Bloomberg: Η Τουρκία σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για αγορά αμερικανικών πυρηνικών αντιδραστήρων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Beril Akman Bloomberg

Σχόλια αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις πυρηνικές συνομιλίες.

Η Τουρκία μπορεί να αγοράσει έως και 35 μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες από τις ΗΠΑ.

21 Δεκεμβρίου 2022 8:32 AM GMT+2

Η κυβέρνηση της Τουρκίας και οι ιδιωτικές εταιρείες βρίσκονται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για αγορές μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων, καθώς η χώρα θέλει να απογαλακτιστεί από τον άνθρακα.

«Υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια ως τρόπο αντικατάστασης των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα», δήλωσε ο Τζάστιν Φρίντμαν, ανώτερος σύμβουλος για την εμπορική ανταγωνιστικότητα στην πυρηνική ενέργεια στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε συνέντευξή του στο Bloomberg την Τρίτη στην Άγκυρα.

Υπάρχει χώρος για την αγορά έως και 35 μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων, γνωστών ως SMRs, είπε ο Friedman, επικαλούμενος τις τουρκικές φιλοδοξίες για 20 γιγαβάτ δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά έως το 2050.

«Τώρα το ερώτημα είναι πώς θα συνεργαστούμε κυβέρνηση με κυβέρνηση για να ανοίξουμε την πόρτα στη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων», είπε.

Οι κατασκευαστές SMR στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν τη NuScale Power Corp. και την TerraPower LLC που υποστηρίζεται από τον Bill Gates. Τα SMR παράγουν συνήθως εκατό μεγαβάτ ή λίγο περισσότερα – καθιστώντας τα περίπου το ένα δέκατο του μεγέθους των συμβατικών αντιδραστήρων – και μπορούν να κατασκευαστούν σε σειρά, όπως εξαρτήματα σε ένα εργοστάσιο, και όχι ως τα συνηθισμένα κατά παραγγελία έργα.

Η επένδυση σε αυτή την κλίμακα θα κόστιζε δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν είναι σαφές πώς θα λειτουργούσε η χρηματοδότηση εάν οι συνομιλίες καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία.

Το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ πραγματοποιούνται καθώς η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom πλησιάζει στην ολοκλήρωση του πυρηνικού σταθμού στο Akkuyu στη νότια Τουρκία. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται επίσης ένα δεύτερο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με τη Rosatom που ενδέχεται να κατασκευαστεί στη Σινώπη, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Η Τουρκία διαθέτει 68 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, οι οποίοι κάλυψαν περίπου το ένα τρίτο των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια πέρυσι, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας. Η χώρα στοχεύει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2053.

— Με τη βοήθεια του Jonathan Tirone

Bloomberg

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα