Η CIA κοντράρει και προειδοποιεί τους Τούρκους για τους Κούρδους της Συρίας: Θέσατε, επίσης, σε κίνδυνο τα στρατεύματα μας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

FILE PHOTO: Το έμβλημα της CIA στα κεντρικά γραφεία της Υπηρεσίας στο Λάνγκλεϊ. EPA, Olivier Douliery


Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς έστειλε στον Τούρκο ομόλογό του ένα έντονα διατυπωμένο μήνυμα εναντίον των πρόσφατων τουρκικών επιδρομών πυροβολικού και αεροπορικών επιδρομών κατά των Κούρδων στη βόρεια Συρία, αναφέρει η έγκυρη ιστοσελίδα Axios.

Στο αποκλειστικό ρεπορτάζ της αναφέρει ότι ο κ. Μπέρνες προειδοποίησε ότι οι Τούρκοι θέτουν τις δυνάμεις των ΗΠΑ σε κίνδυνο, σύμφωνα με δύο αμερικανικές πηγές με άμεση γνώση του θέματος.

Αρκετές από τις αεροπορικές επιδρομές, για τις οποίες Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι απειλούσαν τις αμερικανικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία, πραγματοποιήθηκαν από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ) χρησιμοποιώντας drones, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές.

Η τουρκική επιχείρηση ξεκίνησε μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Νοεμβρίου. Η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται κουρδικές πολιτοφυλακές που εδρεύουν στη βόρεια Συρία.

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη και κυρίως οι κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ. Και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν αρνήθηκε ανάμειξη.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η τουρκική επιχείρηση θα κλιμακωθεί σε χερσαία εισβολή και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα στρατεύματα των ΗΠΑ και τους Κούρδους συμμάχους τους που συνεργάζονται για την καταπολέμηση του ISIS στη Συρία.

Οι ΗΠΑ, που έχουν 900 στρατιώτες στη βόρεια Συρία, με τους περισσότερους από αυτούς να σταθμεύουν σε βάσεις που ανήκουν στις SDF, πιέζουν την Τουρκία σε υψηλό επίπεδο να σταματήσει την επιχείρηση και να αποφύγει μια εισβολή.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν (Lloyd Austin) μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, την περασμένη εβδομάδα και ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Μάρκ Μίλι (Mark Milley) μίλησε με τον ομόλογό του λίγες μέρες πριν.

Ο Κούρδος διοικητής των SDF, Mazloum Kobane Abdi είπε στον David Lawler του Axios ότι οι ΗΠΑ έχουν «ηθικό καθήκον» να κάνουν περισσότερα για να εμποδίσουν τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διατάξει μια χερσαία επίθεση στη βορειοανατολική Συρία που ελέγχεται από τους Κούρδους.

Ο κύριος λόγος για την αύξηση της πίεσης των ΗΠΑ στην Τουρκία να σταματήσει τις επιθέσεις της στη βόρεια Συρία είναι ότι μία από τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε η Τουρκία την περασμένη εβδομάδα έπληξε έναν στόχο που απείχε λιγότερο από ένα τέταρτο του μιλίου από τα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή, ανέφερε μια αμερικανική πηγή.

Αυτό προκάλεσε μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του κ. Μπερνς και του Τούρκου ομολόγου του Χακάν Φιντάν.

Οι δύο πηγές των ΗΠΑ που ενημερώθηκαν για την τηλεφωνική κλήση είπαν ότι ο Μπερνς είπε στον Φιντάν ότι το χτύπημα έθεσε τα αμερικανικά στρατεύματα σε κίνδυνο και τον προέτρεψε να αποφύγει μια χερσαία εισβολή.

Ο Λευκός Οίκος και η CIA αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είπε σε ενημέρωση με δημοσιογράφους την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές στην Τουρκία δημόσια και ιδιωτικά ότι αντιτίθενται σθεναρά σε στρατιωτική δράση, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής χερσαίας εισβολής στη βόρεια Συρία.

«Παραμένουμε ανήσυχοι από την κλιμάκωση της δράσης στη βόρεια Συρία, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων αεροπορικών επιδρομών, μερικές από τις οποίες απειλούν άμεσα την ασφάλεια του αμερικανικού προσωπικού που εργάζεται για να νικήσει το ISIS», είπε ο Πράις.

ΠΗΓΗ: ιστοσελίδα Axios/ Hellas Journal

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα