Η «φιλοπόλεμη» Τουρκία δέχεται τα πυρά Μακρόν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΝΑΓΚΟΡΝΟ-ΚΑΡΑΜΠΑΧ

Ενώ συνεχίζονταν χθες για τέταρτη κατά σειράν ημέρα οι εχθροπραξίες μεταξύ δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στον διαφιλονικούμενο θύλακο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στον νότιο Καύκασο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε την Τουρκία ότι συνδαυλίζει τις εντάσεις με τις «φιλοπόλεμες» δηλώσεις των ηγετών της.

«Ελαβα γνώση των πολιτικών τοποθετήσεων της Τουρκίας (υπέρ του Αζερμπαϊτζάν), τις οποίες θεωρώ απερίσκεπτες και επικίνδυνες», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου, στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα. «Η Γαλλία ανησυχεί ιδιαιτέρως για τα φιλοπόλεμα μηνύματα που στέλνει τις τελευταίες ώρες η Τουρκία, μέσω των οποίων αφαιρεί, ουσιαστικά, κάθε αναστολή του Αζερμπαϊτζάν όσον αφορά την ανακατάληψη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Κι αυτό δεν θα το επιτρέψουμε», προσέθεσε. Ο Γάλλος πρόεδρος επρόκειτο να συζητήσει τηλεφωνικά τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ρωσία, ΗΠΑ και Γαλλία απαρτίζουν την «ομάδα του Μινσκ», η οποία συντονίζει τις προσπάθειες για τη διπλωματική επίλυση της κρίσης στον νότιο Καύκασο.

Απαντώντας στις κατηγορίες του Μακρόν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η αλληλεγγύη της Γαλλίας έναντι της Αρμενίας σημαίνει νομιμοποίηση της αρμενικής κατοχής σε ένα κομμάτι του Αζερμπαϊτζάν (το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ορισμένα γειτονικά εδάφη). Ερωτηθείς τι θα πράξει η Αγκυρα αν της ζητηθεί στρατιωτική συνδρομή από το Μπακού, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε: «Θα πράξουμε ό,τι είναι αναγκαίο». Εξέφρασε όμως την πεποίθηση ότι ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνος του. Από την πλευρά του, ο Αζέρος πρόεδρος Ιλάμ Αλίεφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Ταγίπ Ερντογάν και σημείωσε ότι μόνο τρία κράτη –η Τουρκία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν– έχουν ταχθεί καθαρά υπέρ της χώρας του.

Στο άλλο στρατόπεδο, ο πρόεδρος της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δεν απέκλεισε χθες να ζητήσει το Ερεβάν στρατιωτική συνδρομή από τη Μόσχα, με την οποία συνδέεται με συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Διευκρίνισε ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ζητήσει κάτι τέτοιο από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι Ρώσοι στρατιωτικοί παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κάλεσε για ακόμη μία φορά τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες. Χθες ο Πασινιάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα