Η Τουρκία ζητά παύση της έντασης στη Μεσόγειο για ένα μήνα! Αποκάλυψη της Ισπανίδας ΥΠΕΞ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μείωση της έντασης στη Μεσόγειο για ένα μήνα ζήτησε η Τουρκία, αποκάλυψε η Ισπανίδα Υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονζάλες Λάγια η οποία έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαοβούσογλου στην Άγκυρα.

Ευρωπαϊκή πηγή ενημέρωσε την εφημερίδα μας Hellas Journal, ότι κατά την τελευταία συνομιλία της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγγελας Μέρκελ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κατατέθηκε για συζήτηση εισήγηση του Βερολίνου για παύση κάθε δραστηριότητας στην ανατολική Μεσόγειο για ένα μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Άγκυρα, η Ισπανίδα Υπουργός είπε ότι «η επιθυμία της Τουρκίας για μείωση της έντασης στη Μεσόγειο και για εποικοδομητικό διάλογο με τους γείτονες είναι σημαντική, και αυτό ταυτόχρονα δημιουργεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε. Το αίτημά σας να σταματήσει η ένταση για ένα μήνα είναι σημάδι εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών, είμαι ικανοποιημένη γι αυτό», φέρεται να δήλωσε η κ. Λάγια, σύμφωνα με την εφημερίδα Τζουμχουριέτ, που μετέδωσε ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας δήλωσε ότι οι συνομιλίες της στην Τουρκία τη Δευτέρα βοήθησαν στη μείωση των εντάσεων μεταξύ ορισμένων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας σχετικά με τις τουρκικές έρευνες στη Μεσόγειο. Η ιστοσελίδα μας σημείωνει ότι οι έρευνες της Τουρκίας είναι παράνομες.

Η κ. Λάγια πρόσθεσε ότι είναι δυνατή μια παύση ενός μήνα στις (παράνομες) έρευνες και τις (παράνομες) γεωτρήσεις.

«Έχουμε φτάσει σε κάποιο σημείο καμπής κυρίως στη γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο και αυτός ήταν ένας χρήσιμος διάλογος με τον Μεβλούτ για να μειωθούν οι εντάσεις που υπάρχουν», δήλωσε η κ. Λάγια.

«Νομίζω ότι η βούλησή του (εννοεί του κ. Τσαβούσογλου) να σταματήσει η εξερεύνηση για τουλάχιστον ένα μήνα για να δώσει χώρο στο διάλογο μεταξύ των μερών είναι ένα σημάδι εμπιστοσύνης», είπε.

Η Ισπανίδα υπουργός πρόσθεσε ότι είχε επιτευχθεί «σημείο καμπής» στη διαμάχη για για τα ενεργειακά κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο.

Η  Ισπανίδα ΥΠΕΞ ανέφερε κατά την ίδια συνάντηση ότι είναι σημαντικό η Αγία Σοφία να παραμείνει μέρος της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, μετά την μετατροπή της σε τζαμί την προηγούμενη εβδομάδα.

«Για μας είναι σημαντικό το πνεύμα αυτού του μεγάλου μνημείου της Αγίας Σοφίας να διατηρηθεί», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Η τοποθέτηση αυτή της Ισπανίδας υπουργού προκάλεσε τον εκνευρισμό του Τσαβούσογλου ο οποίος μάλιστα έσπευσε να την διακόψει για να πει: «Η Αγία Σοφία είναι τζαμί απο το 1453 και δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουμε αυτή την αντίδραση της Ελλάδας».

Η Τουρκία ζητά παύση της έντασης στη Μεσόγειο για ένα μήνα! Αποκάλυψη της Ισπανίδας ΥΠΕΞ

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα