Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ Η ΕΛΛΑΔΑ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφόρησαν φήμες για προετοιμασία ενός νέου πραξικοπήματος στην Τουρκία κατά του Ερντογάν. Αφορμή αποτέλεσε ανάλυση της Rand Corporation μιας σημαντικής Δεξαμενής Σκέψης των ΗΠΑ, για την κατάσταση του τουρκικού στρατού. Όπως γράφηκε η ανάλυση προοριζόταν για τις ανάγκες του αμερικανικού στρατού.
Πιστεύω τα εξής:
1.-Η δυσαρέσκεια στους κόλπους του τουρκικού στρατεύματος κατά του Ερντογάν είναι γνωστή. Βεβαίως, ο Ερντογάν με τα τόσα χρόνια στην εξουσία δημιούργησε και δικό του σώμα αξιωματικών αλλά ούτε ο κεμαλισμός ούτε ο γκιουλενισμός είναι δυνατόν να εξαλειφθούν πλήρως.
2.-Η δυσαρέσκεια υπάρχει και για το κλίμα φοβίας που έχει επιβάλλει ο Ερντογάν στο στρατό και για τις εκκαθαρίσεις αλλά, πιστεύω, και για τις περιπέτειες στις οποίες ωθεί τη χώρα. Οι στρατιωτικοί περισσότερο απο κάθε άλλον αντιλαμβάνονται πως ο Ερντογάν απλώθηκε περισσότερο απο τις αντοχές του. Αυτό θα φανεί στη Συρία και στη Λιβύη. Δύο μέτωπα απο τα οποία θα εξέλθει λαβωμένος. Απο το τρίτο (με την Ελλάδα) άρχισαν ήδη να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις με την τρομοκράτηση της κοινής γνώμης) για ελλαδικές υποχωρήσεις. Κεκαλυμμένες στη μορφή, απροκάλυπτες στην ουσία.
3.- Όταν μια χώρα βρίσκεται σε συνεχείς πολεμικές αναμετρήσεις αυξάνεται ο ρόλος του στρατού και, ως ένα βαθμό αποδυναμώνεται ο ρόλος της πολιτικής εξουσίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ακάρ διαδραματίζει έναν τέτοιο σημαντικό ρόλο. Η αρχική μου εκτίμηση ήταν ότι ο Ακάρ ανήκε στους τούρκους ευρασιατιστές. Οι τελευταίες κινήσεις του δείχνουν πως είναι σε επαφή με το ΝΑΤΟ. και πρέπει να τα έχει βάλει με τους ευρασιατιστές. Όσο οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία πήγαιναν καλά, οι ευρασιατιστές είχαν το πάνω χέρι. Τώρα που η Τουρκία αναζητά την υποστήριξη ΝΑΤΟ και ΗΠΑ οι ευρασιατιστές υποχωρούν και κερδίζουν πόντους οι δυτικιστές.
4.-Η συγκυρία είναι κατάλληλη για τους αμερικανούς να επαναφέρουν την τουρκία στο δυτικό άρμα. Οι υποσχέσεις για υποστήριξη στη Συρία (με ποιά μορφή άραγε), οι παράξενες κινήσεις του Ακάρ (όσοι τον παρακολουθούν θα το έχουν διαπιστώσει), τα twitts του τούρκου ΥΠΑΜ, οι διαπιστώσεις της Rand Corporation είναι όλα στην κατεύθυνση χειραγώγησης ενός, αδύναμου, πλέον, Ερντογάν.
5.-Πιστεύω πως θύλακες στον τουρκικό στρατό και ευρύτερα για την προετοιμασία ενός πραξικοπήματος, υπάρχουν. Και πως το σύστημα Ερντογάν που βασιζόταν στους ευρασιατιστές σιγά σιγά αποδομείται.
6.-Θα αντέξει το ευρασιατικό σύστημα; Θα συγκρουστεί και με ποιά μορφή με το Δυτικό και τους γκιουλειστές; Ποιά θέση θα πάρει ο ίδιος ο Ερντογάν; Μήπως αρχίζουν να τελειώνουν οι ημέρες του; Βρέθηκε ο διάδοχός του; είναι ο Ακάρ;
Είναι ερωτήματα τα οποία θα απασχολήσουν το επόμενο διάστημα την Τουρκία αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
7.-Με βάση την ανάλυση αυτή, η Τουρκία θα περάσει μια μεγάλη ρευστότητα. Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για δύο κινήσεις
-Επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια
– Ανακήρυξη και οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο.
Θα της το επιτρέψουν οι σύμμαχοι και οι εσωτερικές δυνάμεις που έχουν ενεργοποιηθεί πολύ τελευταία;

Π.Σαβ.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μα νομίζω πως -εάν αναλάβει ο κ.ΑΚΑΡ ,ως επαγγελματίας στρατιωτικός και ”ορκισμένος” στη” Γαλάζια Τουρκία” -σίγουρα δεν θα ”στρέξει”-χωρίς ήττα του σε πόλεμο να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια και μάλλον δύσκολα θα δεχθεί χωρίς γερό ”μπαξίσι”την οριοθέτηση της ΑΟΖ μας με Κύπρο και Αίγυπτο, εκτός αν λυθεί -όπως το προτιμούν οι ”Παντουρκιστές Τούρκοι”- το Κυπριακό.
    Λέτε να κάνει κανένα λάθος σαν του δικού μας Ιωαννίδη το 1974 και να τους ”ορμήσουμε”;;;.
    Τίποτε δεν αποκλείεται , αλλά οι Τούρκοι ”ανεβάζουν στην αγχόνη” τους υπεύθυνους ,οπότε καλύτερα να το αποκλείσουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα