Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην αν. Μεσόγειο, «βρυχάται ο Ερντογάν» -Ολες οι εξελίξεις

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -


ΕΛΛΑΔΑ10|08|2020 | 20:52
Το Oruc Reis / Φωτογραφία: Ibrahim Laleli/DHA via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
Κλιμακώνει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, με το Oruc Reis να βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας στο ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το Oruc Reis βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχοντας διανύσει περίπου 20 ναυτικά μίλια εντός της, ωστόσο στην πραγματικότητα δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες καθώς αν και έχει απλώσει καλώδια δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω του θορύβου των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό σκάφος, το οποίο συνοδεύεται από δύο άλλα σκάφη, έχει ανοίξει και τον πομπό του όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα Μarinetraffic.

Το τουρκικό σκάφος, το οποίο συνοδεύεται από δύο άλλα σκάφη, έχει ανοίξει και τον πομπό του όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα marinetraffi.com.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι στην περιοχή βρίσκονται μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες ανά 15 λεπτά εκπέμπουν μήνυμα ότι τα τουρκικά σκάφη βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο πλαίσιο της διαδικασίας «hailing».

Διπλωματικός πυρετός
Νωρίτερα σήμερα, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, που υποσκάπτει τη σταθερότητα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.

Λίγο αργότερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέτρεψε την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ το ελληνικό ΥΠΕΞ αντέδρασε άμεσα με έκδοση αυστηρής ανακοίνωσης, δια της οποίας αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ο προσχηματικός χαρακτήρας της φερόμενης τουρκικής ετοιμότητας για διάλογο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ τονίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Βρυχάται» ο Ερντογάν
Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην ακραία ρητορική, τονίζοντας ότι η «Τουρκία δεν θα συναινέσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που προσπαθεί να “εγκλωβίσει” τη χώρα στις ακτές της, αγνοώντας τα τεράστια τουρκικά εδάφη».

Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά τις προκλήσεις της Άγκυρας

Στενά παρακολουθεί και η ΕΕ την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο που βάζει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του Σεπτεμβρίου τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή.

Όπως τονίζει πηγή της ΕΕ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ «είναι σε επικοινωνία για την κατάσταση με διάφορους ηγέτες». Νωρίτερα, ο Σαρλ Μισέλ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και τον ενημέρωσε για τις κινήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο.

Στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα της Τουρκίας
Φαίνεται μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή πως η επόμενη Σύνοδος Κορυφής, που είναι προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο θα βάλει στο τραπέζι τα θέματα αυτά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητηθούν είναι αυτό της Τουρκίας, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν «όσο πλησιάζει η συνάντηση», επισημαίνει η ευρωπαϊκή πηγή.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/i-toyrkia-tin-entasi-stin-mesogeio

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα