Η Τουρκία ζητά από τη Ρωσία να κατασκευάσει και άλλο πυρηνικό εργοστάσιο, αψηφώντας τις ΗΠΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Ερντογάν επιδιώκει να ισορροπήσει τους δεσμούς με τη Ρωσία εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία
Η Τουρκία δεν έχει ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Μόσχας λόγω εισβολής.

20 Οκτωβρίου 2022

Bloomberg

Η Τουρκία ζήτησε από τη Ρωσία να κατασκευάσει το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιό της, τελευταίο σημάδι των στενών οικονομικών δεσμών, την ώρα που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να απομονώσουν το Κρεμλίνο για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε το αίτημα σε συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα στο Καζακστάν με τον Ρώσο ομόλογό τους Βλαντιμίρ Πούτιν, στην τέταρτη συνάντησή τους εδώ και πολλούς μήνες, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για να μοιραστούν τις ευαίσθητες πληροφορίες.

Ο ρωσικός κρατικός πυρηνικός γίγαντας Rosatom Corp. δήλωσε την Τετάρτη ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για μια πιθανή συμφωνία για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου με τέσσερις αντιδραστήρες στη Σινώπη, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Rosatom, Alexey Likhachev, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι το έργο είναι μια «ελκυστική ευκαιρία».

Ο Ερντογάν έχει καλλιεργήσει δεσμούς με τον Πούτιν εδώ και χρόνια, παρόλο που προσπαθεί να διατηρήσει θερμές σχέσεις με την Ουκρανία και παραμένει σύμμαχος των ΗΠΑ στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης.

Στενοί δεσμοί
Η Rosatom κατασκευάζει ήδη το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας στο Akkuyu στις ακτές της Μεσογείου και η πρώτη μονάδα θα μπορούσε να ξεκινήσει τη λειτουργία της τον επόμενο χρόνο. Η εταιρεία συμφώνησε το καλοκαίρι να μεταφέρει 15 δισεκατομμύρια δολάρια για το έργο σε μια θυγατρική με έδρα την Τουρκία, παρέχοντας μια ζωτικής σημασίας οικονομική εισροή καθώς ο Ερντογάν πηγαίνει στις εκλογές το επόμενο έτος.

Εάν το έργο της Σινώπης προχωρήσει, οι δύο μονάδες θα μπορούσαν να παράγουν περίπου το ένα πέμπτο των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας, δήλωσε ο Ερντογάν μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ερντογάν ενέκρινε επίσης την πρόταση του Πούτιν για έναν νέο κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία για τη μεταφορά των καυσίμων στην Ευρώπη. Αξιωματούχοι έχουν απορρίψει την ιδέα, ωστόσο, κατηγορώντας τον Πούτιν ότι χρησιμοποιεί τα ενεργειακά του αποθέματα ως όπλο στη σύγκρουση με την Ουκρανία. Η Ρωσία αναζητά νέες αγορές έχοντας διακόψει τον εφοδιασμό στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Ευρώπης, που κάποτε ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής της.
Οι στενοί οικονομικοί δεσμοί της Τουρκίας με τη Ρωσία έρχονται εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών των ΗΠΑ σχετικά με τη συμμόρφωση της Άγκυρας με τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η Άγκυρα αρνήθηκε να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και έχει ενεργήσει ως αυτοαποκαλούμενος μεσολαβητής μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Ενώ προμήθευε θανατηφόρα τουρκικά οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κίεβο, έκλεισε τα στενά και τον εναέριο χώρο του στα ρωσικά στρατιωτικά πλοία. Βοήθησε επίσης στη σύναψη συμφωνίας για αποστολές σιτηρών από λιμάνια της Ουκρανίας και ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα