Η υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

24 Ιουλίου 1923: Υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάνης, που καθορίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα: Στη στεριά, ο μέσος ρους του ποταμού Έβρου. Στη θάλασσα, αποδίδεται στην Ελλάδα κάθε νησί, νησίδα και βραχονησίδα, που βρίσκεται πέρα από τα τρία μίλια από τις μικρασιατικές ακτές, εκτός από την Ίμβρο και την Τένεδο.
Η συνθήκη ορίζει ουσιαστικά τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας κατά την μετεξέλιξη της από Οθωμανική Αυτοκρατορία σε κράτος. Υπογράφηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας στις 24 Ιουλίου 1923 από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις άλλες χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922) και συμμετείχαν στην Συνθήκη των Σεβρών συμπεριλαμβανομένης και της Σοβιετικής Ένωσης.

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας είναι μόνο ένα τμήμα, και όχι το αποκλειστικό, της Συνθήκης της Λωζάννης που συνήφθη μεταξύ δύο πλευρών μεταξύ 8 κρατών. Από τη μία ήταν η τότε Βρετανική Αυτοκρατορία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Ελλάδα, η Ρουμανία και το τότε Σερβικό – Κροατικό – Σλοβενικό κράτος και από την άλλη η Τουρκία….

Δείτε το κείμενο της συνθήκης πατώντας ΕΔΩ

Με πληροφορίες από sansimera.gr και mixanitoxronou.gr

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2019/07/blog-post_683.html
spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Επ’ευκαιρια διαπιστωσαμε οτι αυτη η Διεθνης Συμφωνια δεν κυρωθηκε στην Βουλη , γιατι δεν υπηρχε Βουλη , λογω της καταργησεως της απο το Στρατιωτικο Κινημα Πλαστηρα , Γονατα και Παγκαλου μετα την Μικρασιατικη καταστροφη, -που ”δολοφονησε” και τους εξι στο Γουδι – και το καπως περιεργο ειναι οτι κυρωθηκε με Νομοθετικο Διαταγμα -Ν.Δ- (γιατι οχι Βασιλικο Διαταγμα-Β.Δ- , αφου ειχαμε Βασιλεα τον Γεωργιο Β’) και το οποιο υπεγραφη απο ολο το Υπουργικο Συμβουλιο , στο οποιο Επαναστατικο -Χουντικο το λεγαμε το 1967- Υπουργικο Συμβουλιο συμμετειχε -ποιος λετε- και ο Γερος της Δημοκρατιας αειμνηστος Γεωργιος Παπανδρεου , για την στηριξη του οποιου διχασθηκαν με ευθυνη του οι Ελληνες απο τις 15 Ιουλιου 1965 μεχρι στις 21 Απριλιου 1967.
    Δεν ”κολλαμε σαυτα” ,γιατι η πολιτικη ζωη προχωραει , αλλα και δεν ξεχναμε.
    Υ.Γ. Μια λεπτομερεια για τα Ελληνοτουρκικα συνορα στον Εβρο , που παρ’ότι συμφωνηθηκε να ακολουθησουν το μεσον της κοιτης του ποταμου Εβρου , εξεχωρησε-πουλησε- τοτε ο Βενιζελος -αντι 300.000 ρεσατίων-τουρκικων λιρων-εδαφος χερσαιο για να φρουρειται καλυτερα η Αδριανουπολη , που ειναι διπλα απο τον ποταμο Εβρο.
    Ειναι το χερσαιο τμημα μετα τις Καστανιες στο οποιο ”χαθηκαν” και συνεληφθησαν οι δυο στρατιωτικοι μας τον Φεβρουαριο του 2017, οι οποιοι δεν γνωριζουμε και τι απεγιναν , μετα την απελευθερωση τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα