρκία].

Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν μπορεί να καταλήξει σε οριστική συμφωνία με την Αίγυπτο, ενώ διαφωνεί σχεδόν ολοκληρωτικά με την Τουρκία, της οποίας ο μαξιμαλισμός εκφεύγει από κάθε όριο που έχει θεσμοθετηθεί από διεθνές δίκαιο με σκοπό την ειρηνική ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ των κρατών, έχει δημιουργηθεί μια ιδότυπη κατάσταση στη θαλάσσια περιοχή Καρπάθου, Κρήτης, Αιγύπτου, Καστελορίζου και τουρκικού ηπειρωτικού όγκου.

Με απλά λόγια και αναφορικά με τη χάραξη θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις τρεις εμπλεκόμενες χώρες, έχει προκύψει ένας θαλάσσιος χώρος με το φυσικό γαλάζιο του χρώμα να έχει ξεθωριάσει πολύ προς το “γκρίζο”. Για να βαφτεί ξανά στα κανονικά του χρώματα, ο δρόμος για την Ελλάδα δεν θα είναι καθόλου εύκολος, ενώ θα είναι και μακρύς.

Ενδεχόμενη συμφωνία μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο, εκτός κι αν γίνει η έκπληξη και αποδειχθεί ότι οι δυο χώρες έχουν καταλήξει μεταξύ τους σε συμφωνία, την οποία θα κρίνουμε αφού ανακοινωθεί, θα είναι μια τακτική κίνηση στο πλαίσιο της μεγάλης εικόνας.

Η μεγάλη αυτή εικόνα δεν είναι άλλη από την υπό αναζήτηση συνολική στρατηγική διευθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο. Μπας και ησυχάσει η περιοχή. Και αν ησυχάσει, με ποιους όρους και ελληνικές θυσίες μπορεί αυτό να επιτευχθεί…

Με ρυθμιστή πάντα, την αμερικανική επιδιαιτητική παρουσία στην ευρύτερη περιοχή και την προσπάθεια άλλων μεγάλων και μεσαίων δυνάμεων να την παρεμβάλουν, εξυπηρετώντας τα δικά τους συμφέροντα.

Θαλάσσιες ζώνες: Προς μια συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Ακόμα δεν την είδαμε… κάποιοι πανηγυρίζουν

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα