«Η τουρκική ακτοφυλακή δεν σέβεται κανένα πρωτόκολλο» στο Αιγαίο: Στο φως επιστολή – κόλαφος της Frontex

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τo φως της δημοσιότητας είδε η επιστολή με την οποία ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λεζερί ενημέρωσε τις ευρωπαϊκές αρχές για τα επικίνδυνα επεισόδια που προκάλεσαν πρόσφατα τουρκικές ακταιωροί εις βάρος των σκαφών του ευρωπαϊκού Οργανισμού.

Πρόκειται για τα περιστατικά που συνέβησαν στις 26 και 27 Απριλίου όταν τουρκικές ακταιωροί παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πραγματοποίησαν επικίνδυνους ελιγμούς σε απόσταση αναπνοής από ένα φινλανδικό και ένα σουηδικό σκάφος που περιπολούν στο Ανατολικό Αιγαίο υπό την ομπρέλα της επιχείρησης «Ποσειδώνας» της Frontex.

Τα εν λόγω περιστατικά είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Καθημερινή» (ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη).

Στην επιστολή του, ο επικεφαλής της Frontex δεν μασάει τα λόγια του:

  • Επιβεβαιώνει αυτό που χρόνια ουσιαστικά καταγγέλλουν οι άνδρες και τα στελέχη του Ελληνικού Λιμενικού για επικίνδυνες, εκτός πρωτοκόλλου τουρκικές πρακτικές στο Αιγαίο.
  • Χαρακτηρίζει εχθρικές τις συμπεριφορές της τουρκικής ακτοφυλακής και της καταλογίζει προσπάθεια να ελέγξει τους μετανάστες και να τους ωθήσει στα ελληνικά χωρικά ύδατα
  • Περιγράφει ως θολά τα κίνητρα των τουρκικών αρχών που θέτουν επιχειρησιακούς κινδύνους για τα σκάφη της Frontex αλλά απειλούν και τη φήμη της.

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

«Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας σε ορισμένες από τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, που έλαβαν χώρα εντός της περιοχής δράσης της κοινής επιχείρησης της Frontex «Ποσειδών» στην οποία, μεταξύ άλλων, έχουν επενδύσει υλικά τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Οι ελληνικές αρχές μας ανέφεραν –κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τον αξιωματικό που συντονίζει την επιχείρηση– ότι στις 26 και 27 Απριλίου 2021, καταγράφηκαν δύο περιστατικά στη θαλάσσια συνοριακή περιοχή στα ανοιχτά της Χίου, με σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής να εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες ασφαλούς πλοήγησης, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς κοντά στα φινλαδικά και σουηδικά σκάφη που περιπολούσαν την περιοχή που λάμβανε χώρα η κοινή επιχείρηση της Frontex. Το περιστατικό κοντά στο φινλανδικό πλεούμενο έχει επίσης καταγραφεί από το πλήρωμα, ενώ υπάρχουν καταγεγραμμένα πλάνα διαθέσιμα για περαιτέρω εξέταση.

Οι δράσεις της τουρκικής ακτοφυλακής δεν σέβονται κανένα πρωτόκολλο φύλαξης των ακτών και κανένα κριτήριο ναυτικής συμπεριφοράς. Αυτά τα περιστατικά εγείρουν επανειλημμένα ανησυχίες για την ασφάλεια των σκαφών και των πληρωμάτων που έχουν επιστρατεύσει τα κράτη μέλη της Ε.Ε. στην κοινή επιχείρηση «Ποσειδών».

Το υλικό και έμψυχο δυναμικό της Frontex στην περιοχή πρέπει συνεχώς να αξιολογεί τις καταστάσεις, καθότι η τουρκική ακτοφυλακή ακόμη πραγματοποιεί έναν συνδυασμό δράσεων, που περιλαμβάνει προσπάθειες να ελέγξει τους μετανάστες που εντοπίζονται στα τουρκικά χωρικά ύδατα και εχθρικές συμπεριφορές στο πλαίσιο αποπειρών να ωθήσει τους μετανάστες αυτούς από τα τουρκικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Τα κίνητρα της τουρκικής ακτοφυλακής κατά τη διάρκεια αυτών των περιστατικών πρέπει να εξεταστούν, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωπολιτική ευαισθησία της περιοχής που λαμβάνουν χώρα οι επιχειρήσεις.

Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω για μία ακόμη φορά, πως οι προαναφερθείσες δράσεις των τουρκικών αρχών και γενικότερα οι γεωπολιτικές εντάσεις στο Αιγαίο θολώνουν την επιχειρησιακή κατάσταση στην περιοχή δράσης της κοινής επιχείρησης «Ποσειδών» και θέτουν περαιτέρω επιχειρησιακούς κινδύνους και ζητήματα φήμης για την υπηρεσία της Frontex και τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη που τη στηρίζουν. Ακολουθώντας τα επιχειρησιακά πρωτόκολλα της Frontex, έχουμε ξεκινήσει μία διαδικασία καταγραφής σοβαρών περιστατικών για τις προαναφερθείσες υποθέσεις».

 

Σημειώνεται ότι η τουρκική προκλητικότητα στο συγκεκριμένο πεδίο θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση της Frontex.

Mε πληροφορίες από Καθημερινή, ΕΡΤ

«Η τουρκική ακτοφυλακή δεν σέβεται κανένα πρωτόκολλο» στο Αιγαίο: Στο φως επιστολή – κόλαφος της Frontex

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα