Η συνάντηση του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χ.Ακάρ με τη Γερμανίδα ομόλογο του Αννγκρέτ Κράμπ Κάρενμπαουερ, φαίνεται ότι επιβεβαίωσε αυτό που όλο και περισσότεροι υποψιάζονται: η Τουρκία με τις “διερευνητικές” έχει πάρει το “συγχωροχάρτι” που επιζητούσε, συζητά με όλους και διαπραγματεύεται , χωρίς να ΄πει κάνει ούτε ένα βήμα πίσω απ΄ όσα παράλογα απαιτεί σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Τελευταίο θέμα που μένει να ρυθμίσει είναι οι S-400 που ενοχλούν τις ΗΠΑ. Το ερώτημα τι κερδίζει η Ελλάδα από το συγχωροχάρτι προς την Τουρκία παραμένει.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας χαρακτήρισε την Τουρκία  ως ένα “αξιόπιστο και συνεπή σύμμαχο που συμβάλλει ουσιαστικά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια “. Γι΄ αυτό μάλλον ούτε που συζητά το ενδεχόμενο να “παγώσει’ τη ναυπήγηση των 6 υπουβρυχίων για το τουρκικό ναυτικό.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο Ακάρ δήλωσε μετά από τη δήλωση με τη Γερμανίδα ΥΠΑΜ, ότι “Τουρκία και Γερμανία θα προχωρήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας”.

Ο Άκαρ έκανε τη δήλωση μετά από συνάντηση δύο ωρών με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αννγκρέτ Κράμπ Κάρενμπαουερ στο Βερολίνο.

«Ελπίζουμε ότι το συνεχιζόμενο έργο μας θα έχει πιο θετικές επιπτώσεις στο εγγύς μέλλον. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε πιο θετική και παραγωγική δουλειά σύντομα στο πλαίσιο που καθορίστηκε μετά από συναντήσεις μεταξύ του προέδρου μας και της καγκελάριου Μέρκελ », δήλωσε ο Άκαρ.

Ο υπουργός Άμυνας συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ και έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της σχετικά με επιχειρήσεις, ασκήσεις, οικονομική βοήθεια και διάθεση στρατευμάτων.

Όσον αφορά τον στρατιωτικό μηχανισμό αποσυμπίεσης υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο Άκαρ είπε ότι οι δύο αντιπροσωπείες έχουν πραγματοποιήσει οκτώ συναντήσεις μέχρι στιγμής.

«Περιμένουμε από τον γείτονά μας την Ελλάδα να δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε αυτό το θέμα», δήλωσε ο Akar, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι οι συναντήσεις θα είναι πιο παραγωγικές σύντομα.
Αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, ο Άκαρ είπε ότι η Τουρκία συμφώνησε ότι η Ελλάδα μπορεί να φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση στην Άγκυρα.
«Ελπίζουμε να διατηρήσουμε τον διάλογο και να βρούμε πολιτικές, ειρηνικές λύσεις στα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», δήλωσε ο Άκαρ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να βρει λύσεις.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε επίσης ότι τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη ,εκτελούν μόνο τεχνικές και επιστημονικές εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία παρακολουθεί επίσης προσεκτικά τις NAVTEX που ανακοίνωσε η Ελλάδα και αποφεύγει όλες τις ενέργειες και συμπεριφορές που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Ακάρ ,σημείωσε ότι η παρέμβαση της Γερμανίας ήταν εποικοδομητική όσον αφορά τις εντάσεις με την Ελλάδα.
«Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η Γερμανία έχει υιοθετήσει μια μάλλον συνεπή και στάση σχετικά με το θέμα», δήλωσε ο Άκαρ, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα ελπίζει ότι αυτή η προσέγγιση θα αποτελέσει προηγούμενο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.
“Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η διαδικασία συνομιλιών. Πρέπει να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση στη Μεσόγειο”, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας .
Η Κάρενμπαουερ χαιρέτισε την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας:
«Είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι συνομιλίες. Πρέπει να αποφευχθεί κλιμάκωση στη Μεσόγειο », δήλωσε ο Γερμανίδα υπουργός. «Ελπίζω όλες οι πλευρές να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία για διάλογο. Βλέπω τη Γερμανία ως ρόλο διαμεσολαβητή “, πρόσθεσε χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ως ένα “αξιόπιστο και συνεπή σύμμαχο που συμβάλλει ουσιαστικά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια “.

https://www.militaire.gr/quot-i-toyrkia-symvallei-stin-eyropaiki-asfaleia-quot-germanida-ypoyrgos-amynas-me-ton-akar-dipla-tis/