Η Hellas Journal στην ιστορική ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Καπιτώλιο [live όλες οι εξελίξεις]

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός έχει κληθεί να μιλήσει στην Ολομέλεια του Κογκρέσου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για εκλεγμένο ηγέτη και ειδικά του λαού που δημιούργησε τη Δημοκρατία, από το να απευθυνθεί στον λαό που βάσισε τις αξίες του στην ελληνική δημοκρατία και πορεύεται με αυτές τις αξίες έκτοτε.

Γνωρίζω τους βαθείς δεσμούς που ενώνουν τα δύο μας έθνη. Πιστεύω ότι αυτά δοκιμάζονται. Οι κοινές μας αξίες, η δημοκρατία και όχι ο απολυταρχισμός, η ελευθερία, η θεμελιώδης σημασία του κράτους δικαίου και του αγώνα κατά της αναρχίας και του πολέμου.

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να απευθύνομαι απόψε στο Κογκρέσο υπό την ηγεσία των δύο γυναικών, της προέδρου Πελόζι και της αντιπροέδρου Χάρις. Διότι ένας Έλληνας πρώτος αποτέλεσε τον συνήγορο των ίσων δικαιωμάτων για τις γυναίκες. Στην Πολιτεία του, ο Πλάτων προτείνει οι γυναίκες να μοιράζονται την εξουσία και όλες τις προκλήσεις με τους άνδρες, όπως και τη στρατιωτική θητεία. Όποιο κράτος δεν αξιοποιεί τις γυναίκες, δαπανά το ήμιση των πόρων του, έλεγε. Ως γιος, πατέρας, αδελφός ισχυρών γυναικών, συμφωνώ απόλυτα μαζί του.

Ως Έλληνας, όταν ερχομαι στην Ουάσινγκτον αισθάνομαι στα στο σπίτι μου. Η αρχιτεκτονική, οι ιδέες, τα μνημεία μου φαίνονται πολύ οικεία, σαν να περπατώ στον Παρθενώνα, πριν παρέμβει εκεί ο Λόρδος Έλγιν. Τα μνημεία σας βασίστηκαν σε προηγούμενα μνημεία, όπως η μεγαλειώδης είσοδος του δικαστηρίου που αναφέρει την Ισονομία, αυτό που είπαν οι πρόγονοί μου.

Δεν ήταν μόνο τα κτίρια και ο πολιτισμός όμως, αλλά και η πολιτική. Όλοι εμείς οφείλουμε πολλά στους συγγενείς προγόνους μας. Έχω έρθει εδώ όμως όχι για να ζητήσω ευγνωμοσύνη για αυτό, αλλά να γιορτάσω ένα θαύμα, το θαύμα όλων των ελεύθερων ανθρώπων. Το ότι η κοινωνία λειτουργεί με βέλτιστο τρόπο, αν όλοι πολιτες είναι ίσοι απεναντι στο Νόμο. Με μια λέξη, Δημοκρατία,.

Είναι σκληρό για εμάς να συνειδητοποιούμε πόσο βαθιά ριζωμένο ήταν αυτό το ιδεώδες πριν από 200 χρόνια, όταν οι Έλληνες ζήτησαν ίσα δικαιώματα για όλους. Ήταν μια εξαιρετική αφετηρία σε σχέση με το παρελθόν. Ήταν το πιο βαθύ άλμα πίστης στην ανθρώπινη ιστορία. Όλες οι κοινωνίες πριν από εκείνους βασίζονταν στους τυράννους. Αυτό το δίδαγμα δεν χάθηκε στους προπάτορες των ΗΠΑ που σμίλεψαν το αμερικανικο Σύνταγμα υπό τη βάση της αρχαίας Ελλάδας, και εισήγαγαν έναν τρόπο ελέγχου για πράγματα που υποδαύλισαν την αρχαία δημοκρατία.

Στην Ελλάδα, ποτέ δεν σταματήσαμε να υπερασπιζόμαστε τα ιδεώδη της ελευθερίας σε χαλεπούς καιρούς, είπε ο Μητσοτάκης και τόνισε ότι «αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία θα δείτε ομοιότητες τρομακτικές με το σήμερα».

Κάνοντας συγκρίσεις του αγώνα για την ανεξαρτησία που έδωσαν οι Έλληνες με τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα και εξέφρασε την αταλάντευτη στήριξη της Αθήνας στην Ουκρανία και την απερίφραστη καταδίκη της επιθετικότητας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η γλώσσα του αναθεωρητισμού, της νοσταλγίας αυτοκρατορίας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σας ζητώ να μην ξεχάσουμε μια ανοιχτή πληγή που έχει προκαλέσει στον Ελληνισμό έναν ατελείωτο πόνο. Αναφέρομαι στην εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κανείς ποτέ δεν θα δεχτεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο».

Το ίδιο ισχύει για όλες τις άλλες περιφεριεακές διαμάχες. Η Ελλάδα πάντοτε αναζητούσε την ειρήνη και τείνει χείρα φιλίας προς τους γείτονές μας, πάντα είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο. Το πλαίσιο για να λύσουμε διαφορές είναι το διεθνές δίκαιο και οι αρχές της σχέσης καλής γειτονίας. Θα ήθελα να είμαι απολύτως σαφής: εμείς δεν θα δεχτούμε πράξη επιθετικότητας που παραβιάζει την κυριαρχία μας, αυτό περιλαμβάνει και τις υπερπτήσεις που θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα, είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα.

Επίσης, σχολιάζοντας τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το τελευταίο στοιχείο σε μια εποχή που είναι στραμμένη η προσοχή μας στη βοήθεια Ουκρανών και στη μείωση της ρωσικής επιθετικότητας, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια πηγή αστάθειας στο ΝΑΤΟ. «Σας ζητώ να το λάβετε υπόψη», είπε, και τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν ζωτικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο και ότι είναι σημαντικό να παραμείνουν στην περιοχή με εταίρους με τους οποίους μοιράζονται κοινές δραστηριότητες αλλά και αξίες.<p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/politiki/kyriakoy-mitsotaki-istoriki-omilia-kogkreso”>Ο Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν θα γίνει δεκτός -Δείτε Live την ιστορική ομιλία του – iefimerida.gr</a></p>

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απο το βήμα θα απευθύνει μια ιστορική ομιλία προκειμένου να μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση των πανίσχυρων νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ (Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία) χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των οποίων καμμία απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ δεν έχει ισχύ.

Θα αναφερθεί στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, οι οποίες, όπως είπε και κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, είναι σε ιστορικό υψηλό, με έμφαση τόσο στη στρατιωτική, όσο και στην οικονομική και ενεργειακή συνεργασία.

Με δεδομένη την καθαρή θέση που έχει πάρει η Ελλάδα στο θέμα της Ουκρανίας και την οποία ο πρωθυπουργός θα επικαλεστεί, ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ότι, σε έναν κόσμο που αλλάζει, η Ελλάδα είναι «κόμβος» στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και, παράλληλα, ίσως ο πιο σταθερός και αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός θα κάνει αναφορές για την ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα στο ΝΑΤΟ και αυτή να μην διαταράσσεται από τις ενέργειες της Τουρκίας, ενώ αναμένεται να στείλει και μήνυμα για την προοπτική αναβάθμισης των τουρκικών F-16. Από την άλλη, η Ελλάδα παραμένει «άγκυρα σταθερότητας» στη ΝΑ Μεσόγειο, εξ ου και είναι μέσα στο πρόγραμμα για τα F-35, με βάση το EastMed Act και στο τραπέζι είναι οι επιλογές της συμπαραγωγής είτε της απευθείας αγοράς, κάτι που, βεβαίως, έχει εξαιρετικά υψηλό κόστος.

Νωρίτερα θα έχει συναντήσεις κατ’ ιδίαν με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και την πανίσχυση πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Παράλληλα θα δει και τα προεδρεία των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής. Μεταξύ των οποίων ο δηλωμένα φιλέλληνας, εμβληματικός γερουσιαστής Μπόμπ Μενέντεζ, ο οποίος χθες το βράδυ ήταν και στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του κ. Μητσοτάκη ο Αμερικανός πρόεδρος στον Λευκό Οίκο.

Πριν τη συνάντησή τους η κυρία Πελόζι και ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε ολιγόλεπτες δηλώσεις όπου αναφέρθηκαν στους δεσμούς των δύο χωρών.

Οι κοινές δηλώσεις του πρωθυποπυργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδο της Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι
Φωτογραφία Hellas Journal

«Είναι μεγάλη μου τιμή να καλωσορίζω τον πρωθυπουργό στο Καπιτώλιο η Ελλάδα έχει υπάρξει η πηγή των δημοκρατικών αρχών από την αρχαιότητα. Ήταν η πηγή εμπνεύσεως για τους προπάτορές μας και μετά εμείς αποτελέσαμε πηγή έμπνευσης για εκείνους. Θα γιορτάσουμε διπλά φέτος. Ο πρόεδρος χθες καλωσόρισε τον κ. Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο σε μια τελετή που υποδεχόμαστε ένα φίλο. Με αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδος γιατί έχει βοηθήσει σημαντικά τους Ουκρανούς πρόσφυγες και έχει ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και του κορωναϊού. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα, αλλά θέλουμε να πούμε ότι είμαστε με τους Έλληνες και με χαρά καλωσορίζουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό», είπε η Νάνσι Πελόζι.

Η Hellas Journal στην ιστορική ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Καπιτώλιο [live όλες οι εξελίξεις]

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ- ΟΠΟΥ ΓΗΣ= ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΗ ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΣ Κ.ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΌ ΤΑ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΠΩΠΩΝ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.
    ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΑΚΡΥΣΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ .
    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ-ΜΑΝΕΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
    Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΙΩΧΝΕΙ ΤΟΥΣ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα