Η A. Μέρκελ «φλερτάρει» με το ρωσικό εμβόλιο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το μάτι στο ρωσικό εμβόλιο έκλεισε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Σε τηλεοπτική της συνέντευξη προϊδέασε παράλληλα για παράταση των περιοριστικών μέτρων, εκφράζοντας ανησυχία για τις μεταλλάξεις.

    
Από την εμφάνιση της καγκελαρίου Μέρκελ στο ARDΑπό την εμφάνιση της καγκελαρίου Μέρκελ στο ARD

Ανοιχτή εμφανίστηκε επί της αρχής η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στην προμήθεια και χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V. Κάθε εμβόλιο είναι ευπρόσδεκτο στην ΕΕ, εφόσον εγκρίνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD. Πρόσθεσε μάλιστα ότι μίλησε επ΄αυτού με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν και πως υπάρχουν καλά νέα για την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου.

«Σήμερα ενημερωθήκαμε για τα καλά δεδομένα και του ρωσικού εμβολίου», ανέφερε η καγκελάριος. Βάσει των στοιχείων που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet, το ρωσικό σκεύασμα εμφανίζει αποτελεσματικότητα 91,6%.

Παράταση του lockdown

Κατά τα λοιπά όμως η Άγκελα Μέρκελ προϊδέασε καταρχάς για παράταση των περιοριστικών μέτρων και πέραν της 15ης Φεβρουαρίου. Το να ανοίξουμε για 14 μέρες για να πάμε μετά σε αλματώδη αύξηση κρουσμάτων δεν είναι η λύση, χρειαζόμαστε μια βιώσιμη διέξοδο από την πανδημία, είπε η καγκελάριος, καλώντας τους πολίτες να επιδείξουν υπομονή. Διότι παρότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε διάστημα 7 ημερών μειώθηκε κάτω από το 100, δεν έχει ανακτηθεί ακόμη ο πλήρης έλεγχος της κατάστασης: «Πρόκειται για καλές επιδόσεις, είχαμε καιρό να τις δούμε. Παρά ταύτα δεν έχουμε ανακτήσει τον έλεγχο του ιού μέσα από τις υγειονομικές υπηρεσίες».

Το ρωσικό εμβόλιο Σπούτνικ VΤο ρωσικό εμβόλιο Σπούτνικ V

Η καγκελάριος τόνισε πάντως ότι η χαλάρωση των μέτρων δεν προϋποθέτει τον εμβολιασμό όλων των πολιτών, εννοώντας ότι η σταδιακή άρση των μέτρων θα ξεκινήσει νωρίτερα και όταν το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση. «Δεν είναι ο δρόμος που επιδιώκουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις προμήθειες εμβολίων

Όσον αφορά την εμβολιαστική εκστρατεία πάντως η Α. Μέρκελ εκτίμησε ότι σε γενικές γραμμές αυτή προχωρά σχετικά ομαλά και πως, εάν εγκριθούν και νέα εμβόλια, θα μπορούσε να επισπευσθεί η διαδικασία. Σε αυτό το σημείο εξέφρασε όμως τη βαθιά της ανησυχία για τις μεταλλάξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ανατρέψουν τον σχεδιασμό, όπως είπε.

Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι πολλές άλλες χώρες έχουν προχωρήσει γρηγορότερα στους εμβολιασμούς των πολιτών τους, η καγκελάριος εκτίμησε ότι κατά την άποψή της δεν πήγε κάτι στραβά στην ΕΕ. Παρέπεμψε μάλιστα στον ενδελεχή έλεγχο και έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σε αντιδιαστολή με την επείγουσα έγκριση του εμβολίου της Οξφόρδης στη Μεγάλη Βρετανία. Ο τρόπος που κινήθηκε η ΕΕ δεν ήταν λάθος, «έχουμε ανάγκη την αξιοπιστία» και «πρέπει να κινούμαστε με τη δέουσα σχολαστικότητα».

Προς παράταση των περιοριστικών μέτρωνΠρος παράταση των περιοριστικών μέτρων

Πρόσθεσε δε ότι στην παρούσα φάση «δεν εξάγεται σχεδόν τίποτα» από τις αμερικανικές μονάδες παραγωγής της Pfizer. «Αυτό σημαίνει ότι ως Ευρωπαίοι έχουμε μόνον τις δικές μας μονάδες παραγωγής». Περισσότερα χρήματα δεν θα έφερναν περισσότερα εμβόλια, τόνισε η Μέρκελ.

Πλεονεκτήματα για εμβολιασμένους;

Η καγκελάριος επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός δεν πρόκειται να καταστεί υποχρεωτικός. Θα έρθει όμως η στιγμή που πάρα πολλοί θα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν και πως αν τότε ορισμένοι δεν θέλουν, «θα πρέπει ενδεχομένως να γίνει ένας διαχωρισμός και να πούμε: όποιος δεν θέλει, δεν θα μπορεί να κάνει και συγκεκριμένα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά, χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα.

Η καγκελάριος απέρριψε πάντως το ενδεχόμενο προνομιακής μεταχείρισης για εμβολιασμένους στην παρούσα φάση διότι «δεν είναι σαφές εάν μπορούν παρόλα αυτά να μεταδώσουν τον ιό σε τρίτους».

Κώστας Συμεωνίδης (tagesschau.de, dpa)

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα