Η Τουρκία σε μετωπική σύγκρουση με τις ΗΠΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
  • Editorial Financial Times/euro2day.gr Δημοσιεύθηκε: 3 Ιουλίου 2019 – 08:09

O Eρντογάν δεν πρέπει να τολμήσει την υπονόμευση του ΝΑΤΟ με την αγορά των ρωσικών S-400. Γιατί θα κάνει μεγάλο λάθος, αν παρασυρθεί από τις τελευταίες, φιλικές δηλώσεις Τραμπ. Το συριακό μέτωπο και ο διπλωματικός θρίαμβος του Πούτιν.

Mια από τις φιλικές συναντήσεις που πραγματοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ με απολυταρχικούς ηγέτες στη σύνοδο της G20 στην Οζάκα ήταν και αυτή με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. O κ. Ερντογάν επέμεινε μετά τη συνάντηση πως ο Αμερικανός πρόεδρος του είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία.Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι οι πρώτες παραδόσεις του νέου συστήματος θα φτάσουν σε δέκα ημέρες. Αλλά παρά την επίδειξη καλού κλίματος στην Οζάκα, παρακολουθούμε μια σύγκρουση Τουρκίας και ΗΠΑ σε αργή κίνηση, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε πραγματική καταστροφή.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν αναμένεται να είναι τόσο ήπιο στο θέμα των κυρώσεων όσο ο πρόεδρος. Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αγοράσει τα F-35, τα νέα μαχητικά αεροσκάφη που παράγουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της -συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας- και να αποκτήσει ταυτόχρονα και το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα.

Έχει προειδοποιήσει ότι αν ο κ. Ερντογάν ταχθεί στο πλευρό της Ρωσίας, η Τουρκία θα δεχθεί ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ κυρώσεις βάσει του νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act). Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναστείλει την εκπαίδευση για τους Τούρκους πιλότους των F-35 και έχουν καθυστερήσει την παράδοση ως και 100 αεροσκαφών που αναμένει να λάβει η Άγκυρα. Έχει δίκιο που πράττει με αυτόν τον τρόπο.

Η συμφωνία για τους S-400 αποτελεί ένα διπλωματικό θρίαμβο για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και την εκστρατεία που εξαπέλυσε για την υπονόμευση της δυτικής συνοχής. Υπονομεύει την ανάγκη για διαλειτουργικά οπλικά συστήματα εντός του ΝΑΤΟ. Αν αυτές οι αντιπυραυλικές συστοιχίες αναπτυχθούν εντός της Τουρκίας, η Ρωσία θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πληροφορίες για τα F-35, τα οποία προορίζονται να γίνουν το βασικό μαχητικό αεροσκάφος της συμμαχίας. H Toυρκία, όπως οποιοδήποτε άλλο κυρίαρχο κράτος, έχει δικαίωμα να κάνει τις δικές του επιλογές όσον αφορά τους αμυντικούς εξοπλισμούς. Αλλά ως μέλος του ΝΑΤΟ, δεν έχει δικαίωμα να δημιουργεί κενά στην αλληλεγγύη και την ασφάλεια της συμμαχίας.

Τούτο ισχύει ακόμα και αν ο κ. Τραμπ δεν έχει επιδείξει ιδιαίτερο σεβασμό για το ΝΑΤΟ και ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για τις αμερικανικές πωλήσεις όπλων. Η αρχή πάνω στην οποία βασίζεται η συμμαχία -ένας για όλους και όλοι για έναν- είναι κομβική.

Οι HΠΑ πρότειναν κάποια στιγμή στην Τουρκία την αγορά του αντιαεροπορικoύ συστήματος Patriot ως εναλλακτική στους S-400. Η Μόσχα προσφέρει στην Άγκυρα συμμετοχή στην ανάπτυξη των νέας γενιάς πυραύλων, των S-500, αν και αυτό δύσκολα μπορεί να αντισταθμίσει την τεχνολογία που η Άγκυρα έχει ήδη διαθέσιμη με τα F-35 και άλλα προγράμματα.

Στον πυρήνα του προβλήματος αυτού βρίσκεται η εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία, εξαιτίας της καταστροφικής πολιτικής της πρώτης στη Συρία, η οποία βρίσκεται και στην καρδιά των παραπόνων της έναντι των ΗΠΑ.

Ο κ. Ερντογάν είναι υπόχρεος στον κ. Πούτιν για τα τελευταία τρία χρόνια. Η Μόσχα ενίσχυσε το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ η Άγκυρα στήριξε διάφορες ισλαμιστικές ομάδες που επιχείρησαν να το ανατρέψουν.

Μετά το 2016, ωστόσο, ο βασικός στόχος της Τουρκίας ήταν να καταπνίξει την αυτόνομη συριακή κουρδική οντότητα στα σύνορά της, η οποία συμμετείχε στον αγώνα κατά του ISIS με τη στήριξη των ΗΠΑ. Η Τουρκία, εξ ορισμού, βρίσκεται σε μια επισφαλή συμμαχία με τη Ρωσία και το Ιράν στη Συρία.

Αν ο κ. Ερντογάν εγκαταλείψει τους Ρώσους στο ζήτημα των S-400, ο κ. Πούτιν μπορεί να κλιμακώσει τις επιθέσεις στον τελευταίο θύλακα ανταρτών, την Ιλντίμπ, στα βορειοδυτικά της Συρίας, όπου η Τουρκία έχει δεκάδες στρατιωτικά φυλάκια. Και η κατοχή δύο θυλάκων ανταρτών γύρω από την Ιλντίμπ από την Τουρκία, μέρος της εκστρατείας της κατά των κουρδικών δυνάμεων του YPG, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βόρειας Συρίας κάτω από τα σύνορά της, είναι δυνατή μόνο με την ανοχή της Ρωσίας.

Η Τουρκία, ωστόσο, θέλει να προχωρήσει στα εδάφη που ελέγχει το YPG στη βορειανατολική Συρία, τα οποία προστατεύονται από τις αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ. Αν ο κ. Ερντογάν ενοχλήσει πραγματικά τις ΗΠΑ, δεν θα τεθεί υπό αμφισβήτηση μόνο η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ ή η συνεργασία για τους F-35.

Θα ήταν ανόητος, αν λάμβανε στα σοβαρά τα όμορφα λόγια που είπε ο κ. Τραμπ το Σαββατοκύριακο.

Copyright The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
https://www.euro2day.gr/ftcom/ftcom_gr/article-ft-gr/1688729/h-toyrkia-odeyei-se-metopikh-sygkroysh-me-tis-hpa.html
spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, οι δυτικοί (ΗΠΑ και ΕΕ), ενέταξαν στη σφαίρα επιρροής τους, το μεγαλύτερο κομμάτι από το μετασοβιετικό χώρο, την ανατολική Ευρώπη. Η μεγάλη αυτή γεωπολιτική επιτυχία (καταστροφή κατά τον Πούτιν), αντισταθμίστηκε από μία άλλη γεωπολιτική ανατροπή, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι ΗΠΑ, έχασαν την επιρροή τους στο Ιράν, μετά την απομάκρυνση του Σάχη. Η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, από το Μπους το νεότερο, οδήγησε το Ιράκ στην αγκαλιά του Ιράν, με παράλληλη αύξηση της επιρροής της Μόσχας. Η προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος Άσαντ, αύξησε τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή. Τα λάθη των ΗΠΑ, οδήγησαν στην αύξηση της ρωσικής επιρροής στη μισή Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στο βόρειο τμήμα της. ΟΙ ΗΠΑ τώρα κινδυνεύουν να χάσουν και την Τουρκία, ένα σημαντικό κρίκο του δακτυλίου του Σπάικμαν, προς τη Ρωσία.

    Με δεδομένο το γεωπολιτικό διακύβευμα, ο πρόεδρος Τραμπ, προσπαθεί να βρει μία λύση, στο πρόβλημα των S400, ώστε να παραδοθούν τα μαχητικά F35, προκειμένου η Τουρκία, να μην προμηθευτεί stealth αεροσκάφη Su57 από τη Ρωσία, με αποτέλεσμα τον εναγκαλισμό της Άγκυρας με τη Μόσχα. Περιθώρια, για άλλη γεωπολιτική ήττα των ΗΠΑ, στη Μέση Ανατολή, δεν υπάρχουν.

    Σύμφωνα με τον τύπο, το ελληνικό και το αρμενικό λόμπι (ομογένεια, λόμπι έχει μόνο το Ισραήλ), ζήτησαν τα αμερικανικά νομοθετικά σώματα, να απαγορεύσουν την εξαγωγή των stealth αεροσκαφών τύπου F35, στην Τουρκία. Η προσπάθεια αυτή εάν πετύχει, θα ευνοήσει την Αρμενία και όχι την Ελλάδα! Σε περίπτωση, που πραγματοποιηθεί η προμήθεια των F35 και η Τουρκία χρησιμοποιήσει τα μαχητικά στο Αιγαίο ή την Κύπρο, σε περιστατικό τύπου Ιμίων, ο έλληνας πρωθυπουργός, θα έχει τη δυνατότητα, να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και να ζητήσει την παρέμβαση του. Οι ΗΠΑ, που έχουν τους πηγαίους κωδικούς, μπορούν να παρεμβάλουν τα ηλεκτρονικά σύστημα των τουρκικών F35 και των ελληνικών F16, για να μην καταρρεύσει η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ, δεν έχουν αντίστοιχο κίνητρο, στην περίπτωση χρήσης των αεροσκαφών κατά της Αρμενίας.

    Εάν η Τουρκία προμηθευτεί stealth αεροσκάφη Su57, ο έλληνας πρωθυπουργός, θα επικοινωνήσει με το ρώσο πρόεδρο, σε περιστατικό τύπου Ιμίων και θα του ζητήσει να παρέμβει, για να μην καταρρεύσει η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ; Η Σοβιετική Ένωση, δεν απέφυγε να παρέμβει στην τουρκική εισβολή, ελπίζοντας σε ελληνοτουρκικό πόλεμο, προκειμένου να καταρρεύσει η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και να βρει μια ευκαιρία για πρόσβαση στα θερμά νερά της μεσογείου, σπάζοντας το δακτύλιο του Σπάικμαν;

    Η προμήθεια των ρωσικών Su57, ευνοεί την ασφάλεια της Αρμενίας. Η Ρωσία, που θα διαθέτει τους πηγαίους κωδικούς, θα μπορεί να παρεμβάλει τα Su57, για να μην χρησιμοποιηθούν εναντίων της συμμάχου της, στο έδαφος της οποίας διατηρεί στρατιωτική βάση. Το ελληνικό λόμπι (ομογένεια, ταβερνιάρηδες κατά την κα Κοντολίζα Ράις) εργάζεται εν αγνοία του, για τα αρμενικά, ρωσικά και τουρκικά συμφέροντα! Το ελληνικό «κράτος» απλά παρακολουθεί… Έλληνες πολιτικοί, κάνουν περιχαρείς retweet, δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων, για μη παράδοση των αεροσκαφών.

    Η ελληνική κρατογένεση, υπήρξε ένα προϊόν της γεωπολιτικής συγκυρίας, της ναυμαχίας του Ναυαρίνου το 1827. Η Ελλάδα, δεν ολοκληρώθηκε θεσμικά, για να μετατραπεί σε μία σοβαρή ευρωπαϊκή δημοκρατία. Η τυχαιότητα, χαρακτηρίζει την πορεία μας, μέσα στον ιστορικό χρόνο. Η διαχείριση των οικονομικών θεμάτων ή των θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας, αποδεικνύουν την παντελή έλλειψη στρατηγικής.

    Η Τουρκία, πρέπει να παραμείνει στο άρμα των ΗΠΑ στρατιωτικά, αλλά να μην γίνει πλήρες τμήμα της Δύσης, με την έννοια της ένταξης στη ΕΕ. Ο συσχετισμός ισχύος είναι σε βάρος μας. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μπορεί να αντιστρέψει τον αρνητικό συσχετισμό ισχύος. Τώρα παίζεται το παιχνίδι της ΑΟΖ, ο ελληνισμός, επέλεξε να ξεκινήσει από την Κύπρο και όχι από το Ιόνιο… Η Τουρκία έχει πυρηνικές φιλοδοξίες, για την επόμενη δεκαετία, εμείς περιμένουμε την τύχη (Ισραήλ) να παρέμβει, για να αποτραπεί ο νέος εφιάλτης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα